Fondul Proprietatea oferă detalii despre candidații pentru preluarea administrării și cere opinia acționarilor în acest sens. Cei rămași în cursă sunt – un AFIA cu sediul în Luxemburg, în parteneriat cu un administrator global de active de infrastructură și un AFIA cu sediul în Luxemburg, în parteneriat cu o firma românească de consultanță în administrarea activelor, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.
În continuarea Hotărârii nr. 9 / 25 septembrie 2023 a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor („AGOA”) a Fondul Proprietatea, Comitetul Reprezentanților („CR”) al Fondului are plăcerea de a furniza următoarea actualizare privind procesul de selecție condus de CR pentru un nou administrator de fonduri de investiții alternative („AFIA”) pentru Fondul:
“În continuarea anunțului din 21 ianuarie 2025, CR, în colaborare cu consultantul său de selecție Deutsche Numis, a continuat să efectueze analize aprofundate ale propunerilor formulate de cei doi candidați, care sunt:
- Un AFIA cu sediul în Luxemburg, în parteneriat cu un administrator global de active de infrastructură; și
- Un AFIA cu sediul în Luxemburg, în parteneriat cu o firmă românească de consultanță în administrarea activelor”.
Cei doi candidați au depus propuneri actualizate în vederea ajustării propunerilor lor anterioare, îmbunătățind termenii, condițiile și structura generală într-un mod favorabil Fondului.
În consecință, CR anunță astăzi că va începe acum o perioadă de consultare cu acționarii Fondului în vederea obținerii feedback-ului cu privire la strategiile propuse de cei doi candidați.
Pentru a facilita aceste discuții, CR dezvăluie o serie de elemente ale propunerilor celor doi candidați.
Acționarii ar trebui să aibă în vedere că propunerile ambilor candidați rămân supuse anumitor condiții, inclusiv întreprinderii unei analize de tip „due diligence” pentru confirmarea anumitor aspecte și negocierea unui contract de administrare a investițiilor angajant, respectiv aprobarea prealabilă a acționarilor în AGOA.
AFIA cu sediul în Luxemburg, în parteneriat cu un administrator global de active de infrastructură intenționează:
- Să deschidă un birou în București dedicat administrării Fondului, bazându-se pe prezența sa existența în domeniul infrastructurii din Europa Centrală și de Est
- Să se concentreze pe investițiile existente ale Fondului în infrastructură, căutând să maximizeze valoarea pentru acționari prin protejarea și îmbunătățirea valorii portofoliului existent al Fondului.
- Dacă condițiile de piață și sprijinul acționarilor permit, în timp să facă noi investiții în infrastructura critică pe termen lung din România, folosind vehicule de investiții listate (pentru a asigura conformitatea cu reglementările financiare existente din România).
- Astfel de investiții ar putea fi în investiții operaționale sau în sprijinul noilor investiții greenfield în infrastructura din România și ar trebui să aibă un impact superior din perspectiva randamentelor pentru acționari, în raport cu randamentul implicit al distribuțiilor suplimentare și/sau rascumpararilor de acțiuni.
- Crearea de lichiditate benefică în portofoliu prin, în măsura posibilului, vânzarea în timp a activelor non-core și parteneriatul cu noi investitori fie la nivelul Fondului, fie la nivelul activelor din portofoliu.
AFIA cu sediul în Luxemburg, în parteneriat cu o firmă românească de consultanță în administrarea activelor intenționează:
- Să opereze din biroul său existent din București, concentrând resursele interne pe administrarea Fondului.
- Să implementeze o nouă strategie, pe durata extinsă a Fondului, concentrată pe investiții în companii listate din România și regiunea mai largă a Europei Centrale și de Est, inclusiv tranzacții în care Fondul poate obține expunere indirectă la companii nelistate cu perspective puternice de creștere, folosind vehicule de investiții listate (pentru a asigura conformitatea cu reglementările financiare existente din România).
- Extinderea domeniului de activitate al Fondului printr-o strategie de tip „ fund-of-funds”, investind în fonduri de tip „private equity” și „venture capital” susținute prin finanțare din surse publice.
- Începerea preconizată a noii strategii din 2027 (presupunând începutul mandatului în al treilea trimestru al anului 2025), după o perioadă interimară de administrare a portofoliului, concentrată pe creșterea estimată a veniturilor din activele din portofoliul actual și pe atenuarea și prevenirea riscurilor.
- Introducerea unei politici de distribuție flexibile, echilibrând dividendele distribuite în mod obișnuit cu reinvestirea fondurilor în oportunități cu creștere mare și randament ridicat.
- Abordarea lichidității limitate în portofoliu printr-o strategie de gestionare a lichidității (inclusiv vânzări parțiale, IPO-uri strategice ale companiilor din portofoliu și refinanțare structurată pentru deblocarea capitalului), majorări de capital social și emisiuni de obligațiuni.
- În absența aprobărilor necesare din partea autorităților de reglementare din România și/sau a acționarilor pentru cele de mai sus, strategia actuală a Fondului ar fi continuată cu răscumpărări de acțiuni desfășurate pe baza continuă (la orice valori relevante prin raportare la lichiditățile obținute prin vânzările efectuate în contextul gestionării lichidității) și o politică de distribuție completă a dividendelor (net de cheltuieli) și creșterea valorii portofoliului prin dezvoltări susținute prin granturi din surse publice de finanțare.
Actionarii Fondului sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la noile strategii prin e-mail la investor.relations@fondulproprietatea.ro, până la data de 18 aprilie 2025, având că subiect “CONSULTARE ACȚIONARI PRIVIND CANDIDATURILE AFIA”.
În urmă consultării acționarilor și luând în considerare feedback-ul primit, BoN intenționează să între într-o perioadă de due diligence bidirecțională și negociere contractuală cu unul dintre candidați și să ofere investitorilor o actualizare suplimentară.