Atacurile rebelilor houthi din strâmtoarea Hormuz ar putea dubla prețul petrolului, a avertizat Goldman Sachs, potrivit oilpricel.com.
Într-un interviu acordat postului de televiziune american CNBC, șeful diviziei de cercetare petrolieră a companiei, Daan Struyven, a spus: „Marea Roșie este o rută de tranzit și o întrerupere acolo poate duce prețul petrolului cu trei sau patru dolari mai mare. Dacă va exista o întrerupere în strâmtoarea Hormuz timp de o lună, prețurile [petrolului] ar crește cu 20% și chiar s-ar putea dubla în cele din urmă dacă perturbarea de acolo ar dura mai mult”.
În ciuda faptului că situația este „foarte improbabilă”, comentariile lui Struyven se alătură unui colectiv de voci din mediul de afaceri și politic internațional care condamnă situația din ultimele zile. Fostul prim-ministru, acum secretar de externe David Cameron, a declarat într-un interviu pentru Sky News că atacurile „trebuie să înceteze”. „Acesta nu este doar un interes britanic, este global”, a spus el.
„Mesajul clar și peste zece țări au semnat o scrisoare către Houthi, spunând că aceste atacuri sunt ilegale și trebuie să înceteze, iar dacă nu o fac, se vor lua măsuri”, a spus Cameron.
Din noiembrie, rebelii au atacat transportul comercial în Marea Roșie de peste 20 de ori folosind rachete, drone, bărci rapide și elicoptere.
Ca răspuns, SUA au anunțat în decembrie Operațiunea Prosperity Guardian pentru a intensifica patrulele din Marea Roșie și Golful Aden pentru a proteja traficul comercial – Marea Britanie, Australia și Canada sunt printre celelalte țări implicate.
Maersk și Hapag Lloyd, două dintre cele mai mari companii de transport maritim din Europa, au refuzat să folosească rutele la Marea Roșie și Canalul Suez, prima având o navă atacată de rebeli weekendul trecut.
Ceea ce a început ca perturbări aparent izolate ale activităților comerciale occidentale sunt acum văzute de mulți ca fiind o acțiune direcționată în sprijinul cauzei Hamas, pe măsură ce Israelul continuă să-și intensifice atacurile asupra Palestinei.