Burse/Investitii

Acțiunile europene scad la cel mai scăzut nivel din ultima lună, din cauza temerilor de încetinire a Chinei

Acţiunile companiilor europene din sectorul mărfurilor au coborât luni cu 6%, ducând la scăderi abrupte ale indicilor bursieri din Europa, deoarece îngrijorările legate de o încetinire economică în China şi de creşterea rapidă a dobânzii cheie din SUA au umbrit relaxarea adusă de rezultatul alegerilor prezidenţiale din Franţa, câştigate de Emmanuel Macron, transmite Reuters.

Pe măsură ce investitorii au apelat la siguranţa obligaţiunilor, indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 1,8% pentru a închide la cel mai redus nivel atins de la jumătatea lunii martie.

Sectoarele expuse Chinei, cum ar fi mineritul, petrolul şi gazele şi acţiunile producătorul de articole de lux, au consemnat printre cele mai mari scăderi, pe măsură ce au crescut temerile că Beijingul este pe punctul de a se alătura Shanghai-ului cu restricţii dure legate de pandemie.

”Perspectiva unor restricţii suplimentare în China ar putea duce la un amestec otrăvitor de presiuni inflaţioniste suplimentare, lanţurile de aprovizionare din aşa-numita ”fabrica lumii” fiind perturbate, în timp ce creşterea economiei chineze este mai lentă”, a declarat directorul de investiţii AJ Bell, Russ Mould.

”Rezultatul ar putea fi stagflaţia – o economie în încetinire însoţită de creşterea preţurilor – o combinație pe care puţini investitori o vor putea suporta”, a mai adăugat acesta.

Componenta acţiunilor miniere a marcat cea mai proastă sesiune din ultimii doi ani, deoarece preţurile metalelor industriale au scăzut din cauza preocupărilor legate de scăderea cererii din partea principalului consumator de metale, în timp ce acţiunile din sectorul petrolului şi gazelor au scăzut cu 4,8%.

Acţiunile băncilor HSBC şi Standard Chartered, care sunt, de asemenea, vulnerabile la slăbiciunea Chinei, au scăzut cu 4,1% şi, respectiv, 3,5%.

Indicele bancar a pierdut 3%.

Un indicator al volatilităţii pieţei de valori din zona euro a crescut cu peste 30 de puncte pentru prima dată în aproape două săptămâni.

Indicele CAC 40 din Franţa a scăzut cu 2%, prins într-o mişcare mai amplă de risc, chiar dacă rezultatele alegerilor de duminică au arătat că centristul pro-UE Emmanuel Macron a învins-o pe rivala de extremă-dreapta Marine Le Pen cu o marjă solidă.

Acţiunile franceze au depăşit indicele mai larg STOXX 600 în ultimele două săptămâni, după ce sondajele l-au plasat pe Macron în frunte, deşi platforma sa economică depinde acum de alegerile parlamentare din iunie.

”Ceea ce am văzut în ultimele două săptămâni este reevaluarea victoriei lui Macron, pe măsură ce sondajele s-au lărgit. Deci pentru piaţă este o veste bună, dar impactul ar trebui să fie relativ limitat astăzi”, a declarat Roland Kaloyan, şeful strategiei pentru acţiuni europene la Societe Generale, potrivit News.ro.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 1,54%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,88%, iar FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 1,53%.

Articole recente

Ciolacu despre pensiile speciale: Cred că săptămâna aceasta se cam hotărăsc lucrurile

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, la Ploieşti, referindu-se la problema pensiilor speciale, că nu…

o oră ago

Oprea: Voi trimite Corpul de Control la Loteria Română

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat, miercuri, la Ploieşti, că va trimite…

o oră ago

Germania reactivează termocentralele pe cărbune pentru economisi gazul la iarnă

Guvernul german a aprobat miercuri reactivarea termocentralelor pe cărbune păstrate în rezervă, ca o soluţie…

3 ore ago

Arabia Saudită şi Rusia continuă reducerile voluntare ale producţiei de petrol

Arabia Saudită şi Rusia au anunţat miercuri că vor continua reducerile voluntare ale producţiei de…

3 ore ago

Ungaria nu va tolera ghetouri de migranţi pe teritoriul său (eurodeputat ungar)

Ungaria nu va tolera ghetouri de migranţi pe teritoriul său, a declarat miercuri presei la…

3 ore ago