Administrația Trump lucrează la un plan de relocare permanentă a până la 1 milion de palestinieni din Fâșia Gaza în Libia, au declarat pentru NBC News cinci persoane cu cunoștințe despre acest demers, scrie CNBC.
Planul este luat în considerare cu seriozitate, încât administrația l-a discutat cu liderii libieni, au declarat două persoane cu cunoștințe directe despre planuri și un fost oficial american.
În schimbul relocării palestinienilor, administrația ar putea elibera Libiei miliarde de dolari din fondurile înghețate de SUA în urmă cu mai bine de un deceniu, au declarat cele trei persoane.
Nu s-a ajuns la un acord final, iar Israelul a fost ținut la curent cu discuțiile administrației, au declarat aceleași trei surse.
Departamentul de Stat și Consiliul Național de Securitate nu au răspuns la numeroasele solicitări de comentarii înainte de publicarea acestui articol. După publicare, un purtător de cuvânt a declarat pentru NBC News că „aceste informații sunt false”.
„Situația de pe teren nu suportă un astfel de plan. Un astfel de plan nu a fost discutat și nu are niciun sens”, a afirmat purtătorul de cuvânt.
Basem Naim, un înalt oficial Hamas, a declarat că Hamas, gruparea teroristă desemnată de SUA care controlează Gaza, nu are cunoștință de nicio discuție privind mutarea palestinienilor în Libia.
„Palestinienii sunt foarte înrădăcinați în patria lor, foarte atașați de patria lor și sunt gata să lupte până la capăt și să sacrifice orice pentru a-și apăra pământul, patria, familiile și viitorul copiilor lor”, a declarat Naim în răspunsul la întrebările NBC News. „[Palestinienii] sunt singurii care au dreptul să decidă pentru palestinieni, inclusiv pentru Gaza și locuitorii din Gaza, ce să facă și ce să nu facă”.
Reprezentanții guvernului israelian au refuzat să comenteze.
Libia este afectată de instabilitate și de facțiuni politice aflate în conflict de aproape 14 ani, de când a izbucnit războiul civil în țară și dictatorul de lungă durată, Muammar Gaddafi, a fost răsturnat. Libia se luptă să-și îngrijească populația actuală, în timp ce două guverne rivale, unul în vest, condus de Abdul Hamid Dbeibah, și unul în est, condus de Khalifa Haftar, se luptă activ și violent pentru control.
Departamentul de Stat recomandă în prezent americanilor să nu călătorească în Libia „din cauza criminalității, terorismului, minelor neexplodate, tulburărilor civile, răpirilor și conflictelor armate”.
Guvernul lui Dbeibah nu a putut fi contactat pentru a comenta. Armata Națională Libiană a lui Haftar nu a răspuns la solicitarea de comentarii.
Câți palestinieni din Gaza ar pleca voluntar să trăiască în Libia este o întrebare deschisă. O idee discutată de oficialii administrației este aceea de a oferi palestinienilor stimulente financiare, cum ar fi locuințe gratuite și chiar o bursă, a spus fostul oficial american.
Detaliile privind momentul și modul în care ar putea fi pus în aplicare un plan de relocare a palestinienilor în Libia sunt neclare, iar efortul de a reloca până la 1 milion de persoane acolo ar întâmpina probabil obstacole semnificative.
Un astfel de efort ar fi probabil extrem de costisitor și nu este clar cum ar intenționa administrația Trump să îl finanțeze. În trecut, administrația a declarat că țările arabe vor ajuta la reconstrucția Gazei după încheierea războiului, dar acestea au criticat ideea lui Trump de a reloca permanent palestinienii.
În ultimele săptămâni, administrația Trump a luat în considerare și Libia ca loc unde ar putea trimite unii imigranți pe care dorește să-i expulzeze din SUA. Cu toate acestea, planurile de a trimite un grup de imigranți în Libia au fost blocate de un judecător federal în această lună.
Mutarea a până la 1 milion de palestinieni în Libia ar putea pune o presiune și mai mare pe această țară fragilă.
Cea mai recentă estimare publică a CIA privind populația actuală a Libiei este de aproximativ 7,36 milioane. În termeni de populație, absorbția a încă 1 milion de persoane de către Libia ar echivala cu primirea a aproximativ 46 de milioane de persoane de către SUA.
Potrivit fostului oficial american, nu s-a stabilit încă locul exact în care palestinienii vor fi relocați în Libia. Oficialii administrației analizează opțiunile de cazare și toate metodele posibile de transport din Gaza în Libia – pe cale aeriană, terestră și maritimă –, potrivit uneia dintre persoanele cu cunoștințe directe despre acest demers.
