Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAgenţiile de presă AFP, AP şi Reuters, împreună cu BBC, au lansat joi un apel comun către Israel pentru a “autoriza intrarea şi ieşirea jurnaliştilor din Gaza”, după 21 de luni de război, informează AFP, potrivit Agerpres.
“Jurnaliştii se confruntă cu numeroase lipsuri şi dificultăţi în zona de război. Suntem profund îngrijoraţi de faptul că foametea le ameninţă acum supravieţuirea”, notează Agence France-Presse (Franţa), Associated Press (SUA), Reuters (Canada-Marea Britanie) şi canalul britanic BBC News într-o declaraţie comună.
“Îndemnăm încă o dată autorităţile israeliene să permită jurnaliştilor să intre şi să iasă din Gaza. Este esenţial ca la populaţia de la faţa locului să ajungă suficiente provizii alimentare”, insistă agenţiile.
Acestea se declară “profund preocupate de situaţia” jurnaliştilor lor din Gaza, “care întâmpină dificultăţi din ce în ce mai mari în a-şi întreţine familiile şi pe ei înşişi”. “Aceşti jurnalişti independenţi au fost ochii şi urechile lumii pe teren, în Gaza. Acum, ei se confruntă cu aceleaşi condiţii dramatice ca oamenii despre care le relatează”, subliniază agenţiile.
ONU şi ONG-urile au tras un semnal de alarmă cu privire la riscul de foamete în Gaza. Guvernul israelian s-a apărat susţinând că nu este responsabil pentru penurii, aminteşte AFP.
Relatările jurnaliştilor despre dificultăţile cu care se confruntă în Gaza s-au înmulţit în ultimele zile. Aceştia descriu foame extremă, lipsa de apă potabilă şi oboseală fizică şi mentală crescândă, care uneori îi obligă să limiteze relatările despre războiul declanşat pe 7 octombrie 2023 de un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului.
“De luni de zile, asistăm neputincioşi la deteriorarea dramatică” a condiţiilor de viaţă ale mai multor colaboratori ai AFP, iar “acum situaţia lor este de nesuportat”, a atenţionat AFP într-un comunicat luni, în timp ce Asociaţia Jurnaliştilor agenţiei (SDF) a avertizat asupra riscului de a-i “vedea cum mor”.
Israelul acuză mişcarea islamistă palestiniană Hamas că exploatează suferinţa celor peste două milioane de locuitori ai Gazei, în special prin deturnarea ajutoarelor pentru a le revinde la preţuri mari sau trăgând în cei care aşteaptă ajutoare.
Presiune internaţională crescândă
După asediul asupra Gazei din octombrie 2023, Israelul a impus o blocadă totală asupra teritoriului, la începutul lunii martie, care a fost parţial relaxată la sfârşitul lunii mai şi care a dus la o penurie severă de alimente, medicamente şi combustibil.
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), o organizaţie independentă din SUA, a cerut de asemenea miercuri Israelului să înceteze înfometarea jurnaliştilor şi civililor din Gaza.
“Lumea trebuie să acţioneze acum: să-i protejeze (pe aceşti profesionişti), să-i hrănească şi să le permită să se refacă în timp ce alţi jurnalişti sosesc pentru a-i sprijini”, a îndemnat directoarea regională a CPJ, Sara Qudah, într-un comunicat.
De la sfârşitul anului 2023, singurii jurnalişti cărora li s-a permis să intre în Fâşia Gaza din exterior au fost “încorporaţi” în armata israeliană, reportajele lor fiind supuse cenzurii militare.
Pentru Franţa, “riscul de foamete” în Gaza este “rezultatul blocadei” impuse de Israel.
“Este o penurie provocată de Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt israelian David Mencer, acuzând mişcarea palestiniană că împiedică distribuirea ajutoarelor şi le jefuieşte.
Hamas a respins în mod constant astfel de acuzaţii.
Atacul din 7 octombrie a dus la moartea a 1.219 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale. Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 49 rămân ostatice în Gaza, dintre care 27 au fost declarate moarte de către armată.
Ofensiva israeliană de represalii a costat viaţa a 59.219 de oameni în Gaza, majoritatea civili, conform datelor de la Ministerul Sănătăţii al Hamas, considerate fiabile de ONU.
La rândul său, ONG-ul Reporteri fără Frontiere a afirmat pe 7 mai că “armata israeliană a ucis aproape 200 de jurnalişti, între care cel puţin 44 în exerciţiul funcţiunii”, în Fâşia Gaza.
Cogat, organism al Ministerului Apărării israelian, a anunţat luni că duminică ONU şi alte organizaţii…
Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…
Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…
Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…
Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…
China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…
This website uses cookies.
Read More