Politica

Adrian Năstase: Călin Georgescu ne-a arătat că armele războiului hibrid pot fi mai importante decât dronele și tancurile fizice; Elena Lasconi aduce cu sine nesiguranță și lipsa unor cunoștințe de bază în materie de politică externă

Călin Georgescu, candidatul la președinție situat pe primul loc, – candidatul ”meteorit” sau candidatul ”Sputnik” cum ar spune unii – a venit din negura internetului și ne-a arătat că armele războiului hibrid pot fi mai importante decât dronele și tancurile fizice, a scris  pe blogul său fostul premier și lider al PSD Adrian Năstase, preşedinte al Fundaţiei Europene „Titulescu”. 

Pe de altă parte, Elena Lasconi aduce cu sine nesiguranță și lipsa unor cunoștințe de bază în materie de politică externă. Chiar dacă va citi până în decembrie cărțile recomandate de Băsescu sau dacă va face meditații cu acesta, tot cred că va fi o prezență inconfortabilă la reuniunile internaționale, mai spune Adrian Năstase.

Acesta a scris: “Recunosc, alegerile de duminică au fost șocante. ”Eterna și fascinanta Românie” nu se dezminte”.

Potrivit lui Adrian Năstase, Georgescu are “un background academic serios, dar cred că, la un moment dat, a avut un șoc în viață, o iluminare de tipul celei pe care a avut-o Petrache Lupu de la Maglavit, devenind mistic/mesianic. Un fel de ”deus ex machina”, având misiunea să salveze poporul român și să-l aducă la lumină.

Ideile lui sunt asemănătoare semănătoriștilor de acum 100 de ani dar izolarea pe care o sugerează este imposibilă în lumea de azi, în care interdependența în materie de resurse, rețele financiare și rețele de desfacere, pe spații mai largi, generează beneficii dar, evident, și unele dificultăți pe care ar trebui să le gestionăm mai bine, prin conducători mai înțelepți.

Cine cunoaște istoria românilor știe că, aflată la intersecția imperiilor în această parte a Europei, România a trebuit să facă eforturi militare sau diplomatice pentru a supraviețui. După 1989, România părea că a rămas, în continuare, în zona de influență a Uniunii sovietice. A fost nevoie de mari eforturi pentru ca România să se poate alătura din punct de vedere instituțional, Occidentului și să intre sub umbrela de securitate a NATO. Cele 12 invazii ale Rusiei pe teritoriul nostru nu pot ofer garanții morale și de securitate alternative, pentru țara noastră.

De aceea mi-ar fi greu să cred că mesajul lui Călin Georgescu de a scoate România din NATO sau din Uniunea europeană ar putea să fie ascultat de votanți rezonabili din țara noastră”.

Referitor la Elena Lasconi, Adrian Năstase scrie că ea va trebui să se bazeze pe o camarila USR, care va genera ceea ce acesta știu cel mai bine -mișcări de stradă (care au și început), activități ”lucrative” în domeniul Pharma, recomandând vaccinuri la tot poporul sau răzbunări de tot felul, prin procurori formați la școala lui Coldea.

Fostul premier spune: “În aceste condiții, nu știu care ar fi răul cel mai mic și probabil mulți dintre simpatizanții PSD, vor fi în aceeași situație.

Este clar, PSD și Marcel Ciolacu au plătit pentru complicitatea lor cu Hans Klaus Iohannis. Au plătit și pentru lipsa unei politici de cadre, pentru puterea pe care au lăsat-o în mâna baronilor locali, pentru lipsa de decizie în materie de administrație, finanțe, politica externă. De asemenea, PSD și PNL au plătit pentru felul lipsit de inteligentă în care au acționat în campaniile electorale, atacându-se reciproc. De la disputa legată de candidatura pentru  primăria București, la chestiunea pensiilor pentru militari, sau la cea referitoare la casa lui Iohannis, acestea au erodat încrederea alegătorilor în seriozitatea celor doi parteneri.

Ciolacu și Ciucă au plătit pentru asta. Ce este de făcut în continuare ?

În condițiile în care, la Cotroceni, vom avea una dintre cele două variante menționate, cred că, pentru perioada următoare, esențială va fi configurația Parlamentului. De aceea, reprezentanții PSD și PNL ar trebui să se concentreze, în perspectiva alegerilor parlamentare, pe obținerea unui rezultat cat mai bun și pentru posibilitatea de a reface eventual un guvern care să mențină o direcție echilibrată pentru România și contra – pondere la echipa de la Cotroceni. Vendetele in interiorul partidelor sau intre partide ar trebui lăsate pentru mai târziu. Sigur, pentru liberali, scăpați de Ciucă și intrați sub influența foștilor pedeliști, va exista și mirajul unei ”fete morgana blonde”, o nouă guvernare cu USR. Ar însemna însă o întoarcere în trecut, la o experiență traumatizantă pentru România.

Îndemnul meu pentru prieteni este: Votați împotriva unei aventuri. Votați, respectiv, candidații PSD și PNL. Sperând că trenul nostru spre viitor nu va deraia de pe sine…”

Articole recente

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

32 de minute ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

o oră ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

o oră ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

o oră ago

Comisia Europeană: Temu încalcă Regulamentul privind serviciile digitale în ceea ce priveşte produsele ilegale de pe platforma sa

Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…

o oră ago

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More