Bursa este o soluție perfectă de finanțare a proiectelor de creștere a companiilor de tehnologie, a spus Adrian TĂNASE, Director general, Bursa de Valori București, la cea de-a treia ediție a Forumului România Digitală organizat de Financial Intelligence, marți, 15 iunie 2021.
Digitalizarea este un subiect de foarte mare interes pentru Bursa de Valori București, a spus domnia sa: “Digitalizarea ține de toate sectoarele economice din România și de modul de funcționare al întregii societăți. Ne interesează, în primul rând, ca societățile deja listate sau care doresc să se listeze să aibă cât mai multe soluții digitale implementate în modul lor de funcționare.
O companie care folosește soluții digitale funcționează mult mai bine și poate scala veniturile mult mai repede. Ne dorim ca multe din companiile care vin spre bursă să fie cât mai pregătite pentru a scala businessul. Fără a implementa soluții digitale este aproape imposibil de a realiza acest lucru.“
Adrian Tănase a spus că dorește ca programul Made in Romania, al BVB, să fie un integrator al soluțiilor pe care o companie le poate implementa pentru a-și scala businesul – soluții de organizare, de digitalizare, de finanțare.
“Ne dorim ca din ce în ce mai multe companii să acceseze soluții pe care consultanții le oferă în cadrul acestui program“, a spus CEO-ul BVB.
El a mai spus că BVB își dorește tot mai multe companii din tehnologie să se listeze: “Pe lângă diversificarea pe care ar oferi-o investitorilor, într-un sector din ce în ce mai important al economiei, ar fi și un mod de a promova aceste companii și soluțiile pe care le au în cadrul mediului economic din România.
Avem un început. Sunt câteva companii din sectorul tehnologic care s-au listat, mai ales pe segmentul Aero.
Bursa este o soluție perfectă de finanțare a proiectelor pe care le au de creștere și scalare a businessurilor lor“.
Domnul Tănase a mai menționat că digitalizarea este modului de funcționare a pieței de capital în sine: “Noi avem o mare componentă digitală, tranzacționarea și posttranzacționarea se desfășoară în mediul digital. Ne dorim să implementăm și alte soluții. Unii brokeri deja au început. Și noi dorim să implementăm astfel de soluții care să permită brokerilor să profileze și să identifice clienții.
Avem un proiect la nivelul Depozitarului Central.
Vrem și o soluție care să ajute acționarii. Visăm la o piață de capital în care totul să se desfășoare în mediul digital, până și onboardingul companiilor în piața de capital, IPO-urile.“
Competiția cu platformele străine de tranzacționare este una serioasă, a mai spus Adrian Tănase: “Ne dorim ca, și local, să avem astfel de soluții implementate. Nu trebuie să uităm că platformele externe sunt finanțate puternic. Este un dezechilibru în ce privește finanțarea acestor platforme. Sunt sute de milioane de euro investiți în aceste platforme. Trebuie să vedem și această realitate.
Cred că putem și noi să implementăm astfel de soluții. Sunt brokeri care deja o fac. Tehnologia ar trebui să devină din ce în ce mai accesibilă și mai ieftină.“