După ce au oprit lucrul în această dimineață, salariații ELCEN au renunțat la protest, dar au avertizat că le vor relua la începutul lunii februarie, dacă măsurile de austeritate care îi afectează se regăsesc în legea bugetul de stat.
Salariații ELCEN au oprit spontan lucrul, a scris pe Facebook jurnalistul Cătălin Deacu, fiind vorba de sute de persoane care lucrează la CET-urile din București, unități care produc curent, căldură și apă caldă.
Oamenii au refuzat să intre la lucru și au avertizat că producția de electrică și termică poate fi afectată.
Potrivit lui Cătălin Deacu, oamenii au reclamat că au semnat un contract colectiv de muncă în decembrie anul trecut, care acum nu mai este respectat din cauza Ordonanței Trenuleț. Astfel, salariile rămân înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024 după Ordonanța Trenuleț.
Sindicaliștii au făcut calculele și reclamă că fiecare angajat ar urmă să piardă circa 1500 de lei din venit (indexarea salariului cu inflația, prime și alte bonificații).
După negocierile de la ora 11, salariații ELCEN au suspendat protestul până la începutul lunii februarie, când va fi adoptată legea bugetului de stat și unde salariații speră ca problemele din Ordonanța Trenuleț să fie rezolvate.
Conform datelor Termoenergetica, situația sistemului este stabilă. Doar circa 7% din blocuri nu au căldură și apă caldă sau sunt aprovizionate deficitar.
Având în vedere acțiunile din dimineața aceasta de la ELCEN, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat: “În tot ceea ce facem, respectăm legea, respectăm munca cinstită și cheltuirea corectă a banului public. Asta solicităm tuturor partenerilor sociali. Nu vom ezita să aplicăm prevederile legale și să asigurăm serviciul public de producție a agentului termic pentru bucureșteni.
Am avut și avem deschidere totală pentru un dialog constructiv și corect. Săptămâna trecută, în întâlnirea pe care am găzduit-o la ministerul energiei, am stabilit mai mulți pași, la care s-au angajat reprezentanții sindicatului și ai companiei. Așteptăm ca acești pași să fie făcuți, iar soluțiile potențiale explorate, în cadrul unor noi discuții. Am discutat, totodată, adresa pe care am înaintat-o tuturor companiilor din portofoliul ministerului energiei, inclusiv ELCEN, prin care am solicitat reducerea cheltuielilor. Vreau să fiu bine înțeles de către toți cei care ar putea fi manipulați: nu sunt vizați oamenii din producție, din centrale, oamenii care își fac treaba. Sunt vizați cei care plimbă hârtii între birouri sau nu respectă programul de muncă. Personalul administrativ este supradimensionat și, dacă asta îi supără pe reprezentanții sindicatului, îi anunț că nu vom da înapoi de la măsurile de eficientizare. Acestea vor însănătoși companiile și, până la urmă, vor genera condiții mai bune pentru toți cei care își doresc și merită să rămână.
În orice caz, nu putem avea un dialog cu Bucureștiul luat ostatic. Reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, iar decizia de zilele trecute privind ratingul de țară ne arăta asta foarte clar. La nivel uman, pot înțelege nemulțumirile, dar nu pot accepta să nu se schimbe nimic în modul în care companiile cu capital de stat, multe dintre ele monopoluri, cheltuie fondurile. Apelul meu ferm și direct este ca aceste acțiuni de protest să nu pună în pericol furnizarea apei calde și căldurii în București. Nu este corect față de milioane de bucureșteni.”