Naţionaliştii aflaţi la putere în Polonia (PiS) au câștigat cele mai multe voturi pentru un singur partid la alegerile generale de duminică, potrivit exit poll-urilor, dar blocul de partide de opoziție liberală pare să-și asigure o majoritate parlamentară, ridicând posibilitatea încheierii a opt ani de stăpânire naționalistă.
Dacă rezultatul este confirmat de rezultatele oficiale, votul ar marca o întorsătură masivă pentru Varșovia, care s-a certat cu Uniunea Europeană pentru statul de drept, libertatea presei, migrația și drepturile LGBT de când PiS a venit la putere în 2015.
Cu războiul învecinat în Ucraina și criza migranților care se pregătește, Bruxelles și Washington au urmărit cu atenție votul, deși atât PiS, cât și opoziția sa principală susțin rolul cheie al Poloniei, membru NATO, în furnizarea de sprijin militar și logistic Kievului.
Sondajul Ipsos i-a oferit PiS 36,8% din voturi, ceea ce s-ar traduce în 200 de parlamentari în parlamentul cu 460 de locuri.
Cea mai mare alianţă de opoziţie, Coaliţia Civică (KO), de orientare liberală, ar urma să obţină 31,6% din voturi, ceea ce i-ar conferi 163 de locuri. Însă împreună cu coaliţia de centru-dreapta A Treia Cale şi cu Noua Stângă, care ar putea intra într-o coaliţie cu KO, ar obţine 248 de locuri.
Rezultatele oficiale parțiale urmau să fie publicate luni. Până la ora 5:30 a.m. (0330 GMT), au fost numărate doar aproximativ 3,6% din voturi, potrivit comisiei electorale.
Imaginile de la televizor au arătat câteva sute de oameni, majoritatea tineri, care așteptau la o coadă lungă la o secție de votare din orașul de vest Wrocław pentru a vota. Localnicii le aduceau ceai cald și pături, precum și ceva mâncare.
Unii dintre cei de la coadă au spus că au așteptat șase ore. Secția de votare s-a închis chiar înainte de ora 3 a.m. (01.00 GMT), la aproximativ șase ore după ce secțiile de votare trebuiau să se închidă oficial.
Liderul KO, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a promis să repare relaţiile Varşoviei cu Bruxellesul, care au fost tensionate de numeroase ciocniri pe teme precum independenţa justiţiei, drepturile LGBT şi migraţia.