Update articol:

Virgil Popescu: “Traderul de energie ar trebui să facă un profit de câteva procente; Dacă ar fi după mine, le-aş lua câştigul speculativ, să le rămână un câştig care este normal”

Virgil Popescu

Traderii de pe piaţa de energie fac profituri foarte mari care nu sunt impozitate, a declarat în această seară ministrul Energiei Virgil Popescu, la Digi 24, adăugând că, în opinia sa, câştigul speculativ ar trebui impozitat.

El a mai spus că “traderul nu ar trebui să facă un profit decât de câteva procente”, arătând că profitul încasat de traderii de pe piaţa energiei este unul “nemeritat”.

“Vă spun foarte sincer: dacă ar fi după mine – dar nu fac politică fiscală – eu le-aş lua diferenţa asta de bani, pentru că este un profit nemeritat şi toţi trebuie să contribuim să trecem această criză care e o iarnă complicată.  Aş recomanda tuturor calm, pentru că orice alarmare în piaţă va crea o panică în piaţă şi va duce la ridicarea acestor preţuri”, a spus Virgil Popescu.

Întrebat dacă traderii sunt aşa-numiţii “băieţi deştepţi” din energie, ministrul a răspuns: “Băieţii deştepţi sunt băieţii care ştiu să facă speculaţii în zone tulburi. Dacă eşti lăsat de către stat să faci lucrul ăsta, înseamnă că e o problemă în acel stat. Noi nu vrem să mai facem să se întâmple acest lucru şi… ceea ce fac ei, să ştiţi, este legal, nu este ilegal. Dar tot legal este şi pentru stat să se protejeze şi să pună anumite taxe suplimentare. Dacă ar fi după mine, eu le-aş lua toată această diferenţă. Acest câştig speculativ. Să le rămână un câştig care este normal. Asta probabil că o să şi facem”.

Întrebat dacă există consens în coaliţie pe acest subiect, Popescu s-a declarat “convins” că acesta există.

Ministrul Energiei a mai spus că “românii nu trebuie să-şi facă probleme” cu privire la tarifele la energie iarna aceasta, dacă se încadrează în limitele de consum prevăzute de legea care prevede plafonări şi compensaţii.

“Avem în vigoare o ordonanţă care este promulgată, aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 de kilowaţi şi de 68 de bani pentru tariful social pentru consumul de până în 100 de kilowaţi. Românii nu trebuie să-şi facă probleme, dacă se încadrează în aceste limite de consum, şi vă spun cu toată certitudinea că, pe calculele pe care le avem de la autoritatea de reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum”, a spus Virgil Popescu.

El a adăugat că “românii vor plăti 31 de bani de kilowatt sau 13 lei pe megawatt”, iar firmele care consumă până în 50.000 de megawaţi pe an vor plăti 37 de bani pe megawatt.

“Avem o ordonanţă. Nu văd de ce s-a creat atâta panică în piaţă, pentru că avem în vigoare o ordonanţă, Guvernul a aprobat-o, coaliţia a aprobat-o, liderii coaliţiei au spus foarte clar că se s-a consumat se va plăti. Vorbim de o optimizare. Nu e normal ca unii să câştige foarte mult şi alţii să piardă şi bugetul să piardă. De aceea discutăm de o optimizare a acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare”, a explicat ministrul Energiei.

El a mai spus că autorităţile trebuie să găsească o soluţie privind reducerea voluntară a consumului, aşa cum se încearcă la nivel european.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025