Categories: Macroeconomie

Adrian Vasilescu la DIGI 24: Este greu de crezut că va veni prea curând o criză precum cea din 2008

BNR este obligată să intervină în piața valutară, dacă există excese.

Este greu de crezut că va veni prea curând o criză precum cea din 2008, a declarat astăzi, la DIGI 24, Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, atrăgând atenţia că mulți comentatori confundă criza cu recesiunea.

Domnia sa a explicat: “În primul rând, din America nu se anunță o criză, iar din 1907 și până acum, toate crizele au venit din America. Nici economia Chinei nu a ajuns încă la puterea de a arunca lumea în criză. Până acum, crizele vin numai din America, iar o criză de obicei se petrece de două ori, de cel mult trei ori într-un secol. Mulți comentatori confundă criza cu recesiunea. Dacă astă-vară discuțiile despre recesiune erau foarte puternice, mai ales că Germania intrase în scădere de comenzi, iată că după venirea toamnei discuțiile despre recesiune s-au mai potolit. Unii spun că nu va mai fi recesiune în 2020, va fi poate în 2021. Recesiunile sunt mai dese decât crizele. Dacă o criză se petrece de 2 – 3 ori pe secol, o recesiune vine de până la 15 ori într-un secol. Recesiunile sunt frecvente, pentru că mai au și economiile nevoie de odihnă, obosesc și se mai odihnesc într-o recesiune”.

Consilierul guvernatorului BNR a menționat că România are un PIB cu viteză bună de creștere, dar nu maximă, iar avansul nu este sustenabil. „Nu toți banii care se creează într-o creștere economică nesustenabilă mai ajung și în buzunarele noastre”, a atras atenția Vasilescu.

Banca Naţională a României ar fi intervenit recent în piaţa valutară când leul a resimţit presiuni. Este ceea ce a lăsat să se înţeleagă, în direct la Digi 24, Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului Mugur Isărescu. El a explicat că Banca Națională a României (BNR) nu numai că are voie, dar este obligată să intervină în piața valutară când constată că există un exces de apreciere sau de depreciere a cursului.

El a precizat că este imposibil să nu existe depreciere a cursului valutar în condițiile în care avem o deteriorare a balanței comerciale, dar a arătat că deprecierea de până acum a leului se reduce la 2 bani.

Articole recente

Ministerul Economiei: Peste 2 milioane de facturi la energie au fost corectate de furnizori

Peste 2 milioane de facturi la energie au fost corectate de furnizori, potrivit unui comunicat…

32 de minute ago

Angela Merkel a respins oferta secretarului general al ONU pentru un post de consilier

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, a respins oferta secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor…

43 de minute ago

SUA au deblocat 200 de milioane de dolari ca ajutor suplimentar acordat Ucrainei în scopul apărării

Administraţia SUA a anunţat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari…

45 de minute ago

Secretarul de stat american Blinken avertizează la Kiev că Rusia poate ataca foarte rapid

Concentrarea de trupe în apropiere de frontiera Ucrainei îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să…

48 de minute ago

Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimează o creștere a veniturilor în acest an, iar 73% se așteaptă la intensificarea tranzacțiilor

Reprezentanții companiilor din sectorul imobiliar comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice)…

49 de minute ago

Republica Moldova ar putea decreta stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăţilor

Guvernul de la Chişinău doreşte decretarea stării de urgenţă în sectorul energetic din Republica Moldova,…

54 de minute ago