Sanatate

Adrian Streinu-Cercel: Suplimentele alimentare de multe ori fac rău; să legiferăm cumva această problemă

Suplimentele alimentare de multe ori fac rău şi duc la “interacţiuni medicamentoase în terapie”, iar această problemă ar trebui dezbătută şi legiferată, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

“Mă uit la televizor şi văd că e plin de reclame de suplimente alimentare, care mai de care mai năstruşnice, poate ar trebui să avem o atitudine faţă de aceste suplimente alimentare (…). De multe ori fac rău şi fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri (…). Poate ar fi un subiect de dezbătut şi de luat în consideraţie, să legiferăm cumva această problemă”, a afirmat Streinu-Cercel la lansarea rezultatelor studiului “Servicii Farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice”, eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului.

O altă problemă relevată de senatorul PSD a fost cea referitoare la constituirea preţului la medicamente.

“Nu se mai poate rămâne cu sistemul vechi, ultimul preţ din Europa, şi pauperizăm piaţa românească de medicamente pentru că, ce să vezi, nu trebuie să avem cel mai mic preţ. Preţul este calitatea vieţii pacienţilor noştri şi piaţa pacienţilor noştri, ăsta e preţul şi ăsta trebuie modificat rapid şi e o chestie de ordin de ministru. Nu e nu ştiu ce fantasmagorie, nu e nu ştiu ce calcul de mers pe stele, ci este de un ordin de ministru”, a susţinut Streinu-Cercel, citat de Agerpres.

Colectarea medicamentului expirat este, în opinia preşedintelui Comisiei pentru sănătate din Senat, o altă problemă care trebuie rezolvată.

“Eu aş face campanii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor. Oamenii nu ştiu ce să facă cu ele şi le aruncă la gunoi. Aş da şi un bonus, aş da vitamina C, are gust bun şi îl pişcă puţin la limbă şi atunci să facem o chestie în aşa fel încât să-i motivăm să-şi adune (medicamentele expirate – n.r.). Dacă vă veţi duce la dulăpiorul din baie din fiecare apartament, unde se ţin medicamentele în mod necorespunzător, o să găsim numai medicamente expirate şi majoritatea sunt antibiotice, pe care la un moment dat le iau, evident, cu efectele secundare neplăcute”, a punctat Streinu-Cercel.

În replică, Diana Păun, consilier prezidenţial, s-a referit la un concurs desfăşurat recent la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, în cadrul căruia studenţii de la Farmacie au realizat un proiect prin care se rezolvă problema medicamentelor expirate, iniţiativă pe care oficialul din Administraţia Prezidenţială a catalogat-o drept “salutară”.

În ceea ce priveşte suplimentele alimentare, Păun a criticat legea în domeniu, care a “zăcut” ani de zile în Parlament.

“Bănuiesc că toată lumea ştie că după ce, timp de cinci ani, legea suplimentelor alimentare a zăcut în Parlament, ea fost trecută pe repede înainte şi a ajuns la promulgare acum două luni. Domnul preşedinte a trimis-o la Curtea Constituţională, CCR a considerat că legea este constituţională şi a trebuit să fie promulgată, dar ea aduce în discuţie nenumărate probleme pe care, de altfel, le-aţi menţionat. Care este concluzia? Cred că e foarte important ca, în momentul în care legea este elaborată, să răspundă tuturor problemelor, să fie o lege de calitate, coerentă, de necombătut din punct de vedere tehnic şi bineînţeles asumarea politică aparţine Parlamentului, tocmai pentru ca să nu ne mai întâlnim cu situaţiile pe care le-aţi menţionat. Şi legea suplimentelor, legea alergiilor, legea prevenţiei, care, după ce au fost promulgate, au fost extrem de contestate de profesioniştii din sistem”, a afirmat consilierul prezidenţial.

Articole recente

Virgil Popescu: Se fac noi investiţii în infrastructura energetică din ţara noastră – beneficiarul fiind Distribuţie Energie Electrică România

Trei contracte au fost semnate marţi pentru realizarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei…

35 de minute ago

Deca: Suntem încă în situaţia în care nu este nevoie de o amânare a examenelor naţionale

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi că încă nu este nevoie de o amânare…

37 de minute ago

Dărăban (ACUE): Ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili

Trecerea de la preţurile plafonate stabilite administrativ la cele de piaţă nu se poate face…

41 de minute ago

Ungaria spune că a cheltuit 1,8 miliarde de euro pentru a-şi proteja graniţa sudică de venirea migranţilor

Guvernul ungar a declarat că, începând din 2015, a cheltuit 1,8 miliarde de euro pentru…

43 de minute ago

Dărăban (ACUE): Ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili

Trecerea de la preţurile plafonate stabilite administrativ la cele de piaţă nu se poate face…

45 de minute ago

DNA: Doi notari publici – trimişi în judecată după ce ar fi eliberat certificate false de moştenitor

Doi notari publici au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar…

46 de minute ago