Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Adrian Anghel, OTP Asset Management: Piața de capital este mult mai lichidă față de imobiliare, comisioanele sunt mai accesibile, iar administrarea investițiilor mult mai ușor de făcut

Adrian Anghel, Membru Directorat OTP Asset Management, ne-a vorbit, într-un interviu despre miturile legate de investițiile la bursă. Potrivit acestuia piața de capital este mult mai lichidă față de imobiliare, comisioanele sunt mai accesibile, iar administrarea investițiilor mult mai ușor de făcut.

***

Care sunt miturile legate de investițiile în fonduri de investiții/bursă pe care le întâlniți cel mai des în România?

Adrian Anghel: Investițiile par complicate în prima faza, și acesta este motivul pentru care miturile privind investițiile sunt atât de numeroase și de interesante, dar în general țin de faptul că invesțiile sunt complicate și inacesibile. Noi românii, ținem foarte mult la părerea noastră proprie, suntem mai degrabă reticenți la schimbare, sceptici și avem nevoie de modele de succes. Trebuie să vedem cu ochii noștri că cineva reușește să aibă succes într-un anumit domeniu, investiții să zicem, apoi preluăm acel model cu drag. Ei bine, investițiile sunt simple în ziua de azi, și foarte accesibile. Este vorba de un proces simplu, automat, repetitiv, de a economisi o suma mică, care se transformă cu timpul într-o sumă considerabilă. Iar instrumentele prin care putem investi, fonduri de investiții, acțiuni, titluri de stat, sunt disponibile în ziua de azi și la banca de casă a fiecăruia, și prin aplicații pe telefon, și la poștă, astfel încât oricine poate economisi destul de ușor.

De ce considerați că preferă românii să își țină banii în depozite bancare, slab remunerate?

Adrian Anghel: Probabil fiindcă vorbim de bani munciți din greu, agonisiți cu efort, pe care ne bazăm la un moment dat și pe care nu vrem să-i riscăm deloc. Nu ne interesează neapărat să-i înmulțim, ci doar să-i știm în siguranță. Așadar, suntem în antiteză totală cu ideea de investițîi, care implică un grad de risc mai mic sau mai mare, chiar de la început. Dacă cineva ne-ar întreba cam când am avea nevoie de acești bani, probabil că n-am putea da un orizont de timp exact, dar vorbim de ani de zile oricum. Ei bine, dacă cineva ar sta să ne explice că avem variante mai interesante de economisire când avem așa un orizont de timp generos, și că aceste variante se potrivesc profilului nostru de risc, poate că am lua în considerare și alternativele. Aici mă refer la fonduri de obligațiuni pe termen scurt, mediu sau lung, care au o volatilitate destul de mică, și care sunt preferatele românilor în materie de investiții alternative depozitelor bancare.

Cum ar trebui să facă o persoană pasul de la economisire la investiții?

Adrian Anghel: Eu văd investițiile ca un proces automat, pe termen mediu și lung, de economisire mai eficientă. Asta presupune în primul rând să economisim pentru un anumit scop bine definit, avans pentru casă, o vacanță frumoasă, studii pentru copil, mașină nouă, pentru a deschide o afacere, pentru bătrânețe, etc. Apoi să ne alegem produsul care ne pune banii la treaba astfel încât să ne ducă mai devreme către obiectivul nostru, scurtând astfel călătoria noastră și câștigând timp.

E ca și cum ne dorim să ajungem de la București la Cluj, ei bine avem o varietate de opțiuni, în funcție de cât de tare ne grăbim. Putem merge pe jos (echivalentul economisirii clasice) sau putem alege un tren care oprește în fiecare gara, dar ajunge sigur, o mașină care merge mai repede, sau avionul, dacă nu avem teamă de zbor. Când găsim produsul acela care să ne placă și cu care avem curaj să plecăm la drum, nu trebuie decât să-i alocăm o parte din venitul nostru, să zicem un 5-10%, și să-l cumpărăm periodic. Cumpărând periodic nu facem altceva decât să ne creștem șansele de succes și să ne reducem riscul aferent călătoriei noastre.

