Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz„Anul 2019 a fost anul in care am construit: am pus bazele Contrapartii Centrale, entitate fundamentala pentru dezvoltarea lichiditatii pietei, si am indeplinit toate criteriile pentru a fi promovati la statutul de piata emergenta secundara,” a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.
Furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat, pe 26 septembrie 2019, ca Romania va fi promovata de la statutul de piata de frontiera la statutul de piata emergenta secundara. Decizia va intra in vigoare in septembrie 2020.
Pentru dezvoltarea pietei locale, BVB si parteneri din domeniul energetic si financiar au infiintat, pe 4 noiembrie 2019, CCP.RO Bucharest S.A., compania care va gazdui infrastructura care va permite relansarea pietei derivatelor in Romania si va asigura mecanisme noi pentru diminuarea si transferul riscurilor pentru pietele operate de BVB si OPCOM, contribuind la cresterea increderii si activitatii pe aceste piete.
„Prioritatile pentru 2020 vizeaza continuarea logica a acestei constructii: procesul de autorizare si implementare a Contrapartii Centrale, ceea ce va permite relansarea pietei de instrumente derivate, eficientizarea operatiunilor bursiere pentru participantii la piata de capital si promovarea companiilor romanesti in randul indicilor FTSE Russell pentru piete emergente si, nu in ultimul rand, continuarea eforturilor pentru imbunatatirea semnificativa a participarii populatiei la piata de capital,” a mai spus directorul general al operatorului pietei de capital.
Actiunile companiilor romanesti care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse in indicii FTSE Russell sunt Romgaz, Banca Transilvania si BRD-Groupe Societe Generale. Alte cinci companii ar prea intra in indicii FTSE Russell daca vor indeplini la urmatoarele evaluari criteriul de lichiditate. Cele cinci companii sunt: Electrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transelectrica si Transgaz.
BVB a aprobat, la finalul anului trecut, programul pilot destinat intermediarilor care activeaza sau care intentioneaza sa activeze ca Market Maker pentru actiuni, in vederea imbunatatirii lichiditatii actiunilor respective. Prin aceasta actualizare, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2020, obiectivul vizat este ca Market Making-ul sa atinga cel putin 15% din totalul activitatii de tranzactionare pe segmentul de actiuni.
„Anul 2020 poate fi unul si mai bun pentru bursa romaneasca in masura in care statul reia procesul, inghetat in ultimii 5 ani, de a lista pe bursa pachete minoritare in companii in care este actionar, precum Hidroelectrica sau CEC Bank. Pentru o mai mare relevanta, ponderea companiilor romanesti listate la bursa ca pondere in PIB ar trebui sa se dubleze si sa ajunga la 20% in urmatorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza prin implicarea si sustinerea autoritatilor statului,” a precizat CEO-ul BVB. Listarea Hidroelectrica este aproape decisiva pentru ca Romania sa primeasca statutul de piata emergenta si din partea furnizorului global de indici MSCI.
Valoarea totala de tranzactionare pe segmentul de actiuni a fost de peste 2 miliarde euro pe parcursul intregului an 2019. La finalul lunii decembrie, valoarea de piata a companiilor romanesti listate la BVB era de 111,5 miliarde lei, echivalentul a 23,3 miliarde euro.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More