Tranziția energetică va fi un efort foarte costisitor și complicat în care diferite țări și regiuni vor fi afectate în mod inegal, spun analiștii de ani de zile. Lumea nu poate pur și simplu să oprească sistemele energetice actuale și să înceapă să funcționeze cu surse regenerabile, oricât de nobil ar fi, pentru a reduce emisiile și a proteja clima, potrivit oilprice.com.
Întrucât un număr tot mai mare de țări se angajează să reducă emisiile până la jumătatea secolului sau un deceniu sau două mai târziu, toate trebuie să înceapă să acționeze acum dacă vor să atingă obiectivele Acordului de la Paris până în 2050.
Lumea cheltuiește deja trilioane de dolari SUA pentru eforturile de tranziție energetică în fiecare an, dar are nevoie de mai multe trilioane de dolari, în fiecare an, pentru a atinge emisii zero până în 2050, potrivit unui raport recent despre costul tranziției energetice.
Tranziția necesară pentru ca lumea să ajungă la zero emisii până în 2050 ar necesita cheltuieli de 275 de trilioane de dolari între 2021 și 2050, sau 9,2 trilioane de dolari în cheltuieli medii anuale pentru active fizice, a spus McKinsey & Company în noul său raport.
Această medie anuală include investițiile în energie, mobilitate, industrie, clădiri, agricultură, silvicultură și alte sectoare de utilizare a terenurilor.
Cheltuielile estimate pentru toate acestea trebuie să fie cu 3,5 trilioane de dolari pe an mai mult decât în prezent, dacă lumea vrea să atingă zero emisii până în 2050, potrivit McKinsey.
„Pentru a o pune în termeni comparabili, această creștere este echivalentă cu jumătate din profiturile corporative globale și cu un sfert din veniturile fiscale totale în 2020”, a spus McKinsey în raport.
Investițiile în energie cu emisii scăzute de carbon trebuie să se tripleze dacă lumea vrea să-și atingă obiectivele Acordului de la Paris, a declarat directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, la sfârșitul anului trecut.
Impactul tranziției energetice va fi inegal între țări și sectoare, a menționat McKinsey. Toate sectoarele vor fi expuse acestui obiectiv, dar unele mult mai mult decât altele, inclusiv cărbunele și gazele și cele care vând produse care emit gaze cu efect de seră, cum ar fi sectorul combustibililor fosili și sectorul auto. În prezent, aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) global se află în aceste sectoare, spune McKinsey.
Cheltuielile pentru economia cu emisii zero vor fi, de asemenea, distribuite inegal în întreaga lume. Țările în curs de dezvoltare și producătorii de combustibili fosili vor trebui să cheltuiască mai mult decât alte țări. În cazul Africii subsahariane, Americii Latine, Indiei și altor națiuni asiatice, aceste cheltuieli ar fi de aproximativ 1,5 ori mai mari decât economiile avansate – sau mai mult – conform lui McKinsey.