Update articol:

Costurile de finanțare pentru IMM –uri scad prin utilizarea garanțiilor BID

Costurile de finanțare pentru IMM –uri scad prin utilizarea garanțiilor BID, potrivit oficialilor băncii care spun că Banca de Investiții și Dezvoltare își dorește să fie o punte funcțională între IMM-uri, stat și bănci.  

Banca de Investiții și Dezvoltare este o componentă cheie a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind singura bancă de dezvoltare din România. Rolul BID este să multiplice impactul fondurilor publice, să atragă finanțare acolo unde proiectele sunt viabile, dar mai riscante sau nu au un randament atractiv imediat, și să accelereze reformele.

România a fost, mult timp, singurul stat membru al UE fără o bancă de dezvoltare funcțională. Lipsa acestei verigi instituționale a limitat capacitatea țării de a construi proiecte complexe, de a atrage capital european și privat, de a susține în mod real investiții în sectoare unde piața, singură, nu reușește să acopere necesarul.

Unul dintre obiectivele strategice ale Băncii de Investiții și Dezvoltare este facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv a microîntreprinderilor și start up-urilor. Prin această inițiativă, BID își îndeplinește misiunea de a facilita creșterea accesului la finanțare pentru IMM-uri, contribuind la un mediu de afaceri mai competitiv și rezilient. Garanțiile sunt disponibile prin intermediari financiari selectați (bănci și alte instituții nebancare).

Dan Sandu, director general al BID, a declarat: “Băncile de dezvoltare, prin mandatul lor, trebuie să funcționeze ca o punte. Dificultatea e și mai mare în cazul băncilor de dezvoltare tinere, cum suntem noi, care funcționează pe piețe financiare în curs de dezvoltare. BID își construiește strategia cu mare atenție, în așa fel încât să fie simplu pentru toți ceilalți cu care funcționăm: intermediarii financiari, parteneri, beneficiari finali, municipalități și autorități locale”.

Ștefan Nanu, președintele Consiliului de Supraveghere al BID, a precizat: “BID este un proiect așteptat de mai bine de zece ani. Vedem alte țări din regiune cu bănci de dezvoltare care funcționează la capacitate maxima, dezvoltă economiile, mobilizează resursele interne. Atingerea obiectivului de adresare a disfuncționalităților pieței va contribui major la integrarea României în regiune, în Uniunea Europeană, iar mediile investiționale vor percepe acest demers drept unul de maturitate”.

Teodora Preoteasa, Director pentru Administrarea Fondurilor Europene la Banca de Investiții și Dezvoltare, a explicat: “În luna iulie cel mai probabil vom semna un Acord de Finanțare cu 3 ADR-uri, SE, NE și BI în valoare de aproximativ 240 milioane de euro, urmând ca, după ce se finalizează evaluarea ex-ante, să semnăm și cu PTJ (Programul de Tranziție Justă) un Acord de Finanțare de aproximativ 180 milioane de euro.
BID devine administrator a Fondului de Participare Regional pentru Creșterea Competitivității IMM urilor și a Fondului de Tranziție Justă, și primește prin atribuire directă, dezvoltarea și implementarea unor instrumente financiare. Este vorba de două instrumente financiare: un instrument financiar care cuprinde un împrumut combinat cu grant, într-o operațiune unică, și un alt instrument care în acest moment este definit ca fiind grant+garanții, dar este important să se finalizeze evaluarea ex-ante ca să îl definim (PTJ)”.

Banca de Investiții și Dezvoltare a invitat instituțiile financiare din România – bănci și IFN-uri – să se înscrie pe lista intermediarilor financiari pentru implementarea garanțiilor de portofoliu, primul produs BID destinat IMM-urilor. Termenul limită pentru înscriere este 30 iunie 2025.  Garanțiile BID vor facilita accesul la finanțare pentru IMM-uri care, altfel, ar întâmpina dificultăți în piața bancară tradițională.

Potrivit lui Dan Sandu, directorul general al BID, Banca își dorește să fie un partener al instituțiilor de credit care au clienți IMM. Acesta spune că, potrivit unui studiu de testare a pieței făcut anul trecut, există un interes mare al băncilor de a primi garanții din partea BID, de aproape 3 ori volumul de garanţii de portofoliu pe care banca estimează că îl va acorda în acest an.

