„Se înșală”, spune Trump despre Tulsi Gabbard
Israelul afirmă că Iranul este pe punctul de a construi o ogivă nucleară
Trump ia în considerare intrarea în conflictul cu Iranul
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri că directorul serviciilor secrete americane, Tulsi Gabbard, s-a înșelat când a sugerat că nu există dovezi că Iranul construiește o armă nucleară, potrivit Reuters.
Trump a contestat evaluările serviciilor de informații transmise la începutul acestui an de șeful serviciilor secrete, potrivit cărora Teheranul nu construiește o armă nucleară, în timpul unei discuții cu reporterii la un aeroport din Morristown, New Jersey.
„Se înșală”, a spus Trump.
În martie, Gabbard a declarat în fața Congresului că serviciile de informații americane continuă să creadă că Teheranul nu construiește o armă nucleară. „(Serviciile de informații) continuă să considere că Iranul nu construiește o armă nucleară”, a spus ea.
Vineri, Gabbard a declarat într-o postare pe platforma de socializare X: „America are informații că Iranul se află în punctul în care poate produce o armă nucleară în câteva săptămâni sau luni, dacă decide să finalizeze asamblarea. Președintele Trump a fost clar că acest lucru nu se poate întâmpla, și eu sunt de acord”.
Ea a spus că mass-media a scos din context mărturia ei din martie și încearcă să „creeze diviziune”.
Casa Albă a declarat că Trump va evalua implicarea în conflictul dintre Iran și Israel în următoarele două săptămâni. Marți, Trump a făcut comentarii similare reporterilor cu privire la evaluarea lui Gabbard.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a justificat o săptămână de atacuri aeriene asupra țintelor nucleare și militare iraniene, afirmând că Teheranul este pe punctul de a avea o ogivă nucleară.
Iranul neagă că dezvoltă arme nucleare, afirmând că programul său de îmbogățire a uraniului are doar scopuri pașnice.
În martie, Gabbard a descris, de asemenea, stocul de uraniu îmbogățit al Iranului ca fiind fără precedent pentru un stat care nu deține astfel de arme și a afirmat că guvernul urmărește îndeaproape situația. Ea a mai spus că Iranul a început să discute în public despre armele nucleare, „încurajând susținătorii armelor nucleare din cadrul aparatului decizional iranian”.
O sursă cu acces la rapoarte ale serviciilor de informații americane a declarat pentru Reuters că evaluarea prezentată în martie de Gabbard nu s-a schimbat. Sursa a afirmat că serviciile secrete americane au estimat că Iranului i-ar lua până la trei ani să construiască o ogivă cu care să poată lovi o țintă la alegere.
David Albright, fost inspector nuclear al ONU, a pus la îndoială opinia revizuită prezentată vineri de Gabbard, estimând că Iranului i-ar lua cel puțin șase luni să producă un „dispozitiv” nuclear rudimentar care nu ar putea fi lansat cu o rachetă.
Pentru a produce o armă nucleară care să poată fi lansată cu o rachetă, Iranului i-ar lua cel puțin unul sau doi ani, a declarat Albright, președintele Institutului pentru Știință și Securitate Internațională.
Trump a respins frecvent concluziile agențiilor de informații americane, pe care el și susținătorii săi le-au acuzat – fără a furniza dovezi – că fac parte dintr-o „rețea secretă” de oficiali americani care se opun președinției sale.
Gabbard, o loială susținătoare a lui Trump, se numără printre susținătorii președintelui care au difuzat astfel de acuzații.
Președintele republican s-a ciocnit în repetate rânduri cu agențiile de spionaj americane în timpul primului său mandat, inclusiv în legătură cu o evaluare potrivit căreia Moscova a acționat pentru a influența votul prezidențial din 2016 în favoarea sa și acceptarea sa a negărilor președintelui rus Vladimir Putin.