Faptul că am alocat extrem de multă atenție, foarte mulți bani investițiilor în soluții regenerabile, în principal, fără să ținem cont de modul în care vom reuși să gestionăm această producție, a fost o greșeală majoră, a spus Corneliu BODEA, CEO Adrem și Președinte CRE, la Forumul Energiei 2025, organizat de Financial Intelligence.
Domnia sa a spus: “Oare cum va rezista sistemul energetic românesc la un consum, în cel mai bun caz, de 3000 de MW, când noi avem peste 3000 de MW instalați în producție fotovoltaică nedispecerizabilă? O să reziste, sunt fericit că se iau măsuri, însă acest lucru este expresia unei erori, pentru că trebuia să ne gândim la stocare, trebuia să ne gândim la infrastructura de transport și distribuție a energiei, trebuia să înțelegem că investițiile în acest sector sunt esențiale pentru a ține piața în condiții rezonabile, trebuia să înțelegem că, dacă nu facem acest lucru, vom afecta producătorii români. În orice zi a săptămânii, avem prețuri între 20 de RON și 800 RON, pe piață, ceea ce arată o volatilitate mare, din care, sigur că unii câștigă, dar nu este bună pentru gestiunea sistemului energetic. Este o eroare, trebuie să ne-o asumăm!”
În context european, pentru că suntem interconectați geopolitic în sens larg, nu stăm foarte bine cu sistemul energetic și asta se vede prin prețurile pe care le avem, a spus Corneliu Bodea: “Dacă nu vom reuși să gestionăm surplusul de producție, atunci vom continua să avem o piață volatilă, să avem prețuri mari, să nu putem gestiona supraproducția și să trebuiască să importăm în continuare. Atenție că, acum, vedem doar vârful icebergului, având în vedere că o parte din investițiile care sunt anunțate astăzi se vor finaliza. Din păcate, o mare parte din ele nu se vor finaliza.
Eu cred că lucrul acesta este conștientizat acum, cred că este un pic târziu, dar este bine și acum. Trebuie să înțelegem că este nevoie de timp, pentru investițiile în stocare. Trebuia să ne fi gândit și să fi făcut lucrurile acestea probabil înainte de a decide să alocăm fonduri în această componentă a sistemului energetic care este reprezentat de producția de energie din surse regenerabile.
Astăzi, cred că toată lumea a conștientizat problema, inclusiv ANRE, care joacă un rol foarte important. Este de văzut cum facem să sărim niște etape și să grăbim realizarea acestor investiții, care vor dura ani de zile. Deci, noi, pentru ani de zile, vom avea, în continuare, probleme majore cu gestionarea acestei forme de producție de energie, din păcate.”
Referitor la propunerea de eliminare a ATR-urilor (aviz tehnic de racordare), Corneliu Bodea a zis: „Le înlocuim cu altceva? Pentru că nu poți să te conectezi la rețea, fără ca proprietarul, concesionarul să îți spună în ce condiții poți să o faci. Lucrul acesta e clar că nu se va putea întâmpla. Dar, dacă găsim o formă de reducere a birocrației, și, aici eu felicit ANRE pentru această preocupare, dacă găsim o cale mai scurtă, o cale de a elimina din aprobările necesare, nu este rău. Nu ne vom putea conecta la rețea așa cum vrem noi, asta nu se va putea face niciodată și e normal să nu se poată. Dar, felicit această preocupare a ANRE de a reduce birocrația”.