ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică rezultatele VEKTOR, indicatorul comunicării cu investitorii pentru companiile listate. 80 de companii din Piața Principală și 31 de companii din Piața AeRO (companiile din indicele principal al pieței, BETAeRO) au fost evaluate după metodologii diferite, adaptate așteptărilor investitorilor activi în fiecare din cele 2 piețe. Rezultatele VEKTOR pentru anul 2022 sunt disponibile pe pagina fiecărui emitent în cadrul website-ului Bursei de Valori București (BVB), iar datele agregate pentru toate companiile sunt disponibile în secțiunea dedicată indicatorului VEKTOR a website-ului ARIR.
Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR: „Indicatorul VEKTOR, unic în piețele din regiune, calculat de ARIR pentru a 4-a oară, a atras deja atenția internațională și va răspunde tot mai mult așteptărilor investitorilor locali și internaționali. Guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii sunt piloni ai dezvoltării sustenabile a pieței de capital și ne bucură interesul în creștere al companiilor listate la BVB pentru a se alinia celor mai bune practici. ARIR acordă asistență permanentă companiilor interesate de conformare, organizăm webinarii tematice susținute de specialiști din piața de capital și autorități. Prin formarea Comisiei care revizuiește metodologia VEKTOR setăm bazele unui dialog mai strâns cu investitorii și analiștii.”
În Piața Principală, din 80 de companii evaluate, 16 au obținut VEKTOR 10, în baza unei metodologii ce cuprinde 12 criterii, care a inclus anul trecut criterii privind încurajarea creșterii ponderii evenimentelor dedicate investitorilor, includerea politicilor solicitate de investitori, cum ar fi politica de dividende, precum și introducerea de instrumente digitale pentru interacțiunea cu piața. Media indicatorului VEKTOR pentru toate companiile este 4,3 (4,9 în 2021), iar a companiilor din categoria premium este de 8,5 (8,6 în 2021), rezultatele în scădere la nivel de piață având în vedere schimbarea metodologiei față de anul anterior. În ceea ce privește companiile din indicele BET, media indicatorului VEKTOR pentru aceste companii este 9,4 (9,2 în 2021), remarcându-se o creștere față de anul 2021.
În premieră, pentru companiile din BETAeRO, 2 companii din 31 evaluate, au obținut VEKTOR 10 pentru comunicarea cu investitorii. Media VEKTOR pentru companiile din BETAeRO este 5,3.
Pentru 2023, ARIR a format o comisie din 12 membri care a revizuit metodologia VEKTOR pentru Piața Principală. Membrii comisiei sunt:
Rezultate VEKTOR 2022:
Piața Principală
Piața AeRO
Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piața Principală, conform metodologiei VEKTOR 2022 sunt: criteriul 9 care solicită existența secțiunii de guvernanță corporativă și criteriul 10 care solicită prezentarea consiliului de administrație și a conducerii executive, criterii îndeplinite de mai mult de jumătate dintre companiile evaluate. La polul opus doar 23 de companii din 80 respectă criteriul 7 care solicită participarea la conferințe cu investitorii și analiștii.
Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piața AeRO sunt: criteriul 5 care solicită utilizarea instrumentelor digitale pentru prezentarea rezultatelor financiare și criteriul 1 care solicită date de contact pentru IR, îndeplinite de aproximativ 80% din companii. Criteriul care a fost îndeplinit de cel mai mic număr de companii este criteriul 6 care solicită organizarea teleconferințelor cu investitorii.
Indicatorul VEKTOR a fost calculat de către ARIR pentru prima dată în 2019 și este publicat anual pentru a evalua comunicarea companiilor cu investitorii. Metodologia a fost elaborată de ARIR în colaborare cu un grup extins de specialiști locali și internaționali (analiști financiari, profesioniști în IR, consultanți și profesori), în linie cu așteptările investitorilor instituționali și individuali. Mai multe detalii despre criteriile VEKTOR 2022 găsiți la https://ir-romania.ro/ro/vektor/.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transmis, sâmbătă, explicaţii cu privire la reducerea alocării din PNRR…
În ultima zi a lunii martie, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a…
Oficialii ASFOR s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației Forestierilor din Bulgaria (AFCB). Delegația bulgară a…
Rusia preia sâmbătă preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, responsabilitate pe care o…
Procurorii DIICOT Timişoara au trimis în judecată 35 de persoane, cetăţeni români şi libanezi, o…
Poliţia din New York a intrat "în alertă maximă" înaintea înfăţişării de marţi în faţa…