Noi am calculat, spre exemplu, de câți bani ar avea nevoie un părinte pentru a-și trimite copilul la facultate. Ei bine, presupunând un orizont de 18 ani și un randament de 5% (destul de conservator când ne uităm la randamentele istorice ale diverselor opțiuni de investițîi) vorbim de 52 de lei pe luna. O suma mică, mai mică decât alocația primită, dar care economisită eficient în fiecare luna, în timp lucrează pentru noi și ne duce mai aproape de țintă noastră. Și care poate schimba viitorul unui copil. E un exemplu de economisire sănătoasă, care poate începe de mâine, folosind fonduri de investiții, spre exemplu.

Cum priviți faptul că investițiile imobiliare sunt preferate de români într-o măsură mai mare față de piață de capital?

Adrian Anghel: Suntem țara cu cel mai mare procent de proprietari ai locuințelor proprii, 97%, tocmai fiindcă nu ne plac riscurile, banii pe care îi avem au fost strânși cu prea multă trudă ca să-i riscăm. Și atunci imobiliarele sunt percepute ca fiind sigure, au crescut ca preț în trecut în România, așa că de ce nu? Totuși, odată ce ne-am securizat propria locuință, trebuie să realizăm și că imobiliarele au o serie de dezavantaje față de alte opțiuni de investiții. În primul rând, nu toate imobiliarele pot produce un venit pasiv. Da, probabil că nu e cazul în marile orașe, București, Cluj, Timișoara, Iași, însă în micile orașe găsești cu greu chiriași. Apoi lichiditatea: de când îți propui să vinzi un apartament, până îți reușește vânzarea, trece ceva timp. Taxele și comisioanele iarăși nu sunt de neglijat. În comparație, piața de capital e mult mai lichidă, comisioanele mai accesibile, iar administrarea investițiilor mult mai ușor de făcut. În plus, varietatea investițiilor pe care le putem face este incredibilă. În funcție de apetitul nostru la risc și așteptările privind randamentul, putem cumpăra de la unități de fond ale fondurilor mutuale de investiții, la acțiuni ale companiilor tehnologice din SUA, spre exemplu, astfel încât rămânem limitați doar de imaginația noastră.

Ce randamente comparative am avut pe o investiție în piața de capital față de una imobiliară – pe termen mediu/ termen scurt?

Adrian Anghel: Tradițional când ne gândim la o investiție imobiliară, probabil că ne gândim la o garsonieră centrală pe care s-o închiriem. Și totuși, imobiliarele sunt de multe feluri. Noi administrăm și un fond de investiții care investește în sectorul imobiliar și cel al construcțiilor, OTP Real Estate & Construction. Ei bine, și acest fond investește în imobiliare, dar abordarea e mult mai diversificată. Achiziționăm acțiuni și deținători de spații comerciale, mall-uri și magazine, dar și spații de birouri, clădiri destinate spitalelor, spații de depozitare, unele destinate chiar bunurilor perisabile care mențin temperatura constantă. Avem și companii specializate în portofoliu, care dețin Data-centere unde există de fapt cloud-ul. Putem investi și în companii care dețin turnuri de antene GSM, care pregătesc terenul pentru 5G, dar și în companii care dețin studiouri unde se fac filme. Așadar universul imobiliarelor e mult mai vast decât ni-l imaginăm în prima faza, iar prin acest produs orice român poate investi în real-estate, sumele fiind accesibile oricui, vorbim de sume de sute de lei, nu zeci de mii de euro, precum în cazul imobiliarelor clasice. În plus, investitorii primesc trimestrial în cont toate veniturile pe care fondul le încasează trimestrial, din dividende acordate și alte investiții, proporțional cu deținerea lor în fond. Așadar tot procesul de investiții în imobiliare e simplificat.

Ei bine, când am gândit acest fond am observat că această piață a imobiliarelor a obținut o performanță notabilă în trecut, ușor mai mare decât cea a indicelui S&P500 chiar. Este de menționat că nu vorbim de investițiile clasice în case, care au performat la nivel istoric ceva mai slab.

Însă în același timp trebuie să recunoaștem că Bursă de la București a fost campioană în ultimii ani la capitolul dividende distribuite, și că rămâne foarte atractivă în continuare din această perspectiva. Noi credem că un ingredient al investițiilor sănătoase, pe lângă un orizont de timp suficient de lung, îl reprezintă diversificarea investițiilor, astfel încât credem că și imobiliarele clasice, dar și cele alternative, și piața de capital ar trebui să-și găsească loc în portofoliul unui investitor de cursa lungă.