Oricare dintre aceste metode s-ar dovedi probabil greoaie și costisitoare, precum și consumatoare de timp.
De exemplu, pentru a transporta 1 milion de persoane ar fi nevoie de aproximativ 1.173 de zboruri cu cel mai mare avion de pasageri din lume, Airbus A380, la capacitatea maximă de pasageri. În lipsa unui aeroport în Gaza, pentru a transporta pe cineva de acolo cu avionul ar fi necesar mai întâi să fie transportat la un aeroport din regiune. Dacă Israelul nu dorește să permită palestinienilor să treacă prin teritoriul său, cel mai apropiat aeroport ar fi cel din Cairo, la aproximativ 200 de mile distanță.
Transportul terestru din Gaza prin Egipt până la Benghazi, al doilea oraș ca mărime din Libia, situat mai la est decât capitala Tripoli, ar necesita parcurgerea a aproximativ 1.300 de mile. Autovehiculele transportă de obicei mai puțini pasageri decât alte mijloace de transport. Un autobuz interurban poate transporta aproximativ 55 de persoane.
Până la 2.000 de persoane pot încăpea în versiunile de lux ale unor feriboturi utilizate de SUA pentru transportul civililor de-a lungul Mării Mediterane, pentru a scăpa de războiul civil din Libia în 2011. Dacă aceste nave ar fi utilizate – și presupunând că nu ar avea nevoie de realimentare și că condițiile meteorologice ar fi bune – ar fi nevoie de sute de călătorii cu o durată de peste o zi în fiecare sens pentru ca până la 1 milion de persoane să călătorească din Gaza la Benghazi.
Planul în discuție face parte din viziunea președintelui Donald Trump pentru Gaza postbelică, despre care a declarat în februarie că SUA vor încerca să o „dețină” și să o reconstruiască ca ceea ce el a numit „Riviera Orientului Mijlociu”, au declarat doi actuali oficiali americani, fostul oficial american și două persoane cu cunoștințe directe despre acest efort.
„Vom prelua acea zonă, o vom dezvolta și vom crea mii și mii de locuri de muncă, iar aceasta va fi ceva de care întregul Orient Mijlociu va putea fi mândru”, a declarat Trump la acea vreme.
Pentru a-și atinge obiectivul de reconstrucție a Gazei, Trump a afirmat că palestinienii de acolo vor trebui să fie relocați permanent în altă parte.
“În acest moment, nu se poate trăi în Gaza și cred că avem nevoie de o altă locație.
Cred că ar trebui să fie un loc care să facă oamenii fericiți„, a declarat Trump în februarie, în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Trump a prezentat obiectivul de a găsi ”o zonă frumoasă în care să relocheze oamenii permanent, în case frumoase, unde să poată fi fericiți și să nu fie împușcați, uciși sau înjunghiați, așa cum se întâmplă în Gaza”.
„Nu cred că oamenii ar trebui să se întoarcă în Gaza”, a spus el.
Ideea lui Trump, care i-a luat prin surprindere pe unii dintre principalii săi consilieri, inclusiv pe secretarul de stat Marco Rubio, când a fost anunțată, a stârnit critici din partea aliaților arabi ai Americii și a legiuitorilor americani din ambele partide.
„Vom vedea ce va spune lumea arabă, dar, știți, ar fi problematic la multe, multe niveluri”, a declarat la acea vreme senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud și aliat al lui Trump.
În martie, SUA și Israelul au respins, de asemenea, o propunere a Egiptului de reconstruire a Gazei fără relocarea palestinienilor.
Eforturile administrației privind un plan pentru Libia vin într-un moment în care relația lui Trump cu Netanyahu a devenit tensionată, în parte din cauza deciziei Israelului de a lansa o nouă ofensivă militară în Gaza.
Administrația Trump a luat în considerare mai multe locații pentru relocarea palestinienilor care trăiesc în Gaza, potrivit unui înalt oficial al administrației, unui fost oficial american familiarizat cu discuțiile și uneia dintre persoanele cu cunoștințe directe despre eforturile depuse.
Siria, cu noua sa conducere după înlăturarea lui Bashar al Assad în decembrie, este, de asemenea, în discuție ca posibilă locație pentru relocarea palestinienilor care se află în prezent în Gaza, potrivit uneia dintre persoanele cu cunoștințe directe despre eforturile depuse și a unui fost oficial american familiarizat cu discuțiile.
Administrația Trump a luat măsuri pentru restabilirea relațiilor diplomatice cu Siria. Trump a anunțat marți că SUA vor ridica sancțiunile împotriva Siriei și s-a întâlnit miercuri cu noul lider al țării, Ahmad al-Sharaa.