Energie

ACUE: Modificarea ratei de rentabilitate a capitalului investit – un mesaj de creștere a investițiilor în transportul și distribuția energiei electrice și a gazelor naturale

Companiile membre ale Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) apreciază că decizia Guvernului de creștere a ratei reglementate de rentabilitate (RRR) a capitalului investit este un mesaj adresat operatorilor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale de a investi în rețele şi de a-și diversifica programele de investiții, informează un comunicat de presă.

Pentru operatorii de transport și distribuție, realizarea investițiilor planificate reprezintă o preocupare permanentă de reducere a pierderilor tehnologice, de creștere a eficienței rețelelor și de îmbunătățire a performanței serviciilor de distribuție, toate în beneficiul clienților, conform ACUE.

Potrivit estimărilor Federației ACUE, rețelele de distribuție necesită un efort investiţional de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, în vederea reducerii decalajelor față de media UE.

Sectorul transportului și distribuției de energie electrică și de gaze naturale are în continuare nevoie de investiții importante, realizate constant, pentru modernizarea și extinderea rețelelor, precum și pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite consumatorilor, lucru prezentat și în Strategia energetică a României, document aflat în curs de aprobare, susţine  ACUE.

Potrivit ACUE, importanța sectorului de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale este evidenţiată şi de un studiu realizat de PWC, în 2018, care arată că acesta are o valoare adăugată brută în PIB de aproximativ 12,9 miliarde de lei (circa 2,8 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 1,42% din PIB. De menţionat şi faptul că un loc de muncă în acest sector susține 3-4 alte locuri de muncă în economie.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 28 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrica SA, ENEL România, ENGIE România,Gaz Est, Transelectrica SA, WIEE, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2018 depășește 10 miliarde de euro. Impactul activității companiilor membre în economie este unul semnificativ, susținând indirect alte câteva zeci de mii de locuri de muncă.

Articole recente

Donald Trump susţine TikTok, dar cere trecerea aplicaţiei sub control american, spune secretarul Comerţului

Preşedintele american Donald Trump apreciază TikTok, dar aplicaţia deţinută de chinezi trebuie să treacă sub…

18 secunde ago

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

9 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

10 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

11 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More