După evaluarea documentaţiei, BID va semna convenţiile de colaborare începând cu luna iulie, iar IMM-urile vor putea accesa produsele garantate exclusiv prin intermediarii selectaţi. IMM-urile eligibile pot beneficia de o garanţie de până la 70% din valoarea finanţării. Prin garanţiile de portofoliu, BID susţine că vrea să faciliteze accesul la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) care, în absenţa unor soluţii de garantare, întâmpină dificultăţi în atragerea creditelor necesare dezvoltării.

  • Mandat din partea statului român: preluarea activității de la Exim Banca Românească

În contextul reorganizării și eficientizării activităților de susținere a investițiilor și
dezvoltării economice, BID va oferi produse financiare pentru acoperirea cererii din piață adresate anterior de Eximbank, în numele și contul statului, conform Ordonanței de Urgență nr. 126/2024, cu modificările și completările ulterioare.
Această măsură vizează consolidarea rolului BID ca principal intermediar financiar al
statului român în implementarea politicilor de dezvoltare economică și socială, asigurând o administrare centralizată și eficientă a instrumentelor financiare dedicate investițiilor strategice.

BID va continua să gestioneze activitățile specifice în mandat, precum și cele privind
reprezentarea statului în fonduri de investiții regionale, cum ar fi Fondul de Investiții al Inițiativei celor 3 Mări, catalizând astfel resursele publice și private pentru proiecte de infrastructură, energie, mediu și dezvoltare regională.

Volume de finanțare estimat a fi oferite în piață de BID în primii 3 ani de activitate: 

  • Garanție portofoliu IMM – 2025 (1750), 2026 (3500), 2027 (3550)
  • Garanții individuale – 2025 (300), 2026 (840), 2027 (1080)
  • Credite: 2025 (280), 2026 (820), 2027 (1260)
  • Produse -Garanții de portofoliu pentru IMM

Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) oferă garanții de portofoliu în nume și cont propriu. Acest instrument financiar este destinat intermediarilor financiari pentru a sprijini accesul întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv profesii liberale și start-up, la resursele necesare pentru investiții și capital de lucru, esențiale pentru desfășurarea activităților curente și dezvoltarea sustenabilă.

Programul de garanții de portofoliu reprezintă unul dintre pilonii strategici ai BID: facilitarea accesului la finanțare a IMM, inclusiv start-up, profesii liberale și companii inovatoare.

Produsul este dezvoltat de BID în baza regulilor privind ajutorul de minimis și permite reducerea costurilor totale de finanțare pentru IMM-uri. Sprijinul acordat se reflectă în condiții mai avantajoase de creditare, beneficiarul final putând accesa un ajutor nerambursabil de până la 300.000 euro în decurs de trei ani.

Respectarea principiilor DNSH (de a nu prejudicia semnificativ – „Do No Significant Harm”) la nivelul investițiilor, proiectelor finanțate și beneficiarilor finali ai BID, facilitează tranziția către o economie care contribuie la atingerea obiectivelor României de reducere a gazelor cu efect de seră.

  • Produse – Garanții Individuale/Sprijin pentru Proiecte de Interes Public

Este un instrument financiar conceput pentru a facilita accesul la finanțare al entităților de interes public eligibile, sprijinind dezvoltarea economică și socială, stimulând competitivitatea și inovația și contribuind la creșterea economică într-un cadru sustenabil și orientat spre neutralitate climatică.

Proiectele eligibile pentru garanție includ inițiative dezvoltate în cadrul: PNRR (finanțarea proiectelor ce contribuie la redresarea economică și modernizarea infrastructurii publice), Fondurilor Uniunii Europene (Sprijin pentru proiecte cu impact strategic, inclusiv în domeniile digitalizării, infrastructurii și dezvoltării regionale), Altor inițiative și proiecte de infrastructură (Investiții esențiale la nivel local, regional și național, cu impact asupra dezvoltării comunităților).

Prin această soluție financiară, BID facilitează investițiile în sectoare-cheie, în conformitate cu strategiile sale de finanțare: finanțarea proiectelor de infrastructură la nivel local, regional și național, sprijin pentru accesarea fondurilor europene și maximizarea efectului de multiplicare al acestora.

