Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAPAPR a angajat o firmă de consultanță juridică pentru a evalua opțiunile legale pentru retragerea din obligațiunile International Investment Bank (IIB) şi Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), fără pierderi, a spus, azi, Radu Crăciun, președintele APAPR (Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România).
El a spus: “APAPR a angajat o firmă de consultanță juridică care să ne ajute să înțelegem care sunt opțiunile legale pe care le avem la dispoziție, în încercarea de a asigura o eventuală retragere fără pierderi pentru participanți. Este un proces în lucru.
Când vom avea opiniile experților juridici, fiecare administrator va lua decizia pe care o consideră oportună.”
El a vorbit despre investițiile fondurilor de pensii în obligațiunile International Investment Bank (IIB) şi Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB).
Guvernul a aprobat, recent, retragerea României din cele două bănci cu capital rusesc, Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE).
Radu Crăciun a explicat că prioritar pentru administratorii de fonduri de pensii este interesul participanţilor, singurii care sunt de fapt în pericol de a fi sancţionaţi.
El a spus: “Acestea sunt bănci multilaterale. Este eronat să le numim bănci rusești”.
Radu Craciun a vorbit si despre evoluția ratingului acestor banci: “În momentul în care România și alte țări au anunțat intenția de a se retrage din acționariat, a avut loc o prăbușire a ratingului. Fitch a întrerupt acoperirea (nn IIB), după ce a scăzut ratingul în categoria junk.
S&P a avut o ajustare a ratingului. În momentul de față, S&P este singura agenție care dă rating IIB, ratingul fiind de investment grade.
Black Sea Trade and Development Bank are investment grade de la Fitch, nu au existat variații semnificative ale ratingului.”
Presedintele APAPR a punctat: ”•Niciuna dintre bănci (sau persoane din conducerea acestora) nu se află pe vreo listă de sancţiuni.
Oficialii APAPR au subliniat ca o plecare din acționariat nu înseamnă că cineva pleacă cu valiza de bani.
“Mi-e destul de greu să imaginez un scenariu în care banca ar putea să intre în dificultăți financiare, mai ales că expunerea pe credite este extrem de diversificată”, a spus Radu Crăciun, adăugând: “Cred că n-ar trebui să acționăm precipitat, ci strict bazat pe date. Poate că vom avea o abordare mai activistă în perioada următoare, cerând mai multă transparență de la bancă.”
Andreea Pipernea, vicepreședinte APAPR, a explicat:” Financiar vorbind, nu acest capital pe care statele membre l-au subscris face cu adevărat diferența. De fapt, nu din acei bani funcționa banca. Ceea ce e adevărat important este semnalul care se dă către piețele financiare. În mod normal, aceste credite sunt finanțate de bonduri, ca cele pe care le deținem noi, și care, în mod normal, se rulează – unele se maturizează, altele se emit. Problema, în acest moment, este că, prin aceste semnale, piețele financiare au fost închise pentru aceste bănci și nu pot să continue procesul de a reemite noi bonduri mai departe.”
Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că acordă Rusiei un nou termen limită de…
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost interogat luni de magistrații anchetatori din Paris în legătură…
Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
This website uses cookies.
Read More