Categories: AfaceriInternational

Acţiunile Rio Tinto scad, după ce Serbia a renunţat la proiectul de exploatare a unei mine de litiu, de 2,4 miliarde de dolari

Acţiunile Rio Tinto au scăzut semnificativ vineri, după ce Serbia a revocat licenţele pentru proiectul de exploatare a unei mine de litiu, ceea ce afectează ambiţiile gigantului minier anglo-australian de a deveni unul dintre cei mai mari zece furnizori globali ai metalului folosit pentru bateriile maşinilor electrice, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Zăcăminte importante de litiu, element indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice, au fost descoperite în 2016 în împrejurimile oraşului Loznica, unde compania Rio Tinto a cumpărat terenuri şi aştepta unda verde finală din partea statului pentru a începe exploatarea.

Rio Tinto intenţiona să investească 2,4 miliarde de dolari în acest proiect. Însă, mai multe organizaţii ecologiste au declanşat proteste împotriva a ceea ce considerau a fi un dezastru de mediu.

Acţiunile Rio au scăzut cu 4,8% la Bursa din Australia, cel mai sever declin în cursul unei zile de tranzacţionare din august 2021.

“Am dat curs tuturor revendicărilor protestatarilor şi am pus capăt Rio Tinto în Serbia”, a anunţat joi premierul Ana Brnabic, într-o declaraţie transmisă la televiziunea de stat RTS. “Tot ceea ce este legat de proiectul Jadar este încheiat”, a adăugat oficialul, referindu-se la numele văii unde urma să fie exploatat zăcământul.

Reprezentanţii Rio au informat “că sunt extrem de îngrijoraţi” de decizia Serbiei şi vor analiza temeiul juridic.

Experţii susţin că deficitul global de litiu va dura cel puţin trei ani dar, în urma anulării proiectului din Serbia, deficitul va persista câţiva ani.

Cererea redusă pe plan mondial din ultimii ani a depăşit creşterea livrărilor de litiu şi a dus la creşterea preţurilor la un nivel record.

Articole recente

Moscova va ajuta la ‘depăşirea crizei alimentare’ dacă vor fi ridicate sancţiunile, îi spune Putin lui Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate…

4 ore ago

BERD o numește pe Madeline-Dalila Alexander, Administrator – Membră în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA

Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA anunță numirea doamnei Madeline-Dalila ALEXANDER, în funcția de…

4 ore ago

Porturile de la Marea Neagră rămân cea mai bună opţiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară…

4 ore ago

Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a…

4 ore ago

AROBS raportează venituri de 53,2 milioane de lei și un profit net de 14,9 milioane de lei în T1 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

4 ore ago

Blinken nu vrea “război rece” cu Beijingul, ci păstrarea ordinii mondiale (AFP)

SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială…

5 ore ago