Update articol:

Investitorii se pregătesc pentru o creștere bruscă a prețului petrolului și se grăbesc către active de refugiu, după ce SUA a bombardat siturile nucleare iraniene

nichel

Atacul SUA asupra siturilor nucleare iraniene ar putea duce la o reacție impulsivă pe piețele globale la redeschiderea acestora, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului și la o grabă către active de refugiu, au declarat investitorii, în timp ce evaluau modul în care cea mai recentă escaladare a tensiunilor s-ar răspândi în economia globală, scrie Reuters.

Atacul, anunțat de președintele Donald Trump pe site-ul de socializare Truth Social, adâncește implicarea SUA în conflictul din Orientul Mijlociu. Aceasta era întrebarea la începutul weekendului, când investitorii analizau o serie de scenarii de piață diferite.

Imediat după anunț, aceștia se așteptau ca implicarea SUA să provoace o vânzare masivă de acțiuni și o posibilă ofertă pentru dolar și alte active de refugi, atunci când va începe tranzacționarea, dar au spus, de asemenea, că există multă incertitudine cu privire la cursul conflictului.

Într-un discurs televizat adresat națiunii, Trump a numit atacul „un succes militar spectaculos” și a spus că „instalațiile cheie de îmbogățire a uraniului ale Iranului au fost complet și total distruse”. El a spus că armata americană ar putea urmări alte ținte din Iran dacă țara nu acceptă pacea.

„Cred că piețele vor fi inițial alarmate și cred că petrolul se va deschide în creștere”, a declarat Mark Spindel, director de investiții la Potomac River Capital.

„Nu avem nicio evaluare a pagubelor și asta va dura ceva timp. Chiar dacă a descris acest lucru ca fiind «gata», suntem implicați. Ce urmează?”, a spus Spindle.

„Cred că incertitudinea va acoperi piețele, deoarece acum americanii de pretutindeni vor fi expuși. Va crește incertitudinea și volatilitatea, în special în cazul petrolului”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Spindel a spus că există timp pentru a digera știrile înainte de deschiderea piețelor și a spus că face aranjamente pentru a discuta cu alți participanți la piață.

O preocupare cheie pentru piețe s-ar concentra pe impactul potențial al evoluțiilor din Orientul Mijlociu asupra prețurilor petrolului și, prin urmare, asupra inflației. O creștere a inflației ar putea diminua încrederea consumatorilor și ar putea reduce șansele unor reduceri ale ratelor dobânzilor pe termen scurt.

„Acest lucru adaugă un nou nivel complicat de risc pe care va trebui să-l luăm în considerare și la care să acordăm atenție”, a declarat Jack Ablin, director de investiții al Cresset Capital. „Acest lucru va avea cu siguranță un impact asupra prețurilor la energie și, potențial, și asupra inflației.”

În timp ce contractele futures pe țițeiul Brent la nivel global au crescut cu până la 18% din 10 iunie, atingând joi un maxim de aproape cinci luni de 79,04 dolari, indicele S&P 500 (.SPX) s-a menținut, după o scădere inițială când Israelul a lansat atacurile asupra Iranului pe 13 iunie.

Înainte de atacul american de sâmbătă, analiștii de la Oxford Economics au modelat trei scenarii, inclusiv o dezescaladare a conflictului, o oprire completă a producției de petrol iranian și o închidere a Strâmtorii Hormuz, „fiecare cu impacturi din ce în ce mai mari asupra prețurilor globale ale petrolului”.

În cel mai grav caz, prețurile globale ale petrolului cresc la aproximativ 130 de dolari pe baril, ceea ce duce inflația din SUA la aproape 6% până la sfârșitul acestui an, a precizat Oxford în notă.

„Deși șocul prețurilor scade inevitabil cheltuielile de consum din cauza impactului asupra veniturilor reale, amploarea creșterii inflației și îngrijorările cu privire la potențialele efecte secundare ale inflației probabil ruinează orice șansă de reduceri ale ratelor dobânzilor în SUA în acest an”, a declarat Oxford în nota publicată înainte de atacurile americane.

În comentariile de după anunțul de sâmbătă, Jamie Cox, partener manager la Harris Financial Group, a fost de acord că prețurile petrolului vor crește probabil la început. Dar Cox a spus că se așteaptă ca prețurile să se stabilizeze probabil în câteva zile, deoarece atacurile ar putea determina Iranul să caute un acord de pace cu Israelul și Statele Unite.

„Cu această demonstrație de forță și anihilarea totală a capacităților sale nucleare, și-au pierdut tot avantajul și probabil vor apăsa butonul de evadare către un acord de pace”, a spus Cox.

Economiștii avertizează că o creștere dramatică a prețurilor petrolului ar putea dăuna unei economii globale deja tensionate de tarifele impuse de Trump.

Totuși, orice scădere a acțiunilor ar putea fi trecătoare, sugerează istoria. În timpul momentelor importante din trecut în care tensiunile din Orientul Mijlociu au ajuns la apogeu, inclusiv invazia din Irak din 2003 și atacurile din 2019 asupra instalațiilor petroliere saudite, acțiunile au stagnat inițial, dar și-au revenit rapid și s-au tranzacționat în creștere în lunile următoare.

În medie, indicele S&P 500 a scăzut cu 0,3% în cele trei săptămâni de la începutul conflictului, dar a crescut cu 2,3% în medie la două luni după conflict, conform datelor de la Wedbush Securities și CapIQ Pro.

PROBLEMELE DOLARULUI

O escaladare a conflictului ar putea avea implicații mixte pentru dolarul american, care s-a prăbușit anul acesta pe fondul îngrijorărilor legate de diminuarea excepționalismului american.

În cazul unei implicări directe a SUA în războiul Iran-Israel, dolarul ar putea beneficia inițial de o ofertă de siguranță, au declarat analiștii.

„Asistăm la o migrare către active sigure? Aceasta ar semnala o scădere a randamentelor și o apreciere a dolarului”, a declarat Steve Sosnick, strateg șef de piață la IBKR din Greenwich, Connecticut. „Este greu de imaginat că acțiunile nu vor reacționa negativ, iar întrebarea este cât de mult. Va depinde de reacția Iranului și de creșterea prețurilor petrolului.”

SUA au bombardat situri nucleare iraniene, anunţă Trump

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025