Update articol:

Adrian Cojocar, SAI Patria Asset Management: Interesul investitorilor va fi orientat, în continuare, către companii din sectorul energetic

Fondurile de acțiuni și-au menținut atractivitatea în prima jumătate a anului, potrivit lui Adrian Cojocar, Director General Adjunct SAI Patria Asset Management.

În opinia sa, interesul investitorilor va fi orientat, în continuare, către companii din sectorul energetic și aceștia vor prefera siguranță, adică companiile mari, cu mult cash și cu perspective de dividende ridicate.

Activele nete ale celor 233 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au scăzut în luna iunie cu 2,1%, până la nivelul de 50,2 mld RON (10,2 mld €), iar de la începutul anului au scăzut cu 6,4%; ieșirile nete ale lunii au totalizat 710 mil RON (144 mil EUR), potrivit unui raport transmis de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

Fondul ETF BET Patria-Tradeville (administrat de SAI Patria Asset Management) a avut un randament de 10,3%, în ultimele 12 luni, conform raportului AAF  de la jumătate anului.

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în prima jumătate din 2022?

Adrian Cojocar: Vânzările de fonduri de investitiii au fost afectate, în prima jumătate a anului 2022, de percepția de risc crescută la nivelul populației generată pe de o parte de conflictul armat din Ucraina, ceea ce a afectat temporar inclusiv evoluția piețelor financiare și instrumentele în care fondurile au dețineri. În acest context, unii investitori au dorit să-și crească lichiditățile și în același timp au păstrat o prudență crescută față de investitiii în general. Tensiunile geopolitice au creat volatilitate pe piețe și au accelerat presiunea pe dobânzi, care au atins valori record, afectând evoluția fondurilor de obligațiuni, dar au pus presiune și pe cotațiile acțiunilor de la bursă.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Adrian Cojocar: Fondurile de acțiuni și-au menținut atractivitatea în prima jumătate a anului, în ciuda evoluției mai slabe din această perioada, mulți investitori preferând să beneficieze de corecțiile ample din luna martie generate de conflictul de la graniță că să acumuleze unități de fond la prețuri mai mici, dar și ca urmare a strategiei recomandate pentru acest tip de fond mai volatil, respectiv de a cumpăra periodic și constant cu sume pe care fiecare și le permite, fără să pună presiune pe bugetul personal.

ETF BET Patria-Tradeville a fost preferat de investitori datorită expunerii importante pe care o are în acțiuni ale unor companii din sectorul energetic/petrolier și de gaze naturale, care a fost principalul beneficiar al acestui context de piață din primul semestru cu prețuri ridicate și a faptului că fondul investește în companii mari și cu poziție puternică pe piață, care reușesc să transfere mai ușor costurile în prețuri în această perioada cu inflație ridicată.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2022?

Adrian Cojocar: După evoluția excepțional de bună din 2021, bursa locală a înregistrat o evoluție mai slabă în prima jumătate din 2022 pe fondul unei volatilități ridicate.

Totuși, piața locală a fost mai puțin afectată și a a avut una dintre cele mai bune evoluții dintre piețele din regiune și piețele internaționale, datorită compoziției acesteia orientată puternic către producători de petrol/gaze natural și energie, care au înregistrat rezultate foarte bune în acest an, fiind sectorul cel mai bine poziționat în contextul actual cu prețuri record la energie/carburanți și gaze naturale. Un punct de atracție au fost și dividendele ridicate distribuite de companii din profiturile în creștere care au reușit să țină pasul cu creșterea randamentelor la instrumentele cu venit fix, cum ar fi titlurile de stat.

Ce estimări aveți pentru a două jumtate a anului în privința evoluției BVB?

Adrian Cojocar: Mă aștept ca a două jumătate a anului să fie similară cu ce am avut în primele 6 luni. Interesul investitorilor cred că va fi orientat în continuare către companii din sectorul energetic și vor prefera siguranță, adică companiile mari, cu mult cash și cu perspective de dividende ridicate.

Până la sfârșitul anului mă aștept mai degrabă ca piața să se mențină volatilă și în continuare să fie un context mai dificil din cauza politicilor băncilor centrale de întărire monetară și măsurilor de creștere a taxării din partea statelor care influențează negativ mediul economic dar și altor riscuri care se pot manifestă în această perioadă.

Care sunt factorii principali de îngrijorare în această perioada?

Adrian Cojocar: Îngrijorarea principală a investitorilor în această perioada este legată de modul cum politicile băncilor centrale pot afecta economia mondială pe ansamblu, care se lupta cu inflația record.

Alte îngrijorări sunt legate de tensiunile geopolitice dintre Rusia și restul lumii, care pot crea în continuare efecte nefavorabile, mai ales în economia europeană și nu numai.

Pe plan local, investitorii se mai tem de o posibilă intervenție a statului prin modificări legislative care să afecteze profitabilitatea companiilor locale ce au avut rezultate bune în acest an.

Dar oportunitățile?

Adrian Cojocar: Listarea Hidroelectrica poate să aducă un val de optimism în rândul investitorilor de pe piața locală și să crească atractivitatea pieței de la București și interesul investitorilori străini pentru companiile locale listate.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025