Acțiunile europene au scăzut puternic luni, adâncind declinul piețelor globale care a început săptămâna trecută în urma ultimelor anunțuri privind regimul de tarife vamale al președintelui american Donald Trump.
Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 6% la scurt timp după clopotul de deschidere, toate sectoarele și marile burse suferind pierderi semnificative. Indicele german DAX a scăzut cu peste 9,5% în timpul primelor tranzacții, potrivit CNBC.
Săptămâna trecută, indicele regional Stoxx 600 a înregistrat o pierdere de 8,4%, marcând cea mai slabă săptămână din ultimii cinci ani. În ultimul deceniu, indicele Stoxx 600 a înregistrat performanțe mai slabe doar la începutul pandemiei Covid-19, în 2020.
Trump a anunțat lista completă a așa-numitelor tarife reciproce, investitorii fiind surprinși de măsura în care importurile din principalii parteneri comerciali ai SUA vor fi afectate de noi taxe.
Măsura a stârnit, de asemenea, temeri cu privire la un război comercial global, China ripostând prin impunerea unor tarife de 34% la mărfurile americane, iar UE promițând să impună propriile sale contramăsuri dacă negocierile cu America eșuează.
Scăderi accentuate la Bursa de Valori București, în deschiderea ședinței de astăzi
- Yenul japonez și francul elvețian sunt cele mai bune acoperiri împotriva tarifelor impuse de Trump, potrivit analiștilor
Investitorii se îndreaptă către activele de refugiu după ce președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută o serie de tarife reciproce – iar unii dintre ei se uită la yenul japonez, obligațiuni, precum și la alte câteva active „exotice”.
„Yenul japonez va fi un candidat bun – și probabil cel mai bun – pentru a te proteja de tensiunile comerciale și de o recesiune în SUA, pentru o serie întreagă de motive cunoscute”, a declarat Ebrahim Rahbari, șeful strategiei ratelor la Absolute Strategy Research.
„Este ieftin, scăderea probabilă a ratelor dobânzilor din SUA va reduce diferențele de rată față de yen și, chiar dacă Japonia este un exportator proeminent, dependența sa generală de comerț este mai mică acum, mai ales că politica fiscală a fost relaxată”, a declarat Ebrahim Rahbari pentru CNBC prin e-mail.
Yenul s-a întărit cu aproximativ 3% față de dolar începând cu 2 aprilie, potrivit datelor LSEG. Rahbari a adăugat că francul elvețian este un alt „candidat evident” ca acoperire a investițiilor. De asemenea, francul s-a apreciat cu peste 3%, până la 0,846 față de dolarul american – un nou maxim al ultimelor șase luni. Aceste mișcări au loc în timp ce alte monede din întreaga lume slăbesc.
Un alt strateg a reluat opinia că atât yenul, cât și francul elvețian sunt printre cele mai bune opțiuni pentru atenuarea impactului tarifelor lui Trump.
„Atât yenul japonez, cât și francul elvețian sunt monede bune pentru a ajuta la atenuarea reacției viscerale a pieței la tarife”, a declarat Matt Orton, director de soluții de consultanță și strategie de piață la Raymond James Investment Management.
Însă Orton se așteaptă ca francul elvețian să acționeze ca o acoperire mai bună decât yenul, având în vedere incertitudinea din jurul traiectoriei de creștere a ratelor de către Banca Japoniei.
Yenul are de obicei performanțe superioare în perioadele de recesiune sau criză globală, a declarat Jeff Ng, șeful strategiei macro pentru Asia la Sumitomo Mitsui Banking Corporation.