Trei națiuni arabe din Golf, bogate în resurse energetice, se întrec să-și transforme influența asupra lui Donald Trump în câștiguri tangibile, în contextul vizitei președintelui american de săptămâna aceasta, scrie CNN.
Acestea au construit relații personale cu președintele Trump și au promis colectiv investiții de trilioane de dolari în SUA, prezentându-se ca intermediari cheie în conflictele pe care Trump dorește să le rezolve, de la Gaza la Ucraina și Iran.
Acum, ele sunt răsplătite cu privilegiul de a găzdui prima vizită de stat a lui Trump în al doilea mandat. Președintele SUA urmează să aterizeze marți în Arabia Saudită, urmând vizite în Qatar și Emiratele Arabe Unite, care se vor întinde până pe 16 mai.
Având în vedere abordarea tranzacțională a lui Trump în politica externă, cele trei state au multe de oferit.
„În viziunea lui Trump, statele din Golf îndeplinesc toate criteriile”, a declarat pentru CNN Hasan Alhasan, cercetător principal pentru politica din Orientul Mijlociu la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Bahrain. Acestea «se angajează să investească trilioane în economia SUA și să cheltuiască sume colosale pe sisteme de armament americane».
În spatele acestei strategii atent elaborate de a-l curta pe Trump se află dorința statelor din Golf de a-și consolida și formaliza poziția de parteneri indispensabili ai SUA în domeniul securității și al economiei și de a obține cât mai multe beneficii pentru ele însele.
Relațiile dintre SUA și statele din Golf s-au îmbunătățit semnificativ de la revenirea lui Trump la putere. Frustrate de lipsa de interes a SUA față de nevoile lor sub administrația Biden, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au căutat să-și diversifice legăturile militare, tehnologice și economice. Odată cu revenirea lui Trump la putere, ele văd ceea ce un oficial din Golf a numit „o oportunitate unică în viață” de a atinge obiectivele țării lor.
Din perspectiva lor, acum este momentul să consolideze legăturile cu Washingtonul și chiar „să obțină privilegii mai mari în relația cu cea mai puternică națiune din lume”, a declarat Ebtesam AlKetbi, fondatorul și președintele think tank-ului Emirates Policy Center din Abu Dhabi.
Fiecare dintre cele trei națiuni vizitate de Trump are propria listă de priorități. Iată ce vor de la SUA și cum intenționează să obțină aceste lucruri.
Încheierea unui pact de securitate între SUA și Arabia Saudită
„Securitate, securitate și securitate” este ceea ce Arabia Saudită și alte state din Golf așteaptă cel mai mult de la vizita lui Trump, a declarat Ali Shihabi, autor și comentator pe teme de politică și economie din Arabia Saudită.
„Statele din Golf caută asigurări cu privire la angajamentul SUA față de stabilitatea din Golf”, a declarat Shihabi pentru CNN. ”Trump are multe priorități și este cunoscut pentru faptul că își pierde rapid interesul… iar ei vor să-l mențină implicat.”
Anul trecut, SUA și Arabia Saudită au fost aproape de finalizarea unui pact istoric în domeniul apărării și comerțului, dar acordul a fost blocat din cauza insistenței Arabiei Saudite ca Israelul să se angajeze pe calea creării unui stat palestinian.
Riadul vrea, de asemenea, cooperarea SUA pentru dezvoltarea unui program nuclear civil, dar acest lucru a fost blocat din cauza insistenței sale de a îmbogăți uraniu pe plan intern, ceea ce a stârnit îngrijorări în SUA și Israel cu privire la proliferarea armelor nucleare. Uraniul, atunci când este îmbogățit la niveluri ridicate, poate fi utilizat pentru producerea de arme nucleare.
Sprijinul Casei Albe pentru programul nuclear saudit ar putea aduce firmelor americane contracte profitabile.
Riad pare să-și prezinte relația cu SUA ca fiind una avantajoasă pentru ambele părți.
În martie, Trump a declarat că va merge în Arabia Saudită dacă aceasta va investi 1 trilion de dolari în SUA. „Au fost de acord să facă acest lucru, așa că voi merge acolo”, a spus el.
Deși Arabia Saudită nu a confirmat această cifră, în ianuarie a anunțat planuri de extindere a comerțului și a investițiilor cu SUA cu 600 de miliarde de dolari pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea unei creșteri.
Dar pentru ca Riad să se diversifice și să renunțe la petrol, trebuie să vândă petrol – cu un profit sănătos – pentru a finanța această tranziție. Scăderile recente ale prețurilor, determinate în parte de tarifele impuse de Trump, amenință să submineze aceste ambiții. Trump a clarificat că dorește prețuri mai mici la petrol, ceea ce îl pune în conflict cu nevoia Arabiei Saudite de venituri mari pentru a-și finanța transformarea economică.
