GRAMPET Group, cel mai mare grup feroviar şi operator logistic privat din România şi din Europa Centrală şi de Sud-Est, a inaugurat în această dimineață cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, situat la granița cu Ucraina, în Dorneşti (judeţul Suceava), la frontiera cu Ucraina.
Investiția se ridică la 10 milioane de euro din partea Grampet Group, potrivit conducerii companiei.
Gruia Stoica, preşedintele Grampet Group, a declarat: “Este cel mai mare terminal din Europa. Noul complex de la Dornești, realizat printr-o investiție de 10 milioane de euro, are o capacitate de transbordare cereale de trei milioane de tone anual. Datorită acestei capacităţi şi a tuturor celorlalte soluţii tehnice şi tehnologice de vârf oferite, terminalul din Dornești va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la granița cu Ucraina la Portul Constanța. Facilitățile existente aici sunt similare cu cele ale terminalelor din marile porturi maritime. Terminalul permite transbordarea a opt vagoane simultan de tip ucrainean, cu ecartament larg, și opt vagoane de tip românesc. Toate celelalte terminale din Europa permit transbordarea a cel mult două vagoane simultan”.
Mihai Precup, președinte AMEPIP, prezent la inaugurare, a declarat: “Acest proiect este relevant pentru întreaga Europă. Mă bucur să văd că s-au investit 10 milioane de euro fonduri private, mi-aș fi dori să văd şi fonduri europene sau de la instituții financiare, pentru că avem bani în piață. Ca membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Europene de Investiţii, pot să vă spun că dorim să finanţăm proiecte transfrontaliere, în special proiecte de infrastructură”.

Domnia sa a mai spus: “Anul trecut am fost unul din inițiatorii legii de parteneriat privat public în România și astăzi avem un prim proiect. Rolul acestor proiecte nu e numai despre bani, ci și de a atrage expertiză. Cu atât mai mult cu cât vorbim de un proiect de infrastructură. Rentabilitatea acestui proiect este pe termen lung. Cum ar fi ca aceste cereale să ajungă în câteva ore la Portul Constanța. Statul ar trebui să-și definească foarte bine prioritățile. Pentru orice ban cheltuit de către stat, ar trebui să vină un ban și din privat. Sa aibă un partener alături pentru investiții pe termen lung ajută statul să degreveze bugetul și să facă proiecte în folosul comunității.”
Terminalul are o capacitate maximă proiectată de 3 milioane de tone și 500 de tone marfă transportată pe oră. Este al cincilea terminal operat de Grampet şi compania sa fanion – Grup Feroviar Român. Terminalul de la Dorneşti este proiectat să funcţioneze 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an.
Complexul este dotat cu o staţie de încărcare a vagoanelor (128 m lungime) şi una de descărcare (120 m lungime), ce permit încărcarea/descărcarea simultană a 8 vagoane. Linia de descărcare va avea 18 vagoane de aprovizionare, în timp ce linia de încărcare va fi deservită de 19 vagoane de aprovizionare.
Soluţiile tehnologice moderne facilitează furnizarea de indicatori optimi ai consumului de energie electrică per tona de produs transbordat. Toate procesele tehnologice sunt automatizate şi coordonate de echipe dedicate de specialişti.
Turnul staţiei de încărcare, Noria, are o înălţime de 17,3 metri. Terminalul de transbordare are două linii transportoare cu o capacitate de 250 tone/oră fiecare. Fiecare linie poate lucra pe un traseu separat sau simultan, în perechi, acest lucru asigurând un flux de transport continuu şi rapid. Pot fi transbordate două culturi diferite în acelaşi timp.