Activele totale ale fondurilor de tip ETF (Exchange-Traded Fund) la nivel internațional erau estimate la 11,63 trilioane dolari, la finalul lui 2023, conform ETFGI, potrivit unei prezentări făcute de Răzvan Pașol, CEO Patria Asset Management, vineri, într-un eveniment la Bursa de Valori București.
Activele fondurilor de tip ETF la nivel international au crescut de peste 5 ori in 10 ani, de la 1,77 trilioane USD in 2012 la 9,55 trilioane USD in 2022 (sursa: statista.com)
Numarul total de fonduri de tip ETF la nivel international a crescut de la 276 in 2003 la aproape 9.000 in 2022 (sursa: statista.com) si peste 9.900 in august 2023 (sursa: investopedia.com).
Cel mai mare ETF din lume este SPDR S&P 500 (SPY) cu active de peste 500 miliarde USD. Fondul este administrat de State Street Global Advisors.
Un ETF este un fond de investiții care urmărește performanța unui activ suport. Acesta ar putea fi reprezentat de acțiuni, un coș de valute, un metal prețios precum aurul sau, mai nou, bitcoin.
ETF-urile se tranzacționează pe bursele tradiționale, iar valoarea lor ar trebui să crească atunci când prețul activului suport crește sau să scadă dacă acesta scade.
Investiția în fonduri de indici a fost recomandată pentru majoritatea investitorilor de către miliardarul Warren Buffett, de-a lungul timpului.
În timpul întâlnirii anuale Berkshire Hathaway din 2020, miliardarul și legendarul investitor Warren Buffett a spus audienței: „Din punctul meu de vedere, pentru majoritatea oamenilor, cel mai bun lucru de făcut este să dețină un fond de indice pe S&P 500”.
Este un sfat pe care Buffett l-a susținut și pe care l-a repetat pentru că el consideră că este o modalitate prin care investitorii pot ajuta la atenuarea riscurilor pe care le implică alegerea acțiunilor individuale.
„Smecheria este nu este să alegi compania potrivită. Trucul este să cumpărați, în esență, toate companiile mari, prin S&P 500, și să o faceți în mod constant și să o faceți într-un mod foarte, foarte ieftin”, a spus el pentru CNBC în 2017.
S&P 500 este un indice de piață care urmărește performanța a aproximativ 500 de acțiuni ale companiilor mari din SUA, inclusiv Amazon, compania-mamă Google Alphabet, Meta și Visa.
În timp ce indicele nu este imun la scăderile generale ale pieței, investitorii pe termen lung au obținut în mod istoric un randament anual mediu de aproape 10%. Cu toate acestea, ca în cazul tuturor investițiilor, este important să rețineți că performanța trecută nu poate fi folosită pentru a prezice rezultatele viitoare.
Experții financiari consideră, în general, ETF-urile mai puțin riscante decât deținerea de acțiuni individuale. Răspândind investițiile pe aproximativ 500 de companii, reduceți șansele ca o scădere a oricărei acțiuni anume să vă afecteze performanța portofoliului.
În plus, deoarece fondurile de indici sunt considerate strategii pasive, acestea tind să fie investiții cu costuri reduse.