Căutarea dominanței în domeniul IA de către EAU
Poate mai mult decât orice alt stat din Golf, EAU consideră investițiile esențiale pentru strategia sa de aprofundare a relațiilor cu SUA și de asigurare a randamentelor – și are banii necesari pentru a susține acest lucru. Fiind printre cele mai bogate țări din lume pe cap de locuitor, EAU a promis investiții de trilioane de dolari în SUA. Abu Dhabi s-a autointitulat chiar „capitala capitalului”.
„Extinderea comerțului și a investițiilor este o modalitate de a consolida acest parteneriat strategic”, a declarat AlKetbi. «SUA rămân un garant esențial al securității în regiunea Golfului, oferind în același timp o economie dinamică, plină de oportunități și capacități care se aliniază planurilor de dezvoltare pe termen lung ale Golfului.»
În martie, EAU a anunțat un plan de investiții de 1,4 trilioane de dolari pe o perioadă de 10 ani, axat pe IA, semiconductori, producție și energie. Investițiile sale existente în SUA se ridică deja la 1 trilion de dolari, potrivit ambasadei sale din Washington.
„EAU vede o oportunitate unică de a deveni un contributor semnificativ în domeniul IA și al tehnologiilor avansate”, a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al președintelui EAU, pentru CNN. „Angajamentul de a investi 1,4 trilioane de dolari… este în concordanță cu obiectivul EAU de a-și diversifica economia, reducând dependența excesivă de hidrocarburi, pentru a asigura prosperitatea țării în viitor.”
Însă Abu Dhabi nu va avea o sarcină ușoară în atingerea obiectivului declarat de a deveni lider mondial în domeniul IA până în 2031 fără microcipurile americane.
În ultimele zile ale administrației fostului președinte Joe Biden, SUA au înăsprit restricțiile privind exporturile de IA pentru a împiedica accesul la tehnologia avansată al adversarilor străini, precum China, restricții care urmau să intre în vigoare la 15 mai. EAU a fost una dintre țările care s-au confruntat cu restricții și se poate aștepta ca acestea să fie ridicate în timpul vizitei lui Trump.
Joi, SUA au anunțat că Trump va anula o serie de restricții din era Biden.
Diplomația globală a Qatarului
Qatarul este țara arabă din Golf cu cele mai formalizate legături de securitate cu SUA. Găzduiește cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, pe care Departamentul de Stat o descrie ca fiind „indispensabilă” pentru operațiunile militare americane din regiune.
Anul trecut, SUA au ajuns în mod discret la un acord care prelungește prezența militară în baza extinsă din Qatar cu încă 10 ani. De asemenea, a modificat un acord de cooperare în domeniul apărării din 1992, care are scopul de a consolida și mai mult parteneriatul de securitate dintre cele două țări.
În 2022, administrația Biden a desemnat Qatarul drept aliat major non-NATO, un titlu acordat prietenilor apropiați care au relații strategice de colaborare cu armata SUA.
Qatarul a fost un mediator cheie în numeroase conflicte, de la războiul din Gaza până în Afganistan. Experții spun că acest lucru face parte dintr-un efort de a rămâne relevant în ochii Washingtonului.
„Statele din Golf consideră medierea conflictelor o sursă de influență și prestigiu”, a declarat Alhasan pentru CNN. «Au reușit să-și folosească rolul de mediatori pentru a se poziționa ca parteneri indispensabili pentru agenda politică a lui Trump».
Doha menține, de asemenea, legături strânse cu noul președinte al Siriei, Ahmed al-Sharaa, care încearcă să scape țara sa de sancțiunile impuse de Occident de mai mulți ani.
Siria va fi probabil una dintre principalele teme pe care Qatarul le va aborda cu Trump în timpul vizitei acestuia, a declarat joi pentru CNN un oficial familiarizat cu problema. Doha face presiuni asupra administrației Trump să ridice sancțiunile impuse Siriei în temeiul Legii Caesar, a spus oficialul, adăugând că Qatarul este reticent în a acorda sprijin financiar Siriei fără acordul Washingtonului.
Experții au declarat că vizita lui Trump are ca scop final obținerea de beneficii din partea celor trei state din Golf, adăugând că fiecare dintre cele trei națiuni anticipează o serie de noi acorduri care vor avantaja ambele părți.
„El vine aici pentru că consideră că este în interesul economiei SUA, poate în interesul său și al celor din jurul său, să încheie aceste acorduri cu Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar”, a declarat Maksad. ”Așadar, ne așteptăm la anunțuri importante.”