  • Produse – creditare directă

Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) sprijină dezvoltarea economică  prin finanțarea unor proiecte strategice care contribuie la progresul local, regional și național. Finanțările oferite vizează: Investiții strategice cu impact pe termen lung în infrastructură, servicii publice și dezvoltare economică; Susținerea investițiilor în utilități publice cu scopul îmbunătățirii și extinderii rețelelor de apă, energie electrică, gaze și termoficare; Activități de cercetare, dezvoltare și inovare pentru creșterea competitivității economice; Proiecte de eficiență energetică și tranziție către un model sustenabil; Investiții în sectorul sănătății, educației și culturii.

Beneficiarii eligibili sunt: Unități Administrativ-Teritoriale (UAT) – Municipii, sectoare ale capitalei, județe, orașe și comune; Companii de utilități deținute de organisme publice, care furnizează servicii esențiale pentru comunități; alte companii de interes și utilitate publică care contribuie la dezvoltarea infrastructurii.

 * Deficit de finanțare major în mai multe domenii strategice

România se confruntă cu un deficit de finanțare major în mai multe domenii strategice, esențiale pentru o dezvoltare echilibrată și sustenabilă. Identificarea acestor zone nu este doar un exercițiu de analiză – este punctul de plecare pentru o intervenție financiară coordonată și eficientă.

  • IMM-uri și antreprenoriat inovator – Finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii rămâne un punct vulnerabil al economiei. Cu un deficit estimat la 2,13 miliarde EUR, România înregistrează o rată de respingere a cererilor de credit aproape de trei ori mai mare decât media UE.
  • Tranziție verde și eficiență energetică – Schimbările climatice și angajamentele europene privind decarbonizarea impun o accelerare a investițiilor în tehnologie verde. Potrivit Raportului privind Clima și Dezvoltarea României (CCDR) publicat de Grupul Băncii Mondiale în 2023, România are nevoie de investiții totale de aproximativ 356 miliarde de dolari până în 2050 pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon. Se estimează că două treimi din această sumă ar trebui să provină din sectorul privat. Asta înseamnă că în prezent există un deficit semnificativ de finanțare, atât publică, cât și privată, în domeniul tranziției verzi.
  • Agricultură și procesare agroalimentară – România are un potențial agricol remarcabil, dar investițiile necesare pentru cresterea productivitatii, extinderea suprafetelor irigate sau înlocuirea echipamentelor învechite și ineficiente energetic, totul în corelare cu principiul Do No Significant Harm, sunt încă la început.
    Cererea de finanțare nesatisfăcută în agricultură a fost estimată la 11,43 miliarde EUR în 2022, cea mai mare din UE. Aproximativ o treime din acest deficit afectează tinerii fermieri. Pentru IMM-urile din sectorul agro-alimentar, deficitul de finanțare estimat a scăzut semnificativ, de la 440 milioane EUR în 2018 la 149,8 milioane EUR în 2022, care poate fi explicat prin faptul că sectorul agroalimentar de procesare include, în general, companii mai mari, mai stabile, mai bine organizate și integrate în lanțuri valorice, ceea ce le permite să acceseze mai ușor finanțarea de pe piață
  • Dezvoltare locală și infrastructură – Multe comunități locale au proiecte relevante pentru creșterea calității vieții și dezvoltare economică, dar se confruntă cu lipsa instrumentelor financiare potrivite. Deficitul de finanțare în sectorul infrastructurii este estimat la 63-66 miliarde EUR, cel mai mare fiind în transport, apă și eficiență energetică.

*Resurse 

Guvernul contribuie cu un capital de 3 miliarde RON pentru BID. Garanția de stat conform Deciziei CE privind ajutorul de stat este oferită cu scopul de a acoperi datoriile externe și obligațiile de garantare ale BID.

BID poate negocia obținerea de contragaranții de la instituții financiare internaționale, în scopul optimizării cerințelor de capital pentru activitățile financiare desfășurate.

Garanția statului român pentru datoriile financiare ale BID va sprijini Banca să obțină finanțare de la instituții financiare internaționale (IFI). Proiectele de infrastructură vor atrage co-investiții din partea IFI și a sectorului privat.

BID poate crea portofolii de proiecte mici care, colectiv, să aibă o dimensiune suficientă pentru a obține finanțare printr-un împrumut intermediat de la IFI.

Construind pe succesul emisiunii de obligațiuni suverane verzi realizată de Ministerul de Finanțe în februarie 2024, BID poate realiza emisiuni de obligațiuni care să genereze resurse pentru investiții și să extindă impactul unor măsuri din PNRR și din Planul Social pentru Climă.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025