Update articol:

BCE: Dolarul pierde din cota de piață a rezervelor valutare globale; câștigătorii sunt yenul japonez și dolarul canadian

bce

Dolarul a continuat anul trecut să piardă din cota de piață de monedă dominantă pe plan mondial, dar euro nu a fost principalul beneficiar, ci rivalii mai mici și aurul, se arată într-un raport publicat miercuri de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Totuși, o accelerare a vânzărilor de active în dolari din aprilie, pe fondul politicilor economice haotice din SUA, a oferit o oportunitate pentru moneda unică, a afirmat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cu condiția ca zona euro să continue măsurile cheie de integrare, inclusiv împrumuturile comune.

Numai în 2024, dolarul a pierdut două puncte procentuale din cota sa în rezervele valutare globale. În timp ce euro a avut câștiguri reduse, principalii câștigători au fost yenul japonez și dolarul canadian, conform BCE.

Deși dolarul încă avea 58% din cota de piață a rezervelor valutare globale la finalul anului trecut, în ultimul deceniu s-a înregistrat un declin de 10 puncte procentuale, în timp ce ponderea euro s-a menținut stabilă, sub 20%.

Un alt mare câștigător în 2024 a fost aurul, băncile centrale majorându-și deținerile de aur cu peste 1.000 tone, un ritm record și dublu față de nivelul mediu anual din deceniul precedent. ‘Datele studiului sugerează că două treimi din băncile centrale au investit în aur în scopul diversificării, în timp ce două cincimi ca protecție față de riscurile geopolitice’, se arată în raport.

Când toate rezervele valutare sunt puse împreună, aurul este responsabil pentru 20%, și euro pentru 16%, susține BCE.
Economiștii Olivier Blanchard și Angel Ubide au propus recent ca țările europene să creeze surse separate de venit pentru achitarea obligațiunilor comune ‘albastre’ și a celor naționale ‘roșii’.

‘Condițiile din prezent sunt mult mai favorabile, în special ținând dacă dimensiunea emiterilor de obligațiuni ‘albastre’ trebuie calibrată într-o manieră prudentă, a afirmat miercuri economistul șef al BCE, Philip Lane. El a relansat propria sa propunere pentru obligațiuni sintetice ale zonei euro, un portofoliu de diferite bonduri guvernamentale vândute în tranșe.

Dar sistemul bancar european este de asemenea fragmentat și nu există o uniune a piețelor de capital cu reglementări armonizate și bănci mari, cu operațiuni transfrontaliere. Mai mult, regiunea nu dispune de capacități de apărare pentru furnizarea tipului de garanții de apărare cerut de gestionarii de active.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025