Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAvând în vedere evoluția evenimentelor politice recente, pare că anul 2025 va fi unul provocator în ceea ce privește realizarea bugetelor companiilor listate la Bursa de Valori București, precum și atingerea indicatorilor setați în respectivele bugete, apreciază Marcel Murgoci, Director Operațiuni Estinvest Focșani.
El a explicat: “Acest lucru este determinat, în primul rând, de lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal. În ceea ce privește noile listări, probabil că statul va continuă emisiunile FIDELIS, alte listări neanunțându-se în acest moment. Probabil că se va aștepta o confirmare a faptului că evoluția bursieră va fi propice pentru noi listări. Dar ar putea să apară suprize în acest sens datorită angajamentului din PNRR cu privire la listarea a 3 societăți deținute de stat.”
Chiar dacă impozitul pe dividend a crescut la 10%, acest lucru nu va împiedica emitenții să distribuie dividende dacă situația lor financiară o va permite, ne-a mai spus brokerul: “Mai mult, nevoia statului de bani ar putea avea un efect pozitiv asupra ratei de distribuire dividende la societățile majoritar deținute de către el. Probabil, Hidroelectrica nu va mai putea repeta performanța randamentului de 12% din 2024 din cauza scăderii profitabilității conform rezultatelor de la 9 luni. Cât despre restul companiilor energetice deținute de stat, așteptările pentru 2025 vor fi similare cu ceea s-a întâmplat în 2024 datorită utilizării dividendelor companiilor de stat ca măsură a reducerii de către Guvern a deficitului bugetar.”
În ceea ce privește anul 2024, Marcel Murgoci a punctat câteva idei principale: “
-după un început promițător, evoluția indicilor bursieri a înregistrat o scădere începând din august, iar lichiditatea a scăzut mult în septembrie – octombrie, sfârșitul de an fiind caracterizat de o volatilitate crescută, generată de contextul politic (alegeri prezidențiale în special). Una peste alta, evoluție a fost pozitivă (mai mică ca in 2023), dar decuplată de optimismul piețelor externe în ultimele 2 luni ale anului, din cauza crizei politice interne;
– remarc pozitiv raportările financiare peste așteptări ale companiilor Banca Transilvania (TLV) și OMV Petrom (SNP), cu impact pe măsură asupra prețului acțiunilor respective. Sectorul bancar a avut o evoluție foarte bună, în pricipal datorată creșterii profitabilității Băncii Transilvania. În schimb, sectorul energetic a avut o evoluție mixtă: negativă pentru Hidroelectrica, din cauza producției scăzute de energie, pozitivă pentru SNP Petrom datorită progreselor în implementarea proiectului Neptun Deep. Totodată,este de menționat că în 2024 a fost de departe sectorul care a acordat investitorilor cele mai generoase dividende.”
BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, a urcat cu 1,86% vineri, 3 ianuarie, în prima şedinţă de tranzacţionare din 2025, ajungând astfel la peste 17.000 de puncte. Indicele BET a crescut cu 8,78%, în 2024, randamentul cu dividende incluse fiind de 16%, pe fondul unor tranzacții totale de 16,44 miliarde lei, în cursul anului, în scădere cu 31% față de 2023.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More