Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzhttps://pixabay.com/
2022 este pe cale să fie cel mai important an de până acum pentru „metavers”, deoarece Meta, părintele Facebook, Apple, Microsoft și Google se pregătesc să lanseze noi produse hardware și servicii software în ceea ce până acum a fost o piață de nișă, scrie CNBC.
„Metaversul” descrie software-ul și hardware-ul care permit utilizatorilor să se joace sau să lucreze în spații virtuale 3-D sau să extragă informații de pe internet și să le integreze cu lumea reală în timp real. Deocamdată, metaversul ar putea fi accesat printr-un smartphone, dar, în cele din urmă, va fi experimentat prin realitate virtuală avansată sau căști cu realitate augmentată, spun susținătorii.
Companiile Big Tech pariază că gadgeturile care își transportă utilizatorii în lumi îmbunătățite sau imaginare vor deschide cea mai mare piață nouă de software de când Apple a introdus smartphone-ul cu ecran tactil în 2007.
„Platformele tehnologice mari privesc acum către realitatea augmentată ca următoarea schimbare”, a scris analistul Goldman Sachs Eric Sheridan într-o notă din decembrie. El a spus că aceasta pare a fi „următoarea schimbare logică a modelelor de consum” și va crea noi lideri în industrie.
Companiile investesc în cercetare și dezvoltare în prototipuri și tehnologii de bază și se pregătesc pentru o luptă virtuală atunci când produsele lor vor ajunge pe piață.
Investitorii de risc au investit 10 miliarde de dolari în start-up-uri din lumea virtuală în 2021, potrivit Crunchbase, iar asta nu ia în calcul bugetele jucătorilor Big Tech. De exemplu, CEO-ul Meta Mark Zuckerberg a spus că compania a cheltuit atât de mulți bani pe VR (realitatea virtuală) și AR (realitatea augmentată) în 2021 încât a redus profitul companiei cu 10 miliarde de dolari.
Analiștii Goldman Sachs estimează că în următorii ani vor fi investiți până la 1,35 trilioane de dolari în dezvoltarea acestor tehnologii.
Iată unde se află marile nume din tehnologie și ce se așteaptă să lanseze în acest an:
Facebook este implicat total în tehnologiile metaverse. De fapt, în 2021, și-a schimbat numele în Meta Platforms pentru a reflecta noua focalizare a companiei.
Meta are un avantaj față de rivalii săi Big Tech: în prezent produce și vinde hardware VR și a reprezentat 75% din piață în 2021, potrivit IDC.
De Crăciun, cea mai populară aplicație din App Store-ul Apple din SUA a fost aplicația de realitate virtuală Oculus, necesară pentru a folosi căștile Quest 2, un semn că mulți oameni au găsit echipament de realitate virtuală sub bradul de Crăciun.
Meta nu a lansat cifrele de vânzări pentru Quest-ul său. Dar Qualcomm, care face ca cipul să fie în centrul Quest, a estimat că compania a livrat 10 milioane de unități până în noiembrie. Acestea nu sunt cifre de vânzări smartphone, dar sunt semnificative – și sunt stimulate de campaniile de publicitate TV majore.
Meta plănuiește să lanseze un alt set cu cască de realitate virtuală în acest an, pe care l-a numit Project Cambria. Dispozitivul, potrivit Facebook, va avea hardware care îl face mai bun pentru „realitate mixtă” sau folosind camere în exteriorul unei căști VR pentru a transmite lumea reală către privitor. Meta spune că va include și urmărirea feței și a ochilor, ceea ce va face dispozitivul mai receptiv la comenzile utilizatorului.
Incursiunea timpurie a Meta pe piață a oferit companiei o privire din timp asupra a ceea ce îşi doresc utilizatorii. Luna trecută, a lansat o platformă socială numită Horizon Worlds, unde oamenii pot participa la spectacole de comedie și seri de film în lumea virtuală a Facebook.
Meta a achiziționat mai multe companii care produc aplicații populare pentru căștile Oculus, în special Supernatural, un joc de antrenament în care utilizatorii lovesc blocuri plutitoare.
Apple nu a confirmat niciodată că lucrează la un set cu cască, dar de ani de zile a creat prototipuri în cadrul grupului său de dezvoltare tehnologică.
Apple a pus bazele unei noi categorii majore de produse. Noile sale iPhone-uri sunt echipate cu senzori Lidar, care pot măsura cât de departe este un obiect-critic pentru aplicațiile bazate pe locație. iPhone-urile și iPad-urile recente au instalat un software numit ARkit, care permite dezvoltatorilor să creeze aplicații care utilizează senzorii iPhone-ului pentru cartografierea și localizarea precisă a camerei.
Aceste blocuri tehnologice creează baza pentru un produs complet nou, care se așteaptă să fie un set cu cască de ultimă generație fabricat de Apple, care combină realitatea virtuală și realitatea augmentată, care ar putea fi lansat în 2022.
