Burse/Investitii

Act Adițional, semnat de Romgaz: Punerea în funcțiune a centralei de la Iernut nu poate depăși data de 31 decembrie 2025

Romgaz a anunțat, azi, încheierea unui Act adițional la Contractul de finanțare nr. 4/07.12.2017 pentru investiția “Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut, care prevede că Punerea în funcțiune a centralei de la Iernut nu poate depăși data de 31 decembrie 2025, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Compania a tranamis: “Prin Hotararea Guvernului nr. 569/18 iunie 2025 s-a modificat Hotararea Guvernului nr. 1.096/2013, pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera producatorilor de energie electrica, pentru perioada 2013 – 2020, inclusiv Planul National de Investitii (PNI). Prin H.G. nr. 569/18 iunie 2025 se prelungesc: termenul de finalizare si punere in functiune a investitiilor finantate nerambursabil din contul PNI – pana la 31 decembrie 2025, termenul de rambursare a cheltuielilor aferente investitiilor – pana la 30 iunie 2026, precum si celelalte termene corelative.

Prin urmare, a fost transmis de Ministerul Energiei Actul Aditional nr. 11 la Contractul de finantare nr. 4/07.12.2017 pentru investitia “Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut, semnat de ambele parti, inregistrat in S.N.G.N. Romgaz S.A. in data de  27 iunie 2025.

Obiectul actului aditional este modificarea duratei contractului pana la data de 30 iunie 2026, pentru finantare precum si modificarea graficului de realizare a investitiei prevazut in contract. Data finalizarii investitiei, confirmata de punerea in functiune a acesteia, nu poate depasi data de 31 decembrie 2025.”

Sebastian Burduja a anunțat recent că Ministerul Energiei a pregătit variante de lucru pentru a finaliza lucrările la termocentrala de la Iernut, astfel încât aceasta să fie pusă în funcţiune la capacitate maximă în acest an, indiferent de soarta companiei Duro Felguera, care se află în insolvenţă.

“Proiectul noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat de la Iernut a atins o bornă tehnică esenţială: învârtirea cu succes a turbinei cu gaz nr. 16 la turaţie redusă (turning gear), alături de toate sistemele auxiliare de siguranţă. Acest progres marchează o etapă cheie, iar proiectul a atins per total un grad de finalizare de 98%. Ce este mai greu abia urmează. De ce? Situaţia financiară extrem de dificilă a executantului Duro Felguera – aflat în insolvenţă – afectează în continuare ritmul lucrărilor şi generează riscuri suplimentare. (…) Conducerea Romgaz continuă să depună eforturi pentru a menţine progresul pe şantier. Prin întâlniri constante cu reprezentanţii executantului, sunt căutate soluţii tehnice şi contractuale pentru recuperarea întârzierilor. De asemenea, pentru susţinerea ritmului de execuţie, Romgaz a iniţiat şi plata directă a unor subcontractori, inclusiv General Electric, ca măsură de sprijin menită să accelereze lucrările şi să reducă blocajele financiare”, a scris fostul ministru pe pagina sa de Facebook, la finalul lunii mai.

În aprilie 2023, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat cu Duro Felguera contractul de achiziţie având ca obiect “Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, valoarea contractului fiind de 344,9 milioane lei, fără TVA.

Anterior, în 2016, Romgaz semnase un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. La mijlocul lui 2021, Romgaz a anunţat pe bursă rezilierea contractului.

CCGT Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz, plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.

View Comments

  • Cine conduce țara asta ? ONG urile ? Vă câcâiti ani de zile cu 5-10 procente dintr-o investiție. Halal conducere !

  • Pentru acesta situație privind tocarea banilor de ani de zile la noua termocentrală de la Iernut trebuie demisă conducerea Romgaz pentru managementul inexistent și pentru prejudiciile financiare aduse companiei. Minciuni peste minciuni venite de la Ministerul energiei cum că va fi finalizată atunci și atunci.....

  • N-am crezut c-am să învăț a muri vreodată.....(Mihai Eminescu)
    Eu n-am crezut că în țara aceasta, 'mândră și frumoasa, presărată de Domnul pe pamant...', cu oameni cu studii înalte, poate exista atâta lipsă de raționalitate pentru a finaliza zecile de proiecte de producere a energiei electrice,(poate 5,poate 7 md kw/h)la stadiul fizic de 85-95%,
    realizate de înaintașii lor cu sacrificii (vezi și Iernut),(niste comuniști).
    Copiii noștri, nepoții noștri, dragilor!
    Încă nu este totul pierdut!
    UNIȚI- VĂ! Uniți veți învinge!

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

53 de minute ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

2 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

2 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

5 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

5 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More