Update articol:

Subvențiile globale pentru pentru combustibili fosili au atins un maxim istoric de 7 trilioane de dolari în 2022 (FMI)

  • Reducerea subvențiilor ar reduce poluarea aerului, ar genera venituri și ar contribui major la încetinirea schimbărilor climatice, conform FMI

Subvențiile pentru combustibilii fosili au crescut la un record de 7 trilioane de dolari anul trecut, deoarece guvernele au sprijinit consumatorii și companiile în timpul creșterii globale a prețurilor la energie cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și de redresarea economică în urma pandemiei, potrivit FMI.

În timp ce lumea se luptă să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius și anumite părți din Asia, Europa și Statele Unite ale Americii sunt înăbușite în căldură extremă, subvențiile pentru petrol, cărbune și gaze naturale ajung la echivalentul a 7,1% din produsul intern brut global. Este mai mult decât cheltuiesc guvernele anual pentru educație (4,3% din venitul global) și aproximativ două treimi din ceea ce cheltuiesc pentru asistență medicală (10,9%).

Organizația Meteorologică Mondială spune că iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată, subliniind nevoia urgentă de a reduce schimbările climatice induse de om.

Conform FMI, subvențiile pentru combustibilii fosili au crescut cu 2 trilioane de dolari în ultimii doi ani, deoarece subvențiile explicite s-au dublat cu peste 1,3 trilioane de dolari.  Potrivit FMI, subvențiile explicite reprezintă 18% din total, în timp ce subvențiile implicite reprezintă 82%. FMI definește subvențiile explicite ca subtaxarea pentru costurile de furnizare a combustibililor fosili – atunci când prețurile cu amănuntul sunt sub costurile de aprovizionare. Subvențiile implicite apar atunci când prețul de vânzare cu amănuntul nu include costurile externe – ceea ce înseamnă că țările taxează mai puțin pentru costurile de mediu și renunță la veniturile din impozitele de consum.

Consumul de combustibili fosili impune costuri enorme de mediu – mai ales din cauza poluării locale a aerului și a daunelor cauzate de încălzirea globală. Marea majoritate a subvențiilor sunt implicite, deoarece costurile de mediu nu sunt adesea reflectate în prețurile la combustibilii fosili, în special la cărbune și motorină, spune FMI.

Conform Raportului, consumatorii nu au plătit pentru peste 5 trilioane de dolari costuri de mediu anul trecut.

Se preconizează că subvențiile implicite vor crește pe măsură ce țările în curs de dezvoltare – care tind să aibă centrale electrice, fabrici și vehicule mai poluante, împreună cu populații dense care trăiesc și lucrează în apropierea acestor surse de poluare – își măresc consumul de combustibili fosili la nivelurile economiilor avansate.

Dacă guvernele ar elimina subvențiile explicite și ar impune taxe corective, prețurile la combustibil ar crește. Acest lucru ar determina firmele și gospodăriile să ia în considerare costurile de mediu atunci când iau decizii de consum și investiții. Rezultatul ar fi reducerea semnificativă a emisiilor globale de dioxid de carbon, aer mai curat, mai puține boli pulmonare și cardiace și mai mult spațiu fiscal pentru guverne.

FMI estimează că eliminarea subvențiilor explicite și implicite pentru combustibilii fosili ar preveni 1,6 milioane de decese premature anual, ar crește veniturile guvernamentale cu 4,4 trilioane de dolari și ar pune emisiile pe drumul cel bun pentru atingerea țintelor de încălzire globală. De asemenea, ar redistribui veniturile, deoarece subvențiile pentru combustibili beneficiază mai mult gospodăriile bogate decât cele sărace.

Cu toate acestea, eliminarea subvențiilor pentru combustibil poate fi dificilă, spune FMI. Guvernele trebuie să proiecteze, să comunice și să implementeze reformele în mod clar și atent, ca parte a unui pachet de politici cuprinzător care subliniază beneficiile. O parte din veniturile crescute ar trebui utilizată pentru a compensa gospodăriile vulnerabile pentru prețurile mai mari la energie. Restul ar putea fi folosit pentru a reduce impozitele pe muncă și investiții și pentru a finanța bunuri publice precum educația, sănătatea și energia curată.

Odată cu scăderea prețurilor globale la energie și creșterea emisiilor, este momentul potrivit pentru a elimina treptat subvențiile explicite și implicite pentru combustibilii fosili, pentru o planetă mai sănătoasă și mai durabilă, spun oficialii FMI.

În funcție de produs, subtaxarea produselor petroliere reprezintă aproape jumătate din subvenție, cărbunele alte 30 la sută, iar gazele naturale aproape 20 la sută. Pe regiuni, Asia de Est și Pacific reprezintă aproape jumătate din subvenția globală. Pe țară, în termeni absoluţi, China rămâne cel mai mare subvenționator de combustibili, urmată de SUA, Rusia, UE și India.

