Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
Administrația Biden a declarat vineri că se consultă cu Congresul și cu aliații cu privire la o serie de opțiuni menite să descurajeze Rusia să efectueze un potențial atac asupra Ucrainei, potrivit CNBC.
Însuși președintele Joe Biden a declarat vineri că administrația sa pregătește acțiuni pentru a face dificil pentru Rusia să efectueze a doua sa invazie a Ucrainei într-un deceniu.
În ultimele săptămâni, Ucraina a avertizat Washingtonul și aliații europeni că trupele rusești s-au adunat de-a lungul graniței sale. Între timp, Moscova a acuzat Kievul că își urmărește propria consolidare militară la graniță.
Biden speră că SUA pot împiedica escaladarea situației.
„Vreau să fac cel mai cuprinzător și mai semnificativ set de inițiative pentru a face foarte, foarte dificil ca domnul Putin să meargă înainte și să facă ceea ce oamenii cred că poate face”, a spus vineri Biden.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat reporterilor mai târziu în cursul zilei, că administrația Biden monitorizează situația de la granița dintre Ucraina și Rusia.
„Nu putem prezice de aici care este calculul președintelui Putin sau care este calculul rușilor. Am văzut ce au făcut în 2014. Am văzut ce fac ei la graniță și ne vom consulta cu aliații și partenerii noștri și cu Congresul pentru a fi pregătiți pentru o serie de opțiuni”, a spus Psaki referindu-se la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.
Anexarea Crimeei în 2014 a stârnit scandal internațional și a declanșat o serie de sancțiuni împotriva Moscovei. La scurt timp după anexare, în estul Ucrainei a izbucnit un război între forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Rusia.
Secretarul de stat Antony Blinken a cerut Rusiei să detensioneze tensiunile prin plecarea trupelor sale de la graniță.
„Să rezolvi ceva în mod diplomatic atunci când o armă este ținută în capul cuiva este foarte, foarte dificil. Deci, cred că acesta este primul pas”, a spus vineri Blinken.
De asemenea, cel mai înalt diplomat al națiunii a avertizat că vor fi probleme pentru Rusia dacă își va continua acțiunile provocatoare împotriva Ucrainei. „Dacă Rusia decide să urmeze un curs de confruntare, dacă își reînnoiește agresiunea, vor exista consecințe foarte grave și nu doar din partea noastră, ci și din partea altor țări, precum și din Europa. Sper foarte mult ca Rusia să ia în considerare acest lucru în gândirea sa, mai ales pentru că există o cale de urmat mult mai bună”, a spus Blinken, adăugând: „Confruntarea nu ar fi în interesul nimănui.”
La începutul acestei săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că orice viitoare agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe politice și economice grave pentru Moscova.
Comentariile lui Blinken urmează unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în marja conferinţei Organizației pentru Securitate și Cooperare la Stockholm.
Lavrov a respins sugestiile că Moscova se pregăteşte pentru un atac asupra Ucrainei și a apărat dreptul Rusiei de a desfășura trupe pe propriul teritoriu.
„Toată lumea vorbește despre escaladarea tensiunii în Europa. În special, la granița ruso-ucraineană. Știți foarte bine punctul nostru de vedere, deoarece președintele Putin a declarat că nu vrem niciun conflict”, a spus Lavrov.
Guvernul chinez anunţă plata unei alocaţii anuale fără precedent de aproximativ 420 de euro pentru…
Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…
Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…
Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…
This website uses cookies.
Read More