- “Avem nevoie de o colaborare mai bună între industrie, guverne și organizații interguvernamentale pentru a accelera abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului,” declară Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud Est și GM România în cadrul BAT.
- În primii 25 de ani de activitate în România, BAT, liderul local al pieței tutunului, a generat un impact de 125 de miliarde de euro în contribuție directă, indirectă și indusă la economia românească. Din aceștia, 24 de miliarde de euro au fost plătiți direct la bugetul de stat, sub formă de accize și alte taxe.
BAT investeşte constant în inovație pentru a îmbunătăți permanent portofoliul de noi categorii și pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor. De asemenea, BAT investeşte anual circa 300 de milioane de lire în cercetare științifică și peste 1600 de experți activează în diferite arii de cercetare în cadrul companiei, la nivel global.
Compania dorește să genereze un impact pozitiv în societate, iar pentru aceasta investițiile sunt multiple și vizează mai multe direcții. Citiţi, mai jos, interviul cu Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud Est și GM România în cadrul BAT.
Care sunt cele mai importante realizări din ultimul an pentru BAT?
Jorge Araya: Compania trece printr-un amplu proces de transformare, cu pași importanți în direcția construirii unui viitor mai bun prin reducerea impactului asupra sănătății, un obiectiv concretizat în dezvoltarea de produse cu risc redus* destinate fumătorilor adulți. Portofoliul nostru din România reflectă întru totul acest proces de transformare, fiind prezenți în acest moment pe piață cu toate cele trei categorii de produse care oferă o alternativă cu risc redus* la fumat: VuseGo, produsul nostru pentru vapat; glo, dispozitivul pentru încălzirea tutunului; și Velo, produsul nostru modern cu nicotină pentru uz oral.
Investim constant în inovație pentru a îmbunătăți permanent portofoliul de noi categorii și pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor. În acest sens, în octombrie 2023 am lansat în România primele consumabile pe bază de plante cu nicotină, compatibile cu dispozitivul glo, comercializate sub brandul veo™. Acest produs inovator oferă fumătorilor și consumatorilor adulți de produse cu nicotină o alternativă la fumat care nu conține tutun și nu implică ardere.
Ne dorim de asemenea să generăm un impact pozitiv în societate și una dintre principalele priorități este susținerea eforturilor autorităților în combaterea contrabandei, care încă reprezintă o amenințare serioasă pentru economie, veniturile statului și siguranța comunităților. Potrivit platformei StopContrabanda.ro, autoritățile române au capturat până la acest moment circa 126 de milioane de țigarete de contrabandă, acesta fiind cel mai ridicat nivel al capturilor în ultimii 4 ani, fapt ce demonstrează riscul semnificativ al contrabandei. În acest context, în 2023 am organizat ample campanii de informare în toate punctele de frontieră terestre referitor la cadrul legislativ și la impactul sever al contrabandei asupra economiei și a societății. Campania este încă activă și se derulează în parteneriat cu Poliția de Frontieră Română și Autoritatea Vamală Română.
Continuăm de asemenea proiectele de sustenabilitate. În 2023, BAT a publicat primul său Raport anual combinat al performanței de business și sustenabilitate**, care include informații detaliate despre acțiuni în domeniul sustenabilității și obiectivele de mediu, sociale și guvernanță (ESG) în raportarea anuală statutară. Această abordare precedă cerințele globale viitoare pentru companii de a extinde domeniul de aplicare și de a îmbunătăți calitatea informațiilor legate de durabilitate pe care acestea le publică. În România, derulăm constant campanii interne în care colegii noștri se implică activ în acțiuni pentru promovarea responsabilității în utilizarea resurselor. Alături de consumatorii noștri, am dezvoltat o infrastructură pentru preluarea dispozitivelor electronice din portofoliul nostru în vederea reciclării, iar în 2023 am atins cifra de 17,500 de astfel de dispozitive colectate în acest scop. Tot din acest an, campania de colectare include și componenta de plantare de copaci pentru fiecare dispozitiv returnat în cele peste 360 de puncte de preluare organizate la nivel național.
Care au fost cele mai importante provocări pe care le-ați înfruntat în acest an?
Jorge Araya: Trecem printr-o perioadă marcată de schimbări și transformări, iar industria noastră și BAT nu fac excepție de la această tendință. Inovația, noile tehnologii transformă de altfel foarte multe industrii, produse, dar mai ales comportamentele și așteptările consumatorilor. Pentru BAT, această transformare vizează în primul rând reducerea impactului asupra sănătății și dezvoltarea de produse cu risc redus* pe baza cercetărilor științifice derulate de companie. Investim anual circa 300 de milioane de lire în cercetare științifică și peste 1600 de experți activează în diferite arii de cercetare la nivel global. Suntem lider la nivel global în categoria produselor de vapat și în cea a produselor moderne cu nicotină pentru uz oral, iar glo, dispozitivul nostru pentru încălzirea tutunului, are de asemenea o creștere rapidă – în România, circa 400.000 de dispozitive sunt utilizate de consumatori adulți.
