Banci

Adrian CODIRLAŞU, CFA Society Romania: Dobânzile au crescut mai rapid și mai devreme decât se așteptau analiștii

Analiștii se așteptau la o creștere mai lentă a ratelor de dobândă și mai târziu, a spus Adrian CODIRLAŞU, Vicepreședinte CFA Society Romania, la Banking Forum by Financial Intelligence 2021.

Acesta a spus că decizia BNR a de a majora rata de dobândă cheie a surprins analiștii: “Membrii CFA vedeau majorarea de dobândă, 90% credeau că se va mări în următoarele 12 luni, însă anticipațiile erau pentru prima parte a anului viitor”.

De asemenea, conform sondajului Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România din luna septembrie, analiștii vedeau ROBOR la trei luni la 2,29%, în termen de 12 luni. Adrian CODIRLAŞU a spus: “La momentul desfășurării sondajului, ROBOR era undeva la 1,70%. Analiștii vedeau o majorare, dar deja acum ROBOR e în jur de 2,29%. Deja, piața s-a dus peste ancticipațiile de majorare a ratei de dobândă. Anticipațiile erau de creștere a dobânzilor, dar mai lent și ma târziu.”

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în septembrie 2021 cu 16,4 puncte comparativ cu luna anterioară, mai mult de jumătate dintre analişti anticipând că impactul economic al coronavirusului va dura până în ultimul trimestru din 2022.

“Suntem în mijlocul valului 4 al pandemiei, este din punct de vedere medical cel grav de până acum în România, iar acest lucru îndeamnă la prudență”, a spus Adrian CODIRLAŞU.

Conform sondajului CFA,  anticipațiile sunt de 5% pentru rata inflației pe un orizont de 12 luni, respectiv pentru octombrie 2022.

Pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0547 lei pentru un euro. Adrian CODIRLAŞU spune: “Acest lucru este consistent cu ceea ce s-a întâmplat în trecut. În ultimii 10 ani, leul a pierdut în medie cam 10 bani.”

Conform sondajului, cea mai mare parte a participanţilor (55%) estimează că impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV al anului 2022,

De asemenea, estimările privind evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021, indică o medie de 6,6%, consistent cu scăderea încrederii. Valoarea medie a anticipaţiilor privind deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este de 7,1%.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

53 de minute ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

o oră ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

2 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

3 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

5 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More