Iranul va începe în curând dezvoltarea zăcământului petrolier Esfandiar.
Producția de la Esfandiar este de așteptat să înceapă în următorii trei ani.
Iranul va începe în curând dezvoltarea zăcământului petrolier Esfandiar, pe care îl împarte cu Arabia Saudită, a informat presa iraniană, citându-l pe directorul general al Iranian Offshore Oil Company.
„Conform programului, se prevede că operațiunea executivă a primei faze a proiectului de dezvoltare va fi realizată în termen de 36 de luni”, a spus Alireza Mehdizadeh, adăugând că prima fază va presupune forarea a patru sonde.
Oficialul a mai spus că Iranian Offshore Oil Company va fora și puțuri de explorare la Esfandiar pentru a determina următoarele faze ale dezvoltării câmpului.
Producția de la Esfandiar este de așteptat să înceapă în următorii trei ani.
Din cauza sancțiunilor SUA, Iranul își dezvoltă singur resursele de petrol și gaze, ceea ce ar putea însemna că acestea vor dura mai mult pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, țara pare hotărâtă să dezvolte aceste resurse acum că situația aprovizionării este destul de limitată.
Între timp, exporturile sunt în creștere, deoarece țițeiul iranian se vinde cu reducere față de țițeiul rusesc, potrivit datelor de urmărire a navelor. Majoritatea exporturilor de țiței Iranului merg în continuare către China, la fel ca țițeiul rusesc refuzat de Europa.
Cu toate acestea, Europa ar vrea să preia petrolul iranian după ce a decis să sancționeze petrolul rusesc. Acesta ar putea fi motivul pentru care Uniunea Europeană este atât de activă în încercarea de a intermedia un nou acord nuclear între Teheran și Washington.
UE a pregătit ceea ce a numit o versiune finală a acordului la începutul acestei luni și a prezentat-o celor două părți spre examinare. La scurt timp după aceea, Iranul a transmis un răspuns scris la propunere, sugerând că un acord nu este încă sigur.
Săptămâna trecută, în urma știrilor despre răspunsul iranian, consilierul echipei de negocieri a Teheranului, Mohammad Marandi, a declarat, după cum a fost citat de CNN, că înțelegerea este aproape, dar a remarcat că nu a fost încă încheiată.
Marandi a spus într-un tweet că partea iraniană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la propunerea UE, adăugând: „Aceste îngrijorări se bazează pe încălcările anterioare ale SUA/UE. Nu pot spune că este încheiat un acord, dar suntem mai aproape decât am fost mai înainte.”