Spre deosebire de Meta, Apple nu discută despre noi produse hardware până când acestea nu sunt gata. Când Apple va lansa un set cu cască, este probabil să zdruncine întreaga piață și să ofere o nouă abordare pentru mulți concurenți, așa cum a făcut iPhone pentru smartphone-uri și Apple Watch pentru ceasuri inteligente.
Concurenții Apple vor urmări îndeaproape pentru a vedea ceea ce CEO-ul Apple, Tim Cook, consideră că sunt cele mai mari avantaje pentru căștile sale.
Conținutul și modul în care Apple își integrează serviciile vor fi cruciale pentru atractivitatea dispozitivului. Va introduce Apple un nou magazin de aplicații pentru aplicații de realitate virtuală? Setul cu cască Apple va avea conținut exclusiv de sport sau muzică bazate pe VR, care rezultă din achiziționarea NextVR?
„Valoarea actuală de piață a acţiunilor Apple nu reflectă lansările de noi categorii de produse”, au scris analiștii Citi în decembrie. „Acest lucru se va schimba odată cu lansarea noului set de căști AR/VR în 2022.”
Apple nu va numi produsul „metavers”. „Voi sta departe de cuvintele la modă. Îi spunem doar realitate augmentată”, a spus Cook în septembrie.
Google a declanșat nebunia căștilor în Silicon Valley când a introdus Google Glass în 2013. Experimentul nu a fost bine primit, dar Google nu a renunțat. Până în prezent, Google a vândut căşti Glass companiilor, dar acestea nu sunt în general disponibile consumatorilor.
Acum există semne că Google ia din nou în serios ideea realității augmentate, deși nu are atât de multe produse sau tehnologii anunțate public ca rivalii săi. De când Glass a apărut pentru prima dată, au fost introduse căști AR mai noi, cu afișaje mai sofisticate, senzori mai buni și procesoare mai puternice.
Google, al cărui sistem de operare Android este cel mai popular software pentru smartphone din lume, are printre cele mai multe de pierdut dacă căștile și dispozitivele metaverse înlocuiesc smartphone-ul cu un nou sistem de operare.
În 2020, Google a cumpărat North, o companie start-up bine capitalizată care lucrează la ochelari AR ușori.
Google are acum o nouă echipă care se concentrează pe sistemele de operare pentru realitate augmentată, potrivit unei postări distribuite de directorul senior Mark Lucovsky în decembrie. Înainte de a se alătura Google, Lucovsky a lucrat la Oculus de la Meta.
Potrivit listelor de locuri de muncă, Google angajează puternic pentru această echipă, care lucrează la un „dispozitiv AR inovator” și adaugă produse „la portofoliul AR”.
Microsoft a fost prima companie Big Tech care a introdus un set cu cască AR cu caracteristici complete, HoloLens, în 2016. Dar produsul său actual este încă departe de un dispozitiv pe care consumatorii îl vor purta în mod regulat.
În schimb, Microsoft s-a concentrat pe „întreprinderi” sau pe vânzarea de căști companiilor care pot suporta prețul de listă de 3.500 de dolari și doresc să vadă dacă tehnologia îi face pe lucrători mai productivi.
Cel mai important client pentru HoloLens este armata SUA. Microsoft a câștigat o afacere de 22 de miliarde de dolari la începutul anului trecut pentru a vinde guvernului 120.000 de HoloLenses personalizate, astfel încât soldații să le poată folosi pentru a „crește letalitatea”. Cu toate acestea, la începutul anului 2021, armata a spus că va amâna începerea unui test de teren HoloLens până în 2022.
Dacă tranzacția continuă să fie întârziată sau dacă se dovedește a fi un câștigător pentru ambele părți, va fi un semnal important pentru “sănătatea” finală a pieței de realitate augmentată.
HoloLens a stârnit, de asemenea, interesul companiilor medicale, care doresc să vadă dacă realitatea augmentată poate ajuta la îmbunătățirea sălilor de operație sau chiar poate ajuta la efectuarea unei intervenții chirurgicale de la distanță.
Microsoft investește masiv în servicii cloud pentru a fi “lipiciul” pentru lumile virtuale care se așteaptă să fie lansate publicului în 2022.
În martie, compania a anunțat Mesh, care permite producătorilor de software să creeze aplicații care permit diferitelor dispozitive să partajeze aceeași realitate digitală. Mesh funcționează ca un apel video, doar cu holograme tridimensionale. Microsoft a pus bazele acestui produs în 2017, când a achiziționat AltspaceVR.
Aceste caracteristici software metaverse vor fi lansate în 2022. Microsoft integrează Mesh în aplicația sa de videoconferință, Teams, mai târziu în acest an.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More