Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAcțiunile globale au scăzut și dolarul s-a prăbuşit şi mai mult vineri, în timp ce o vânzare maniacală de obligațiuni a avut loc într-un final brutal al săptămânii de tarife mondiale reciproce, care au alimentat temerile privind o recesiune profundă și au zdruncinat încrederea investitorilor în activele americane, potrivit Reuters.
Anxietatea a declanșat o goană către paradisurile sigure, ducând francul elvețian la maximul ultimului deceniu în raport cu dolarul, iar aurul la un nou maxim după o scurtă, dar masivă revenire de ușurare în urma deciziei președintelui american Donald Trump de a reduce temporar tarifele pentru multe țări.
Scumpirea titlurilor de trezorerie americane a luat viteză în timpul orelor de tranzacţionare asiatice, randamentul obligațiunilor pe 10 ani crescând la 4,475%, câștigând peste 40 de puncte de bază în cursul săptămânii, cea mai mare creștere din 2001, arată datele LSEG.
Analiștii și investitorii din întreaga lume au indicat vânzarea puternică din această săptămână a titlurilor de trezorerie și slăbiciunea dolarului ca dovezi ale faptului că încrederea în cea mai mare economie a lumii a fost zdruncinată.
„Există în mod clar un exod al activelor americane. O scădere a monedei și a pieței obligațiunilor nu este niciodată un semn bun”, a declarat Kyle Rodda, analist principal pe piețele financiare la Capital.com. „Acest lucru merge dincolo de evaluarea unei încetiniri a creșterii și a incertitudinii comerciale”.
În Asia, Nikkei din Japonia (.N225) a scăzut cu 4,5%, în timp ce acțiunile din Coreea de Sud (.KS11) au scăzut cu 1,7%. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei (.MIAPJ0000PUS) a scăzut cu 0,5%.
Contractele futures americane pentru S&P 500 și Nasdaq au scăzut cu aproximativ 1% fiecare, după o scădere puternică peste noapte.
„Perspectiva pe termen scurt pentru activele de risc globale rămâne incertă, având în vedere preocupările legate de creștere și inflație, sentimentele împărţite și evoluțiile rapide pe frontul comercial și tarifar”, a declarat Vasu Menon, director general al strategiei de investiții la OCBC Bank în Singapore.
Investitorii se confruntă cu îngrijorări legate de escaladarea războiului comercial sino-american, după ce Trump a majorat tarifele la importurile chinezești, ridicându-le efectiv la 145%.
China a ripostat, majorându-și tarifele asupra SUA cu fiecare creștere a lui Trump, stârnind temeri că Beijingul ar putea crește taxele peste nivelul actual de 84%.
Acțiunile chinezești au avut un început modest vineri. Indicele blue-chip CSI300 (.CSI300) a scăzut cu 0,5%, în timp ce indicele de referință Hang Seng (.HSI) din Hong Kong a scăzut cu 0,38%.
James Athey, manager de venit fix la Marlborough, a declarat că perspectiva rămâne mai întunecată și mai în incertitudine decât în urmă cu o lună. „Există încă atât de multe întrebări fără răspuns”.
DOLARUL ÎȘI PIERDE COROANA
Dolarul american s-a confruntat cu vânzări neîncetate în ultimele săptămâni, traderii căutând adăpost în yenul japonez , francul elvețian, precum și în euro .
Vineri, dolarul s-a scufundat la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani față de francul elvețian și la minimul ultimelor șase luni față de yen. Euro a crescut cu 1,7% până la 1,13855 dolari, un nivel atins ultima dată în februarie 2022.
Indicele dolarului , care măsoară dolarul în raport cu alte șase unități, a scăzut sub 100 pentru prima dată din iulie 2023. Scăderea dolarului a oferit ușurare unora dintre monedele de pe piețele emergente, inclusiv ringgit.
Piețele au ignorat în mare parte datele Departamentului Muncii din SUA care au arătat că prețurile de consum au scăzut în mod neașteptat în martie, deși este puțin probabil ca îmbunătățirea inflației să fie susținută în urma tarifelor.
Între timp, o vânzare violentă a titlurilor de trezorerie americane în această săptămână, evocând „goana după bani” din era COVID, a reaprins temerile privind fragilitatea celei mai mari piețe de obligațiuni din lume.
Randamentele obligațiunilor pe 30 de ani au crescut la 4,90%, pe cale să înregistreze cea mai mare creștere săptămânală din 1982, conform datelor LSEG.
În ceea ce privește materiile prime, prețul aurului a atins un nivel record pe fondul fluxurilor de refugiu. Ultima dată a crescut cu 1,25%, la 3.214 dolari pe uncie.
Prețurile petrolului au scăzut în primele ședințe de tranzacționare de vineri, după ce joi au scăzut cu mai mult de 2 dolari pe baril. Contractele futures la țițeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 0,48%, în timp ce contractele futures la țițeiul Brent au scăzut cu 0,46%.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More