Știința reprezintă cheia pentru a fructifica acest potențial și investim resurse considerabile în cercetare și inovare. În dezvoltarea categoriilor de produse cu risc redus* ne concentrăm pe dovezi științifice robuste și accesibile, care să releve beneficiile trecerii de la fumat la aceste produse alternative. Ca industrie, trebuie să contribuim în acest sens și sperăm că autoritățile de reglementare și comunitatea mai largă de sănătate publică se vor alătura acestei dezbateri. Avem nevoie de o colaborare mai bună între industrie, guverne și organizații interguvernamentale pentru a accelera abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului, astfel încât consumatorii să poată lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la alegerile lor, experții în sănătate publică să comunice cu acuratețe riscurile și reglementările specifice diferitelor categorii de produse, iar industria să poată comercializa și comunica aceste produse în mod responsabil.
La nivel local, continuăm investițiile în dezvoltarea oamenilor și a afacerii noastre și contribuim la generarea unui impact pozitiv în societate. Pentru aceasta, însă, este nevoie de un cadru legislativ predictibil și de o abordare fiscală echilibrată a tuturor categoriilor de produse cu nicotină, bazată pe contextul economic existent, dar și de un dialog susținut cu mediul de afaceri și cu industriile legitime. România are peste 2.000 de kilometri de frontieră extracomunitară, iar comerțul ilicit cu țigări a afectat grav dezvoltarea economică și veniturile statului, cu pierderi de circa 400 de milioane de euro anual***. Susținem eforturile autorităților în combaterea contrabandei cu țigări prin campanii anuale de informare și donare de echipamente și ne bucurăm să observăm o scădere semnificativă a nivelului comerțului ilicit, cu o medie de 7,1% din totalul pieței în 2022. Pentru a menține această tendință pozitivă, trebuie să intensificăm eforturile de combatere a traficului ilicit și să ne bazăm pe măsuri fiscale previzibile și echilibrate.
Care este impactul economic al BAT în România?
Jorge Araya: BAT se află în România de peste 25 de ani, din 1997 când a început producția la fabrica noastră din Ploiești, fiind astăzi unul dintre marii investitori internaționali activi în România, un angajator strategic și un partener pe termen lung al economiei. Suntem o organizație puternică, cu realizări majore și o amprentă semnificativă pe piața locală: în cei 25 de ani, am generat un impact de 125 de miliarde de euro în contribuție directă, indirectă și indusă la economia românească și 24 de miliarde de euro plătiți direct la bugetul de stat, sub formă de accize și alte taxe****. De asemenea, suntem liderul pieței locale de tutun cu peste 50% cotă de piață și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul țării. În 2022, BAT a avut o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în taxe și accize, fiind al doilea contribuabil la bugetul de stat.
BAT contribuie pozitiv la balanța comercială a României, fiind un producător și exportator de top de produse agricole, prin fabrica sa din Ploiești, a doua cea mai mare a grupului din Europa: peste 70% din volumele produse local, țigarete și consumabile din tutun pentru glo, sunt exportate în țări din întreaga lume.
Pentru BAT, România este o piață importantă și vom continua să investim aici, iar pentru acest lucru mizăm pe un mediu economic stabil și pe politici fiscale echilibrate și previzibile.
Ce ne puteți spune despre obiectivele BAT România în ceea ce privește sustenabilitatea?
Jorge Araya: Protejarea mediului și echitatea socială sunt repere extrem de relevante pentru sănătatea economică pe termen lung a unei țări. Provocările în domeniul sustenabilității includ accesul la resurse, migrația, inegalitatea veniturilor, poluarea, infrastructura. Aceste provocări trebuie abordate într-o formă integrată și cred că nici o organizație respectabilă nu își poate permite să rămână în afara agendei de sustenabilitate.
BAT este o afacere globală cu bunuri de larg consum, cu operațiuni în peste 175 de țări. Această dimensiune determină eforturi susținute pentru ca fiecare aspect al afacerii noastre să fie construit pe baze sustenabile, de la utilizarea resurselor până la designul ambalajelor. Astăzi, după mulți ani de investiții în acest domeniu, sustenabilitatea și strategia privind mediul, societatea și buna guvernanță sunt esențiale pentru obiectivele noastre de afaceri pe termen lung și au devenit parte din identitatea noastră de afacere responsabilă.
Proiectele noastre din România reflectă principiile și obiectivele de sustenabilitate ale Grupului. Fabrica BAT din Ploiești este certificată AWS pentru reciclarea apei și 80% din deșeuri sunt reciclate. Derulăm constant campanii de conștientizare cu privire la importanța protecției mediului și a utilizării responsabile a resurselor și sprijinim comunitățile culturale și artistice cu potențial imens pentru turismul și economia locală românească. Cel mai important, aducem sens și semnificație în munca noastră de zi cu zi prin campanii interne în care angajații noștri sunt forța motrice: donare de haine, acțiuni de împădurire sau sprijinirea comunităților aflate în nevoie sunt doar câteva exemple în care oamenii din BAT își unesc forțele pentru binele comun.
Note:
*Pe baza dovezilor științifice și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de riscuri și provoacă dependență
** Raport anual combinat al performanței de business și sustenabilitate, https://www.bat.com/group/sites/UK__CRHJSY.nsf/vwPagesWebLive/DOCPGKST
***Potrivit estimărilor industriei
****Studiu independent CIVITTA, 2021