Fără categorie

A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

“Regina Elisabeta a II-a 1926 – 2022
Majestatea Sa Regina a murit pașnic la Balmoral în această după-amiază.

Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine.

joi, 8 septembrie 2022″, potrivit site-ului Familiei Regale. 

Fiul ei cel mare, Charles, în vârstă de 73 de ani, devine automat rege al Regatului Unit și șeful statului altor 14 tărâmuri, inclusiv Australia, Canada și Noua Zeelandă.

 

Regina Elisabeta a II-a a fost simbolul și întruchiparea Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a devenit în acest an primul monarh din istoria ţării care a sărbătorit împlinirea a 70 de ani de domnie, însă acest record a fost umbrit de absenţa soţului ei decedat în 2021, de mai multe conflicte în familia regală şi de o stare de sănătate fragilă a suveranei.

În cele şapte decenii de domnie, Elisabeta a II-a a fost martoră a unor mari evenimente, de la greutăţile postbelice şi până la pandemia de COVID-19, însă ea a ştiut să se adapteze schimbărilor momentului, precum despărţirea prinţilor de Wales din celebrul “annus horribilis” 1992, moartea prinţesei Diana în 1997, precum şi provocărilor aduse de vremurile actuale, notează experţii în istoria casei regale britanice.

Mamă a patru copii – Charles, Anne, Andrew şi Edward – şi având opt nepoţi şi 12 strănepoţi, Elisabeta a II-a a avut în subordinea ei 14 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Boris Johnson.

“Este cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, mai lungă decât cea a reginei Victoria. Iar ea a fost martora unor schimbări uriaşe în timpul domniei sale, de la sfârşitul Imperiului britanic şi până la intrarea şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aşa cum se întâmplă, perioada sa de domnie a avut suişuri şi coborâşuri”, a declarat Robert Hazell, expert constituţional la University College London (UCL).

Cu o sănătate devenită mai fragilă odată cu înaintarea în vârstă, regina britanică şi-a restrâns angajamentele publice după ce medicii i-au recomandat la sfârşitul anului 2021 să se odihnească şi să petreacă o noapte la spital pentru a efectua o serie de analize medicale. Totodată, pentru prima oară, suverana britanică a fost văzută mergând în public cu ajutorul unui baston.

Printre altele, regina Elisabeta a II-a a fost nevoită să-şi anuleze participarea la Summitul pentru climă de la Glasgow (COP26) şi la tradiţionala comemorare a soldaţilor căzuţi în luptă, o ceremonie organizată în noiembrie 2021 la Londra.

Pe lângă moartea soţului său Phillip, cu care s-a căsătorit în noiembrie 1947, regina Marii Britanii s-a confruntat şi cu diverse probleme de ordin familial, precum scandalul în care este implicat fiul ei Andrew, duce de York, şi declaraţiile făcute de nepotul ei Harry şi de soţia acestuia, Meghan Markle.

Impactul acuzaţiilor de agresiune sexuală formulate împotriva prinţului Andrew au obligat-o pe regină să-i retragă fiului ei titlurile militare onorifice şi titulatura de “Alteţă Regală”. După consultări cu moştenitorul tronului, prinţul Charles, şi cu nepotul ei William, regina a decis să se distanţeze de Andrew, a cărui prietenie cu omul de afaceri american Jeffrey Epstein, decedat în închisoare după condamnarea sa pentru abuzuri sexuale, a avut un mare impact asupra familei regale britanice.

Pe lângă problemele cu ducele de York, regina a fost nevoită să facă faţă şi deciziei ducilor de Sussex, Harry şi Meghan, de a părăsi Casa Regală şi Marea Britanie, după acuzaţii de rasism formulate de Meghan Markle împotriva familiei regale.

Liz Truss a fost primită acum două zile de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral

 

Liz Truss a fost primită acum două zile de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral din Scoţia pentru a fi numită oficial prim-ministru britanic.

În imaginile publicate de serviciile casei regale, suverana în vârstă de 96 de ani, sprijinită de un baston, îi strângea mâna noului premier britanic, în vârstă de 47 de ani, care a devenit  astfel cel de-al 15-lea şef al guvernului britanic în timpul celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta.

“Regina a primit-o astăzi (marţi) în audienţă pe deputata Elizabeth Truss şi i-a cerut să formeze un nou guvern”, a declarat Palatul Buckingham într-un comunicat.

“Doamna Truss a acceptat oferta Majestăţii Sale şi i-a strâns mâna pentru a marca numirea ei în calitate de prim-ministru şi Prim Lord al Trezoreriei”, se menţionează în comunicatul casei regale.

  • Date-cheie din viaţa reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

* Elizabeth s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.

* Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

* S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

* Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată.

 

* Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic.

* Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

* La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

* Elisabeta rămâne regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu.

 

* Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină – cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale – la 6 februarie 2022.

Sursa Foto: https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy/photos

View Comments

Articole recente

Capacitatea TANAP se va dubla în viitorul apropiat, spune ministrul turc al energiei

Capacitatea gazoductului trans-anatolian de gaze naturale (TANAP) se va dubla în viitorul apropiat, a declarat…

2 ore ago

Avocaţii lui Trump au obţinut ca acesta să nu fie încătuşat când va fi adus în faţa instanţei

Fostul preşedinte american Donald Trump nu va fi încătuşat când se va preda săptămâna viitoare…

3 ore ago

Bode: La discuţia din coaliţie nu s-a discutat despre un anumit prag la abuzul în serviciu

Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a declarat, vineri, că Guvernul nu…

3 ore ago

Ucraina: Moscova a ”permis, a încurajat chiar” crimele de război, afirmă preşedintele Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri Moscova că a "permis, a încurajat chiar" crimele…

3 ore ago

FMI: Consiliul de administraţie a aprobat un plan de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a validat vineri un plan de asistenţă…

3 ore ago

Statele Unite îşi deschid ambasadă în Vanuatu pentru a contracara expansiunea Chinei în Pacific

Statele Unite au anunţat vineri că intenţionează să deschidă o ambasadă în Vanuatu, un mic…

3 ore ago