Acțiunile americane au scăzut vineri dimineață, după ce Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra Iranului, determinând creșterea prețurilor la energie și adăugând o altă complicație într-un moment de tensiuni geopolitice accentuate, potrivit CNBC.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 479 de puncte, sau 1,1%. Indicele S&P 500 a scăzut cu aproximativ 0,7%, în timp ce Nasdaq 100 futures a pierdut 0,8%.
Nvidia, Tesla și alte acțiuni care au condus revenirea pieței de la minimele din aprilie au scăzut, pe fondul reducerii apetitului la risc al investitorilor. Acțiunile din sectorul petrolier și al apărării au înregistrat creșteri. Exxon și Chevron au câștigat peste 2% și, respectiv, 1%, în timp ce Lockheed Martin a înregistrat un salt de aproximativ 3%.
Scăderea pieței a avut loc după ce ministrul apărării israelian, Israel Katz, a declarat stare de urgență specială în urma unui atac israelian asupra Iranului. Doi oficiali americani au declarat că SUA nu sunt implicate și nu au acordat asistență, potrivit NBC News.
Contractele futures pe țiței Brent și West Texas Intermediate au crescut cu peste 8%. Țițeiul WTI s-a apropiat de 74 de dolari pe baril. Prețul aurului a crescut la un nivel maxim în aproape două luni, impulsionat de cererea de active sigure.
„Acest conflict adaugă provocări la lista deja considerabilă de îngrijorări ale piețelor, care nu vor dispărea. În cel mai bun caz, creșterea prețului petrolului, dacă va persista, va avea un impact aproape imediat asupra cifrelor inflației”, a declarat Mark Malek, directorul de investiții al Siebert Financial.
Președintele Donald Trump, într-o postare de vineri dimineață pe rețeaua sa de socializare Truth Social, a avertizat Iranul să se așeze la masa negocierilor.
„Au fost deja multe morți și distrugeri, dar mai este încă timp pentru a pune capăt acestui masacru, următorul atac fiind deja planificat și va fi și mai brutal. Iranul trebuie să încheie un acord înainte să nu mai rămână nimic și să salveze ceea ce a fost odată cunoscut sub numele de Imperiul Iranian”, a scris Trump. „Gata cu morții, gata cu distrugerile, FACEȚI-O, ÎNAINTE SĂ FIE PREA TÂRZIU.”
Trump a declarat într-o postare separată, dimineața devreme, că îi acordă Iranului „poate o a doua șansă” pentru a ajunge la un acord nuclear. „Acum două luni, am dat Iranului un ultimatum de 60 de zile pentru a „ajunge la un acord”. Ar fi trebuit să o facă! Astăzi este ziua 61”, a scris el.
Separat, un sondaj al Universității din Michigan, urmărit cu atenție, publicat vineri, a indicat o îmbunătățire a încrederii consumatorilor în luna trecută. Indicele de încredere a consumatorilor al universității a crescut la 60,5 în iunie, depășind cu mult estimarea Dow Jones de 54 și înregistrând o creștere de 15,9% față de luna trecută.
Bitcoin scade la 103.300 dolari
Prețul bitcoinului a scăzut până la 103.000 de dolari vineri dimineață, după ce a început săptămâna la un pas de recordul său de aproape 112.000 de dolari, în urma lansării de către Israel a unei serii de atacuri aeriene asupra Iranului. Ultima tranzacție a fost înregistrată la aproximativ 104.000 de dolari.
„Atacurile aeriene au provocat o creștere a prețului petrolului, ceea ce a zguduit așteptările privind inflația și a tras ratele în sus, creând o reacție în lanț asupra activelor de risc”, a declarat Ben Kurland, CEO al platformei DYOR. „Criptomonedele, în special, au fost afectate deoarece sunt foarte sensibile la lichiditate și volatilitatea macroeconomică.”