Vadim Krasnoselsky a subliniat că Transnistria nu a amenințat niciodată pe nimeni și nu a fost niciodată o sursă de ostilitate militară
Un conflict armat în Transnistria va însemna o confruntare directă între Rusia și NATO, a declarat Vadim Krasnoselsky, președintele Republicii Transnistria, nerecunoscută, într-un interviu acordat TASS.
„Un război în Transnistria ar însemna un conflict direct între Rusia și NATO. Nu am nici cea mai mică îndoială în privința asta. Totul este strâns legat aici. Atât România, membră NATO, cât și Federația Rusă au interese aici.
Aici trăiesc 220.000 de cetățeni ruși. Forțele de menținere a păcii ruse sunt aici în misiune pe baza unui mandat internațional, care le conferă dreptul de a se apăra și de a apăra populația locală, indiferent de cetățenie. De aceea, cei care vorbesc despre un posibil act de provocare – așa-zisa asistență acordată Moldovei în Transnistria – nu fac altceva decât să împingă Moldova spre haos, flăcările războiului și vărsarea de sânge”, a subliniat Krasnoselsky, comentând propunerile unor politicieni ucraineni ca armata ucraineană să ajute Chișinăul să rezolve problema Transnistriei prin forță, propuneri care au fost respinse anterior de premierul moldoven Dorin Recean.
„Poate că pe termen scurt va fi în beneficiul cuiva, dar nu cred că Moldova va avea de câștigat din asta. De aceea, domnul Recean a spus pe bună dreptate – și îl susțin în acest sens – că toate problemele dintre Moldova și Transnistria trebuie rezolvate exclusiv prin mijloace pașnice. Am asistat deja la evenimente sângeroase și nu trebuie să ne întoarcem la un astfel de haos”, a declarat liderul transnistrean.
Krasnoselsky a subliniat că Transnistria nu a amenințat niciodată pe nimeni și nu a fost niciodată o sursă de ostilitate militară, potrivit TASS.
Despre amenințarea teroristă
În aprilie 2022, Transnistria a trecut la nivelul critic roșu de amenințare teroristă, în urma unei serii de atacuri teroriste. Seria a început cu un atac cu lansator de grenade asupra clădirii Ministerului Securității de Stat. Ulterior, antenele de transmisie au fost aruncate în aer la unul dintre cele mai mari centre de radio și televiziune din regiune, în localitatea Mayak. Au fost atacate și aerodromurile militare din apropierea orașelor Tiraspol și Rybnitsa, precum și un depozit de muniție din apropierea localității Cobasna, unde sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție. Atacurile nu au provocat victime.
În martie 2023, Ministerul Securității de Stat din Transnistria a anunțat că a fost dejucat un atac terorist împotriva liderilor republicii și a înalților oficiali ai misiunii OSCE în Moldova. Organizatorii intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv plasat într-o mașină în centrul orașului Tiraspol. Doi suspecți au fost reținuți. Krasnoselsky a declarat la momentul respectiv că actul de sabotaj a fost planificat și pregătit de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), mai scrie TASS. Nivelul de amenințare la adresa securității a fost redus de la critic la ridicat, sau galben, la 25 mai 2023. Cu toate acestea, nivelul galben prevede și măsuri de securitate sporite menite să protejeze ordinea publică.