Macroeconomie

Adrian Vasilescu (BNR) la Digi 24: Personal, cred că ne vom îndrepta, inevitabil, către impozite mai mari

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat aseară, la DIGI 24, că  dobânzile sunt în creştere – fiind o perioadă în toată lumea de mărire a acestora, şi, personal, crede că ne îndreptăm spre impozite mai mari pentru oprirea creșterii inflaţiei, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa impozitelor raportate la PIB.

„Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil – este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naționale – ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari, pentru că la această oră suntem țara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% și dorim cheltuieli de 40% . Nu se leagă”, a spus Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă aceste creșteri de impozite și de taxe ar fi oportune încă de anul acesta sau mai bine de anul viitor, consilierul de strategie de la BNR a recunoscut: „E greu, e greu să faci creșteri de impozit, pentru că și așa populația este sleită de inflație, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai demult”, a explicat Adrian Vasilescu, adăugând: „Depinde cum se va înțelege guvernul cu populația, coaliția, care ar trebui să voteze în Parlament o asemenea măsură, cu populația”.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, reducerea TVA nu ar fi o variantă bună pentru România în acest moment: „TVA-ul a făcut deja foarte multe exerciții de reducere. Să ne amintim că în 2015 când a fost redus TVA-ul de la 19 la sută la 15 la sută, ne-am trezit cu o creștere sub zero a prețurilor, adică o inflație negativă. Nu era deflație. România n-a fost în deflație, dar a fost într-o struțo-cămilă de inflație negativă, prețuri sub zero”.

Potrivit domnului Vasilescu, România se confruntă deja cu o criză economică multiplă, dar are totuși și un „punct tare”: nu se poate vorbi și despre o criză financiară.

Adrian Vasilescu spune că maximul inflației în România, potrivit analizelor făcute în baza datelor existente la această oră, va fi de 14 la sută: „Dacă datele se vor schimba, se vor schimba și prognozele. Dar pe datele existente acum, prognoza este maxim 14 la sfârșitul acestui an, după care va veni spre 12, pe urmă spre 6-7, apoi spre 6-5 prin 2024″.

 

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

5 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

7 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

7 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

7 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

8 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

8 ore ago