International

AIEA confirmă un nivel ridicat al radiaţiilor la Cernobîl, dar nu îl consideră periculos

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că nivelul de radiaţii înregistrat după o lună de ocupaţie militară rusească la fosta centrală nucleară de la Cernobîl din nordul Ucrainei este ridicat, dar nu reprezintă un pericol pentru sănătate, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

După revenirea sa dintr-o vizită la Cernobîl, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi la Viena că nivelul radiaţiilor detectat în interiorul tranşeelor săpate de soldaţii ruşi în ”zona de excludere” din apropierea centralei este de şase ori peste parametrii normali.

Pe de altă parte, acest nivel al radiaţiilor – înregistrat miercuri de experţii AIEA – este de trei ori inferior limitei permise pentru personalul centralei dezafectate, a adăugat Grossi.

Conform măsurătorilor AIEA, nivelul de radioactivitate detectat în tranşeele săpate de soldaţii ruşi este echivalent cu o expunere de 6,5 milisiverţi pe an, în timp ce limita permisă pentru angajaţii centralei este de 20 de milisiverţi pe an.

Centrala dezafectată după accidentul nuclear din 1986 a fost ocupată de trupele ruse din prima zi a invaziei asupra Ucrainei declanşate pe 24 februarie. Odată cu retragerea din partea de nord a Ucrainei, trupele ruse au eliberat zona pe 31 martie, dar în perioada cât au fost acolo săparea de tranşee şi mişcările vehiculelor militare au răscolit solul radioactiv şi au ridicat astfel în aer praf radioactiv. După retragerea soldaţilor ruşi au apărut informaţii despre o expunere a lor la doze letale de radiaţii în zona de excludere.A

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

47 de minute ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

o oră ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

o oră ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

o oră ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

2 ore ago