Update articol:

Sebastian Burduja câștigă dezbaterea despre Green Deal: „Tranziția energetică trebuie să fie realistă”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost desemnat câștigător al unei dezbateri publice pe tema Green Deal, organizată de societatea civilă. Alături de Mihai Morar, partenerul său de echipă, Burduja a reușit să convingă publicul din sală, care, prin vot, a acordat victoria echipei sale.

*Un echilibru între obiectivele climatice și realitățile economice*

În cadrul dezbaterii, ministrul a susținut că *România trebuie să sprijine tranziția energetică, dar într-un mod “pragmatic și echilibrat”, astfel încât să nu afecteze economia și populația.

“Tranziția energetică este necesară, însă trebuie să răspundem clar la două întrebări: în ce mod și în ce ritm? Politicile climatice trebuie gândite astfel încât să nu afecteze competitivitatea economiilor europene”, a explicat Burduja.

El a subliniat că este adeptul unui concept pe care l-a numit “Smart Deal” – un model care prioritizează atât sustenabilitatea, cât și siguranța energetică și dezvoltarea economică.

*Performanțe în atragerea fondurilor europene și progrese legislative*

Ministrul a evidențiat progresele înregistrate de România în sectorul energetic, menționând că “țara noastră este lider la accesarea fondurilor din Fondul pentru Modernizare”.

“Avem contracte în valoare de 14 miliarde de euro pentru energie verde, iar în prezent sunt în lucru 10.000 MW de noi capacități de producție. Sunt progrese semnificative”*, a afirmat Burduja.

El a amintit și inițiativele legislative recente, precum legea eolianului offshore, cadrul legislativ pentru stocarea energiei și faptul că 2024 a fost anul cu cele mai multe parcuri solare și eoliene puse în funcțiune din ultimii opt ani.

*Avertisment privind riscurile unei tranziții forțate*

Sebastian Burduja a atras atenția asupra pericolelor eliminării premature a capacităților de producție energetică, fără alternative viabile.

“România a închis în ultimii ani numeroase unități de producție energetică, fără să le înlocuiască rapid. Acest lucru ne-a făcut dependenți de importuri, care, în perioade de consum ridicat, pot fi foarte scumpe. În zilele fără vânt sau soare, riscăm să nu avem suficiente resurse”, a avertizat ministrul.

În final, Burduja a subliniat importanța securității energetice, evocând riscurile unui posibil blackout: “Singura pană majoră de curent din România a fost în 1977 și a durat cinci ore, dar pierderile financiare au fost mai mari decât cele cauzate de cutremurul din acel an. Avem nevoie de o strategie inteligentă, care să ne asigure independența energetică și stabilitatea economică” – a concluzionat ministrul Energiei.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025