Afaceri

Adrian Cioroianu: În momentul de față, dosarul Roșia Montană are peste 90% șanse de a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO; discuțiile au fost reprogramate

Discuţiile privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial, care urmau să aibă loc ieri, la Fuzhou, China, unde este reunit Comitetul UNESCO, au fost reprogramate, potrivit News.ro. Întâlnirea a fost întreruptă de Tian Xuejun, vice-ministru chinez al Educaţiei şi preşedinte al Comisiei Naţionale Chineze pentru UNESCO.

Adrian Cioroianu, profesor universitar de Istorie și fost ambasador al României la UNESCO, a scris pe Facebook:

“● În momentul de față, dosarul RM are peste 90% șanse de a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.
● Dosarul era ultimul, în ordine cronologică, pe lista discuțiilor de azi, 25 iulie, din sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial. Dar, cum dezbaterile s-au prelungit (și la 16h30 ora RO s-a încheiat ședința de azi), dosarul Roșia Montană va fi cel de-al 5-lea subiect care va fi pus în dezbatere în ședința de mâine, luni 26 iulie a.c. (LATER EDIT, seara de 25 iulie a.c.: va fi al 9-a subiect pe ordinea de luni). Repet: dacă ceva neprevăzut nu se întâmplă până mâine (sau dacă nu există detalii de ultima oră pe care eu să nu le cunosc), sunt peste 90% ȘANSE CA ROȘIA MONTANĂ SĂ INTRE IN PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO.
● Dealtfel, dosarul RM urma să intre pe lista UNESCO la ședința de anul trecut, din iulie 2020. Dar, in conditii de pandemie, acea ședință, (care urma să aibă loc în China) nu s-a mai întrunit – și s-a amânat până în aceste zile, adică final de iulie 2021.
● In Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roșia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegația pe care am condus-o) în ianuarie 2017 și, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) și NU de întreaga zonă RM.
● Practic, inscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.
● Laturile politice sau juridice ale acestui dosar sunt importante – și din acest motiv ar trebui discutate de oameni care le cunosc. În ceea ce mă privește, ca profesor universitar de Istorie și ca ambasador la UNESCO, am susținut înscrierea Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO”.

Duminică, situri culturale din China, India, Iran şi Spania au fost fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial: oraşul Quanzhou, China, Templul Ramappa, India, Calea ferată trans-iraniană, promenada Paseo del Prado and Buen Retiro, Spania.

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

60 de minute ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

2 ore ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

2 ore ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

2 ore ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

2 ore ago