Odată cu retragerea forțelor străine din Afganistan și preluarea de către talibani, ne uităm la cât au cheltuit SUA și aliații săi NATO în această țară în 20 de ani de operațiuni militare, potrivit BBC.
SUA au invadat în octombrie 2001 pentru a-i da afară pe talibani, despre care au spus că îl adăpostesc pe Osama Bin Laden și alte figuri al-Qaeda legate de atacurile din 11 septembrie.
Numărul trupelor americane a crescut pe măsură ce Washingtonul a adunat miliarde de dolari pentru a lupta împotriva insurgenței talibanilor și a reconstrucției ţării, ajungând la aproximativ 110.000 în 2011.
Anul trecut, au fost doar 4.000 de soldați americani. Datele oficiale nu pot include forțe de operațiuni speciale și alte unități temporare.
Alte țări au făcut, de asemenea, parte din prezența trupelor străine în țară, inclusiv alți membri ai alianței NATO. Dar SUA au avut de departe cel mai mare contingent unic.
NATO și-a încheiat oficial misiunea de luptă în decembrie 2014, dar a păstrat acolo o forță de 13.000 de oameni pentru a ajuta la formarea forțelor armate afgane și pentru a sprijini operațiunile de combatere a terorismului.
De asemenea, au existat un număr semnificativ de contractori de securitate privată în Afganistan. Acesta a inclus în ultimul trimestru al anului 2020 mai mult de 7.800 de cetățeni americani, potrivit cercetărilor Congresului SUA.
Marea majoritate a cheltuielilor din Afganistan a venit din SUA. Între 2010 și 2012, când SUA au avut pentru o vreme peste 100.000 de soldați în țară, costul războiului a crescut la aproape 100 de miliarde de dolari pe an, potrivit cifrelor guvernului SUA.
Pe măsură ce armata SUA și-a îndepărtat atenția de la operațiunile ofensive și s-a concentrat mai mult pe instruirea forțelor afgane, costurile au scăzut brusc. Până în 2018, cheltuielile anuale erau în jur de 45 de miliarde de dolari, a declarat un oficial înalt al Pentagonului în Congresul SUA din acel an.
Potrivit Departamentului Apărării al SUA, cheltuielile militare totale în Afganistan (din octombrie 2001 până în septembrie 2019) ajunseseră la 778 miliarde de dolari.
În plus, Departamentul de stat american – împreună cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și alte agenții guvernamentale – au cheltuit 44 miliarde de dolari pentru proiecte de reconstrucție.
Aceasta aduce costul total – pe baza datelor oficiale – la 822 miliarde de dolari între 2001 și 2019, dar nu include cheltuieli în Pakistan, pe care SUA le folosește ca bază pentru operațiunile afgane.
Potrivit unui studiu al Universității Brown din 2019, care a analizat cheltuielile de război atât în Afganistan, cât și în Pakistan, SUA au cheltuit în jur de 978 miliarde de dolari (estimarea lor include și bani alocați pentru anul fiscal 2020).
Studiul constată că este dificil de evaluat costul global, deoarece metodele de contabilitate variază între departamente guvernamentale și se modifică în timp, ducând la estimări generale diferite.
Marea Britanie și Germania – care au avut cel mai mare număr de trupe în Afganistan după SUA – au cheltuit aproximativ 30 de miliarde de dolari și, respectiv, 19 miliarde de dolari pe parcursul războiului.
În ciuda retragerii aproape a tuturor trupelor lor, SUA și NATO au promis un total de 4 miliarde de dolari pe an până în 2024 pentru a finanța propriile forțe ale Afganistanului.
Până în acest an, NATO a trimis provizii și echipamente în valoare de 72 milioane USD în Afganistan.
Cea mai mare parte a banilor cheltuiți în Afganistan au fost pentru operațiuni de contrainsurgență și pentru nevoile trupelor precum hrană, îmbrăcăminte, îngrijire medicală, salarii speciale și beneficii.
Datele oficiale arată că, din 2002, SUA au cheltuit aproximativ 143,27 miliarde de dolari pentru activități de reconstrucție în Afganistan.
Peste jumătate (88,32 miliarde de dolari) au fost cheltuiți pentru crearea forțelor de securitate afgane, inclusiv a armatei naționale afgane și a forțelor de poliție.
Aproape 36 de miliarde de dolari au fost alocați pentru guvernare și dezvoltare, în timp ce s-au alocat sume mai mici pentru eforturile antidrog și pentru ajutorul umanitar.
O parte din acești bani s-au pierdut din cauza risipei, fraudelor și abuzurilor de-a lungul anilor. Într-un raport adresat Congresului SUA din octombrie 2020, organizaţia responsabilă cu supravegherea eforturilor de reconstrucție din Afganistan a estimat că aproximativ 19 miliarde de dolari s-au pierdut în acest fel între mai 2009 și 31 decembrie 2019.
De când a început războiul împotriva talibanilor în 2001, au existat peste 3.500 de morți în coaliție, dintre care peste 2.300 au fost soldați americani. Peste 450 de soldați britanici au murit. Alți 20.660 de soldați americani au fost răniți în acțiune.
Dar aceste cifre ale victimelor nu includ pierderea de vieți omenești în rândul forțelor de securitate afgane și al civililor. Președintele Ghani a spus în 2019 că peste 45.000 de membri ai forțelor de securitate afgane au fost uciși de când a devenit președinte cu cinci ani mai devreme.
Cercetările efectuate de Universitatea Brown în 2019 au estimat pierderea de vieți omenești în rândul militarilor și poliției naționale din Afganistan la peste 64.100 de persoane din octombrie 2001, când a început războiul.
Conform Misiunii Națiunilor Unite de Asistență în Afganistan (Unama), aproape 111.000 de civili au fost uciși sau răniți de când a început să se înregistreze sistematic victimele civile în 2009.
România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o cotă de aproximativ 30,7% pentru 2030…
Directiva Uniunii Europene privind reglementarea transferului de date acoperă foarte multe domenii şi suntem datori…
eMAG o numește pe Irina Pencea în funcția de General Manager eMAG România, potrivit unui…
Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului…
Centrul European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice de la Bucureşti ar putea deveni pe…
Ammar Al Khudairy, preşedintele Saudi National Bank, cel mai mare acţionar al Credit Suisse Group…