Update articol:
FORUMUL ENERGIEI 2024

Corneliu Bodea: “Dacă nu vom investi în rețelele de transport și distribuție, nu vom putea să realizăm nici 10% din volumul uriaș de cereri de racordare”  – video

Corneliu Bodea

La sfârșitul acestui an, am calculat că vom avea 2500 MW noi în rețea, atât prin investițiile prosumatorilor, centrala de la Iernut, dar și alte investiții, a declarat  Corneliu BODEA, CEO Adrem și Președinte al Asociației Centrul Român al Energiei, la Forumul Energiei. 

 

Potrivit domniei sale, trebuie să facem investiții în rețele: “Dacă nu vom investi în rețelele de transport și distribuție, nu vom putea să realizăm nici 10% din volumul uriaș de cereri de racordare”.

Corneliu Bodea a explicat:  “Avem cam tot ceea ce ne trebuie în energie. Avem nevoie de investiții, avem bani – bani europeni, bani naționali, guvernamentali, există și fonduri proprii ale companiilor, iar acestea sunt foarte disponibile să investească. Nu ne mai rămâne decât să acționăm.

Sigur că noi suntem nerăbdători, adică am dori cumva să vedem deja rezultate palpabile. Dar trebuie să ne amintim că am avut o criză energetică care a afectat mult încrederea investitorilor – aș șterge cumva din peisajul acesta al anilor destinați investițiilor atât pandemia, dar și 2021-2022. 2023 arătat deja că lucrurile au început să se miște și iată astăzi avem deja câteva sute de MW noi cu licențele de producție.

Așteptăm ca la sfârșitul acestui să  avem centrala de la Iernut în funcțiune, adică am putea spune că pe lângă investițiile prosumatorilor, care au fost semnificative – eu am calculat undeva la un miliard de euro – se adaugă și alte investiții în rețea și vom ajunge ușor la 2500 MW noi la sfârșitul acestui an, prosumatori plus alte investiții. Sunt optimist!

Ce ne-ar trebui? Am avea nevoie de mai multă coerență. Se tot vorbește de predictibilitate, dar aș da-o la o parte, nu cred că ne vom mai întâlni cu perioade predictibile o perioadă de timp, dar coerență ne trebuie, cu atât mai mult cu cât vremurile sunt atât de schimbătoare. Avem nevoie de mai multă coerență din partea autorităților”.

Referitor la Strategia Energetică, document care va fi pus în dezbatere publică, domnul Bodea a spus: “Făcând parte din Consiliul Onorific înființat de ministrul Sebastian Burduja, pe care îl felicit pentru această inițiativă, care a avut ca  prim obiectiv conturarea Strategiei Energetice a României, mi-am expus cumva în interiorul acestui colectiv așteptările mele. Am fost niște grupuri de lucru, fiecare grup de lucru a putut să acționeze într-una din direcțiile Strategiei Energetice.

Ce pot să vă spun este că eu mi-aș dori de la Strategia Energetică următoarele: 1. să fie cât mai curând aprobată 2. să se transforme într-un document programatic 3. să constituie cadrul general la care să se alinieze și reglementarea, vorbim acum de a cincea perioadă de reglementare. Vom avea Strategia Energetică probabil în dezbatere publică foarte repede, va fi aprobată curând și mă aștept ca reglementarea și restul legislației să se alinieze cu Strategia Energetică și cu nevoia de investiții”.

Întrebat de ce avem multe ATR (aviz tehnic de racordare) pe hârtie și prea puține puse în practică, Corneliu Bodea a spus: “Raportul între ATR-urile date și ATR-urile care ajung la îndeplinire ar fi putut să fie mai bun. Această situație arată și natura frumoasă a poporului român care imediat a văzut-o direcție de unde se pot câștiga bani, o direcție bună care are legătură cu tranziția energetică, cu lupta împotriva schimbărilor climatice, și atunci mulți au dorit să facă ceva în această direcție. Este normal că nu toate ATR vor ajunge să fie puse în funcțiune – noi vorbim de circa 30.000 de MW ATR-uri depuse. Evident că n-avem ce să facem cu atâta energie, deocamdată  trebuie să rezolvăm mai degrabă consumul, decât producția.

România este una din țările din Uniunea Europeană care stă cel mai bine la timpul necesar pentru autorizarea proiectelor, știu că există și nemulțumiri în acest sens, dar trebuie să fim realiști. Dacă ne uităm și ne comparăm cu alte țări din Uniunea Europeană, România stă mult mai bine.

Trebuie să facem investiții în rețele și eu cred că asta ar trebui să ne preocupe. Dacă nu vom investi în rețelele de transport și distribuție, nu vom putea să realizăm nici 10% din acest volum uriaș de cereri de racordare. Ar trebui să fie prioritatea tuturor și sper că atât ANRE și perioada a cincea de reglementare, precum și actorii din piață vor înțelege acest lucru”.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025