  • BP: „Trebuie să investim în sistemul energetic de astăzi în mod responsabil”, menținând în același timp tranziția”

În acest weekend, directorul executiv al BP, Bernard Looney, a spus că lumea trebuie să investească în mai multă producție de petrol și gaze. Cu doar doi ani în urmă, o astfel de declarație a lui Looney ar fi provocat un șoc. Noul CEO de atunci al gigantului petrolier îmbrățișase din toată inima tranziția energetică și avea planuri mari pentru extinderea BP în aproape fiecare aspect al acesteia.
Lucrurile s-au schimbat. Acum, spune Looney, „trebuie să investim în sistemul energetic de astăzi în mod responsabil”, menținând în același timp tranziția, conform Reuters.

El nu este singurul care crede că investiția în asigurarea nevoilor imediate de energie ale populației globale este o investiție inteligentă. De fapt, chiar și cele mai pro-tranziție guverne împărtășesc această convingere. Și de aceea subvențiile pentru petrol și gaze au atins un record în 2022.

  • IISD: Cele mai mari 20 de economii ale lumii au cheltuit un record de 1,4 trilioane de dolari pentru sprijinul de stat pentru industria cărbunelui

Raportul FMI apare la doar câteva zile după ce o altă organizație, Institutul Internațional pentru Dezvoltare Durabilă (IISD), un grup de reflecție climatică, a criticat G20 pentru că nu a reușit să pună capăt subvențiilor pentru petrol și gaze, în ciuda angajamentelor făcute la COP26 în urmă cu doi ani.

IISD a declarat că a calculat că cele mai mari 20 de economii ale lumii au cheltuit un record de 1,4 trilioane de dolari pentru sprijinul de stat pentru industria cărbunelui, petrolului și gazelor în 2022. Autoarea calculelor, Tara Laan, a spus: „Aceste cifre sunt o reamintire dură a cantităților masive de bani publici pe care guvernele G20 continuă să le dea pe combustibili fosili – în ciuda impactului din ce în ce mai devastator al schimbărilor climatice.”

Creșterea subvențiilor directe pentru petrol și gaze de anul trecut a venit ca răspuns la criza energetică care a început în Europa la sfârșitul anului 2021, s-a înrăutățit brusc după invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile care au rezultat, iar ulterior s-a răspândit în întreaga lume.

Acela a fost anul în care chiar și guvernul german – liderul tranziției energetice – a început să subvenționeze carburanții pentru a evita o criză a nivelului de trai, care se manifesta deja. Toate guvernele europene au făcut la fel. Așa se face că subvențiile globale pentru cărbune, petrol și gaze au ajuns la maxime istorice, potrivit oilprice.com.

Totuși, elementul mai interesant al raportului FMI este concluzia că aproximativ 5 trilioane de dolari din totalul estimat pentru subvențiile globale pentru hidrocarburi sunt sub forma unor compensații neplătite pentru prejudiciul cauzat de utilizarea hidrocarburilor.

Potrivit FM, problema este accesibilitatea hidrocarburilor. Și această accesibilitate este susținută de subvenții directe. Soluția la această problemă este reforma prețurilor.

„Reforma completă a prețului combustibililor fosili ar reduce emisiile globale de dioxid de carbon la aproximativ 43% sub nivelul de referință în 2030 (în conformitate cu menținerea încălzirii globale la 1,5-2oC), sporind în același timp venituri în valoare de 3,6% din PIB-ul global și prevenind 1,6 milioane de decese locale cauzate de poluarea aerului pe an”.

Cu alte cuvinte, FMI propune ca guvernele să facă hidrocarburile prea scumpe pentru a fi folosite pentru a remedia răul pe care îl fac mediului și oamenilor și pentru a atinge obiectivele de temperatură ale Acordului de la Paris.

Veniturile guvernamentale ar crește cu siguranță dacă tot sprijinul de stat pentru petrol, gaze și cărbune ar fi eliminat. Problema este că acestea ar crește doar pentru o perioadă scurtă de timp înainte ca efectul prețurilor mai mari la energie să se răspândească peste tot, iar puterea de cumpărare să scadă. Până la urmă, acesta este motivul pentru care guvernele europene au subvenționat carburanții anul trecut, pe fondul inflației galopante, a prețurilor în creștere la energie și a populațiilor din ce în ce mai agitate, potrivit oilprice.com.

Este o situație dificilă și nu toată lumea este de acord că soluția constă în reducerea ofertei de petrol și gaze, făcându-le mai puțin accesibile. De fapt, unii sunt de părere că obiectul principal al atenției guvernelor ar trebui să fie cererea din  ecuația energetice.

Recent, UE a găzduit o conferință despre ceea ce susținătorii numesc „decreștere” și este un proces prin care oamenii învață să se descurce cu tot mai puțin, inclusiv cu energie. Au existat solicitări pentru un consum mai mic și în SUA și Canada, cel mai recent apel de acest fel venind de la consiliul editorial al Globe and Mail. „Atâta timp cât oamenii continuă să cumpere combustibili fosili, emisiile vor continua să crească”, a scris redacția G&M. „Soluția reală este reducerea cererii – și aici guvernele pot fi capabile să facă cea mai mare diferență”.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025