Cândva, premierul israelian Benjamin Netanyahu străbătea lumea cu mare încredere. Mesajul său pentru publicul de acasă, după o altă călătorie de succes în Africa sau Asia, se concentra pe modul în care gazdele sale doreau tehnologia Israelului și îi admirau securitatea. În prezent, situația este foarte diferită, scrie CNN.
De când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, în noiembrie, un mandat de arestare pe numele său pentru posibile crime de război în Gaza, Netanyahu nu a vizitat nicio țară aflată sub jurisdicția Curții. Asta, până miercuri, când se va deplasa la Budapesta pentru o vizită de patru zile.
Capitala ungară este un loc sigur pentru liderul israelian și casa unuia dintre cei mai mari prieteni internaționali ai săi, Viktor Orbán.
Premierul Ungariei a fost printre primii care au condamnat anunțul CPI, în care Curtea a declarat că are „motive rezonabile” să creadă că Netanyahu poartă răspundere penală pentru crime de război, inclusiv „înfometarea ca metodă de război”.
„Nerușinat, cinic și complet inacceptabil”, a replicat Orbán, adăugând că libertatea prietenului său va fi garantată atunci când acesta va dori să îl viziteze.
În cazul în care nu va pune în aplicare decizia CPI, Ungaria își va încălca obligațiile care îi revin în temeiul Statutului de la Roma, care a instituit Curtea în 2002. Dar pare clar că Netanyahu nu este îngrijorat că ar putea fi întâmpinat de poliție atunci când va ateriza pe aeroportul Ferenc Liszt din Budapesta.
Și nu este un om căruia să îi placă să își asume riscuri. Când a zburat spre Statele Unite în februarie, avionul său a parcurs o rută mai lungă decât era necesar, trecând pe lângă o serie de baze aeriene americane din Europa. Bărbatul în vârstă de 75 de ani a avut probleme de sănătate și au existat îngrijorări cu privire la siguranța anumitor țări în cazul în care avionul său ar fi fost nevoit să efectueze o aterizare de urgență. SUA – la fel ca Israelul și alte câteva țări precum Rusia și China – nu au aderat la tribunal.
În cadrul vizitei de la Budapesta, se așteaptă ca liderul israelian să viziteze Muzeul Holocaustului din oraș, în plus față de diverse reuniuni politice. Dar programul este, de asemenea, destul de gol spre finalul călătoriei. Și în timp ce aceasta coincide cu Shabbat – pe care Netanyahu îl respectă din motive pragmatice, dacă nu religioase – unii din Israel și-au exprimat surprinderea că prim-ministrul nu a optat să se întoarcă acasă vineri, înainte ca aceasta să înceapă, în special având în vedere ofensiva reînnoită a armatei israeliene în Gaza.
Având în vedere restricțiile privind opțiunile sale de călătorie, este posibil ca liderul israelian să aibă planificate alte întâlniri cu emisari străini în timpul șederii sale la Budapesta. Cert este că, în calitate de țară terță sigură, Ungaria îi oferă lui Netanyahu o ocazie, acum rară, de a urmări față în față inițiative mai sensibile.
Indiferent cum ar putea arăta agenda sa, călătoria este o oportunitate de aur pentru Netanyahu de a arăta că încă poate funcționa ca un prim-ministru normal, a declarat pentru CNN Yair Zivan, consilier de politică externă de lungă durată al liderului opoziției israeliene, Yair Lapid, și editor al unei cărți „Centrul trebuie să reziste”.
Zivan, la fel ca majoritatea covârșitoare a israelienilor, indiferent de părerea lor despre Netanyahu, critică vehement mandatul de arestare, argumentând că acesta servește drept recompensă pentru terorismul Hamas.
Netanyahu și Orbán urmăresc de mai mulți ani atacuri asupra sistemului judiciar și mass-media din țările lor respective. În Israel, protestele populare împotriva celui mai de dreapta guvern al țării s-au intensificat din nou, fiind impulsionate de opoziția tot mai mare față de reluarea războiului din Gaza în detrimentul eliberării ostaticilor rămași în teritoriu.
În Ungaria, de asemenea, există un sentiment crescând că Orbán, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, se confruntă cu o provocare serioasă la adresa domniei sale. Alegerile sunt programate abia peste un an, dar opoziția, în persoana lui Péter Magyar, pare să fi găsit un lider capabil să exploateze nemulțumirea populară în probleme precum scăderea standardelor în școli și spitale.
Așadar, și pentru Orbán, vizita lui Netanyahu oferă șansa de a reveni la origini și de a exploata un anumit complex de inferioritate în rândul maghiarilor, a declarat Márton Gergely, editorul săptămânalului independent de știri HVG, pentru CNN.
„Orbán servește mândria națională a țării arătând că este mai mare decât scena pe care Ungaria singură i-o acordă. Pentru a face acest lucru, el caută în mod activ posibilități provocatoare, cum ar fi invitarea lui Xi Jinping la Budapesta și întâlnirea cu Vladimir Putin, în ciuda războiului din Ucraina”, spune el.
Faptul că îl întâmpină pe Netanyahu în semn de afront față de CPI este o ocazie prea bună pentru a fi ratată.
Prin urmare, vizita le oferă celor doi bărbați un fel de răgaz de la provocările pe care amândoi le consideră primordiale. Și anume, menținerea la putere. Și, deși este puțin probabil ca interesele dreptului internațional să fie servite în următoarele patru zile, călătoria, în virtutea singularității sale, acționează ca un memento al noilor constrângeri internaționale sub care operează acum liderul Israelului.