Update articol:

Petrolul scade, Trump reiterează apelul către OPEC de a reduce prețurile

Donald Trump/ Sursa foto: Facebook.com/DonaldTrump
  • Trump a reiterat apelul către OPEC de a reduce prețurile petrolului

  • OPEC+ nu a reacționat încă la apelul lui Trump de a reduce prețurile

  • SUA pune în așteptare amenințarea de a aplica tarife vamale Columbiei

Prețurile petrolului au scăzut luni, după ce președintele american Trump a cerut OPEC să reducă prețurile, ca urmare a anunțării unor măsuri ample de creștere a producției de petrol și gaze din SUA în prima sa săptămână în funcție, potrivit Reuters.

Contractele futures la țițeiul Brent au scăzut cu 53 de cenți, sau 0,68%, la 77,97 dolari pe baril până la 04.30 GMT, după ce vineri s-au stabilit în creștere cu 21 de cenți.
Petrolul U.S. West Texas Intermediate a fost la 74,16 dolari pe baril, în scădere cu 50 de cenți, sau 0,67%.

Trump și-a reiterat vineri apelul ca Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol să reducă prețul petrolului pentru a afecta finanțele Rusiei bogate în petrol și pentru a contribui la încetarea războiului din Ucraina.

„O modalitate de a-l opri rapid este ca OPEC să nu mai facă atât de mulți bani și să scadă prețul petrolului … Acest război se va opri imediat”, a spus Trump.

Trump a amenințat, de asemenea, că va lovi Rusia „și alte țări participante” cu taxe, tarife și sancțiuni dacă nu se va ajunge în curând la un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că el și Trump ar trebui să se întâlnească pentru a discuta despre războiul din Ucraina și prețurile la energie.

„Ei se poziționează pentru negocieri”, a declarat John Driscoll de la firma de consultanță JTD Energy din Singapore, adăugând că acest lucru creează volatilitate pe piețele petroliere.

El a adăugat că piețele petroliere sunt probabil puțin înclinate în jos, având în vedere politicile lui Trump menite să stimuleze producția americană, în timp ce încearcă să asigure piețe externe pentru țițeiul american.

„El va dori să acapareze o parte din cota de piață a OPEC, deci în acest sens este un fel de concurent”, a spus Driscoll.

Cu toate acestea, OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, nu au reacționat încă la apelul lui Trump, delegații OPEC+ indicând un plan deja în vigoare pentru a începe creșterea producției de petrol din aprilie.

Săptămâna trecută, ambii indici de referință au înregistrat primul declin din ultimele cinci săptămâni, pe măsură ce îngrijorările cu privire la sancțiunile impuse Rusiei care perturbă aprovizionarea s-au diminuat.

Analiștii Goldman Sachs au declarat că nu se așteaptă la o lovitură mare pentru producția rusă, deoarece ratele de transport mai mari au stimulat o ofertă mai mare de nave nesancționate pentru a muta petrolul rusesc, în timp ce adâncirea discountului pentru clasa ESPO rusă afectată atrage cumpărătorii sensibili la preț să continue să cumpere petrol.

„Având în vedere că obiectivul final al sancțiunilor este de a reduce veniturile din petrolul rusesc, presupunem că factorii de decizie occidentali vor acorda prioritate maximizării reducerilor pentru barili ruși în detrimentul reducerii volumelor rusești”, au declarat analiștii într-o notă.

Totuși, analiștii JP Morgan au declarat că o anumită primă de risc este justificată, având în vedere că aproape 20% din flota globală Aframax se confruntă în prezent cu sancțiuni.

„Aplicarea sancțiunilor asupra sectorului energetic rusesc ca pârghie în negocierile viitoare ar putea merge în ambele sensuri, indicând că o primă de risc zero nu este adecvată”, au adăugat aceștia într-o notă.

În altă ordine de idei, SUA au renunțat rapid la planurile de a impune sancțiuni și tarife vamale Columbiei, după ce națiunea sud-americană a fost de acord să accepte migranți expulzați din Statele Unite, a precizat Casa Albă într-o declarație duminică seara.

Sancțiunile ar fi putut întrerupe aprovizionarea cu petrol, deoarece anul trecut Columbia a trimis aproximativ 41% din exporturile sale de țiței maritim către SUA, conform datelor firmei de analiză Kpler.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025