Burse/Investitii

A început procesul lui Markus Braun, managerul austriac al Wirecard, acuzat de o fraudă de miliarde de euro

La aproape doi ani și jumătate de la prăbușirea Wirecard, furnizorul german de servicii de plată, astăzi a început procesul penal împotriva fostului CEO Markus Braun, care este acuzat de o fraudă de miliarde de euro. Rechizitoriul îl acuză pe managerul austriac și doi foști directori Wirecard că au folosit bilanțuri falsificate pentru a înșela băncile și creditorii.

Scandalul Wirecard a zguduit politica germană, fiind considerat cel mai mare caz de fraudă din 1945 încoace.

Fostul CEO Markus Braun, în vârstă de 53 de ani, care a fost arestat în 2020, și alți doi manageri ai Wirecard se confruntă cu acuzații, inclusiv de fraudă și manipulare a pieței.

Braun a intrat în sala de judecată fără să vorbească, purtând un pulover și o jachetă închisă la culoare și având cu el un laptop.

Procesul, care a început cu 45 de minute întârziere, are loc în cea mai mare și mai nouă sală de judecată din München, o sală subterană rezistentă la bombe, construită în complexul închisorii Stadelheim.

Acuzatul ar putea primi până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Braun a negat deturnarea de bani de la Wirecard și i-a acuzat pe alții că au condus o operațiune în umbră fără știrea lui.

Nu este așteptat un verdict înainte de 2024 cel mai devreme.

Braun, care se află în arest de aproape doi ani și jumătate, a fost transferat de la o închisoare din Augsburg la München JVA Stadelheim înainte de începerea procesului său penal. Atât Braun, cât și fostul șef al filialei Wirecard Cardsystems Middle East din Dubai sunt arestați în cea mai mare închisoare din Bavaria.

Potrivit avocatului său, fostul subordonat al lui Braun intenționează „să-și continue comportamentul de cooperare ca martor cheie în audierea principală”. 

  • Acum doi ani, fostul preşedinte al Wirecard şi doi directori, arestaţi pentru ”umflarea” conturilor companiei

Justiţia germană a anunţat în 2020 arestarea fostului preşedinte şi fondator al companiei de plăţi online Wirecard, Markus Braun, precum şi a doi directori, în urma scandalului declanşat de descoperirea unei posibile fraude contabile de 1,9 miliarde de euro care a condus la insolvenţa acestei societăţi.

”Ancheta intensivă a Parchetului din Munchen a arătat că acuzaţiile împotriva suspecţilor s-au extins considerabil”, potrivit anunţului transmis de instanţă, care menţionează că a determinat, mai ales cu ajutorul martorului principal, că fraudele au început din anul 2015.

Suspecţii au decis încă de atunci să ”umfle” bilanţul companiei ”inventând încasări”, cu obiectivul de a face Wirecard mai atractivă pentru clienţi şi investitori. În realitate, acuzaţii ”ştiau deja cel mai târziu de la finele anului 2015 că societatea înregistra pierderi”, notează Parchetul din Munchen.

Ancheta a mai relevat că, în urma falimentului Wirecard, societăţi străine, inclusiv bănci germane şi japoneze, ar putea să fi pierdut în total circa 3,2 miliarde de euro.

După scandalul Wirecard, Guvernul de la Berlin a promis o ”reformă a organismelor de reglementare”, ale căror lacune au fost evidenţiate de această afacere ce afectează reputaţia pieţei financiare germane.

Articole recente

UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate

Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale…

31 de secunde ago

BRD Groupe Societe Generale a acordat o finanțare verde în valoare de 24,3 milioane euro pentru două clădiri rezidențiale dezvoltate de Speedwell în Timișoara

Ca parte a angajamentului său de a sprijini proiecte sustenabile în România, BRD Groupe Societe…

2 minute ago

AROBS intră pe piața din Polonia prin preluarea SYDERAL Polska

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

6 minute ago

Visual Fan  – soluții de finanțare nerambursabilă pentru energie regenerabilă, la cheie, pentru IMM-uri

Visual Fan SA, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul ALW și deținătoarea…

8 minute ago

Sphera Franchise Group o numește pe Andrada Busuioc în funcția de Director de Comunicare

Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România, ce…

13 minute ago

BAT investește peste 300 de milioane de lire sterline anual în cercetarea și dezvoltarea noilor produse din tutun și nicotină

O afacere globală în plină transformare, BAT și-a asumat obiectivul de a construi un viitor…

o oră ago